HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

BLW (baby led Weaning), babystyret afvænning eller madtilvænning

Baby Led Weaning, eller BLW, går ud på, at overgangen fra fuld amning til fast føde foregår helt i barnets tempo.

BLW går kort sagt ud på, at man ikke fodrer sin baby. Ingen skemad eller ”flyvemaskiner”. Alt mad serveres i gode lange stykker, så din baby både kan gribe om det og samtidig har plads til at gnave og gnaske.

Med BLW kan der godt gå lang tid inden, din baby kan spise nok mad til at blive mæt. Formålet er i starten at din baby lærer en masse om mad, konsistens og smag, og leger erfaringerne med den faste føde ind og gradvist bliver god til selv at kunne. Med BLW er amning eller flaske altså stadig en vigtig del af kosten i det første lange stykke tid fra de 6 måneder (hvor man kan starte) og frem.

Jo mere mad din baby efterhånden formår at få i maven, jo mindre vil behovet være for også at få amning eller flaske – og således opstår en løbende og glidende afvænning, – en babystyret afvænning.

Rendyrket BLW, hvordan gør man?

Det er hele essensen i rendyrket BLW at alting foregår i din babys eget tempo. Din baby skal selv føre alt sin mad op til munden, efter selv at have taget det på tallerkenen.

BLW forudsætter:

 • Din baby skal kunne sidde selv. Det er vigtigt, da din baby forstår hvad han eller hun laver i spisesituationen og af hensyn til kvælningsrisiko
 • Din baby skal selv føre maden op til munden efter selv at have samlet det op fra tallerkenen.

I begyndelsen skal din baby ammes eller have flaske, inden han eller hun sættes til bordet for at spise.

Det er vigtigt, at din baby ikke er sulten i starten, fordi din baby endnu ikke motorisk er i stand til selv at forsyne sig med mad nok. Hvis din baby er sulten, bliver det meget frustrerende selv at skulle kæmpe med at få maden i munden. I begyndelsen skal der primært undersøges og leges.

Det er udelukkende din baby, der bestemmer, hvor meget og hvad af den tilbudte mad, han eller hun vil spise. Det er derfor vigtig at amning eller flaske kører sideløbende med BLW i det første lange stykke tid, for at sikre at din baby bliver ordentlig mæt, kan holde sin vægt og tage nok på.

Her kan se og printe vægtkurver for babyer.

Fordele ved BLW

Det er altid godt, at en baby lærer at kunne noget selv, herunder at spise.

Fordelen ved BLW er at:

 • Din baby lærer at stoppe med at spise, når han eller hun er mæt.
 • Din baby lærer en masse om konsistenser, og bliver tryg ved at putte nye ting i munden
 • Din baby udvikler sin motorik ved at koordinere hånd og mund
 • Din babys selvtillid øges, når hun oplever, at han eller hun kan selv (og du bliver glad, når din baby selv kan)
 • Familiens befries fra pres og forventninger i spisesituationerne, fordi det i begyndelsen ikke er så vigtigt, at din baby spiser sig helt mæt i fast føde, fordi amning eller flaske stadig er en stor kilde til føde
 • Din baby spiser det samme som resten af familien, hvilket kan give et godt familieskab og virke befordrende for madglæden.

Ulemper ved BLW

Hvad du skal være særligt opmærksom på, hvis du introducerer BLW:

 • Det er vigtigt, at din baby får nok mad på flaske eller bryst, hvis I introducerer BLW. I begyndelsen vil det nemlig kun være meget små mængder mad, din baby er i stand til at få i maven, så det vil primært udelukkende være amning eller flaske, der skal ernære din baby. BLW er altså ikke en god løsning, hvis den faste føde skal bruges til at øge din babys vægt.
 • Nogle børn har brug for at få en god mængde mad i mavesækken ved måltiderne ved 6 måneders alderen, og her kan et godt grødmåltid være en fordel til at få lagt en ordentlig mæthedsbund.
 • Det kræver en del rengøring, når din baby har leget med maden – og i begyndelsen vil der sandsynligvis være mere mad på bord og gulv, end i din babys mave. Dette kan også give udfordringer, når I spiser ude og er gæster i andres hjem.

Både-og kan være den bedste løsning

BLW byder på mange kreative påfund og stor plads til barnet, omvendt kan det være svært for en del børn at komme på fast føde (inden for en overskuelig tidsramme), fordi de motorisk ikke vil kunne putte særlig meget mad i munden.

For mange familier og babyer er en gylden middelvej en rigtig god løsning.

En model, hvor I som forældre styrer et vist madindtag, og sørger for at made jeres barn med en vis mængde mad, men samtidig (evt. bagefter grødmåltidet) præsenterer jeres barn for en tallerken, han eller hun selv kan spise af.

På den måde kan man sikre sig et god mængde fast føde i ens babys mave, samtidig med at ens baby har god mulighed for at undersøge og udforske madens forskellige konsistenser.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

error: Content is protected !!