BLW står for Baby Led Weaning og dækker over at overgangen fra fuld amning til fast føde foregår helt i barnets tempo. BLW går kort sagt ud på, at man ikke fodrer sin baby. Ingen skemad eller ”flyvemaskiner”. Alt mad serveres i gode lange stykker, så barnet både kan gribe om det og har plads til at gnave og gnaske (og grisse).
BLW er opstået da nogle mødre oplevede at deres barn nægtede at tage imod den mad de gav barnet med ske, barnet ville selv. Sammen med en generel viden om at det er vigtigt for børn for lov at sidde med maden selv, udforske den, undersøge den, selv putte den i munden.
Formålet er at barnet lærer en masse om mad, konsistens og smag, og leger erfaringerne med den faste føde ind og gradvist bliver god til selv at kunne. Med BLW kan der altså godt gå lang tid, inden barnet selv kan spise nok mad til at blive mæt. Med BLW er amningen derfor altså stadig en vigtig del af kosten i lang tid fra de 6 måneder (hvor man kan starte) og frem. Jo mere mad barnet efterhånden formår at få i maven, jo mindre vil behovet være for amning mindskes således at der opstår en løbende og glidende afvænning, – en babystyret afvænning.
Rendyrket BLW, hvordan gør man?
Det er hele essensen i rendyrket BLW at alting foregår i barnets eget tempo. Dit barn skal selv føre al sin mad op til munden og eventuelt også selv at have taget maden på tallerkenen.
BLW forudsætter:
- Dit barn skal kunne sidde selv. Det er vigtigt, da din baby forstår hvad han eller hun laver i spisesituationen og af hensyn til kvælningsrisiko
- Dit barn skal selv føre maden op til munden efter selv at have samlet det op fra tallerkenen.
I begyndelsen skal dit barn ammes (eller have flaske), inden han eller hun sættes til bordet for at spise, da barnet kun vil være i stand til at få relativt lidt mad i maven.
Det er vigtigt, at dit barn ikke er sulten, fordi dit barn endnu ikke er motorisk i stand til selv at forsyne sig med mad nok. I begyndelsen skal der primært undersøges og leges. Hvis dit barn er sulten, bliver det meget frustrerende ikke at kunne få maden i munden, eller så meget mad i munden, som man er sulten til.
Det er udelukkende din baby, der bestemmer, hvor meget og hvad af den tilbudte mad, han eller hun vil spise. Det er derfor vigtigt at amning eller flaske kører sideløbende med BLW i det første lange stykke tid, for at sikre at dit barn bliver ordentlig mæt, kan holde sin vægt og fint på.
Fordele ved BLW
Det er altid godt, at en baby lærer at kunne noget selv, herunder at spise. Fordelen ved BLW er at:
- Din baby lærer at stoppe med at spise, når han eller hun er mæt.
- Din baby lærer en masse om konsistens, og bliver tryg ved at putte nye ting i munden
- Din baby udvikler sin motorik ved at koordinere hånd og mund
- Din babys selvtillid øges, når han/hun oplever “at kunne selv” (og du bliver glad, når din baby selv kan)
- Familiens befries for pres og forventninger i spisesituationerne, fordi amning eller flaske stadig er en stor kilde til føde
- Din baby spiser det samme som resten af familien, hvilket kan give et godt familieskab og virke befordrende for madglæden.
Ulemper ved BLW
Hvad du skal være særligt opmærksom på, hvis du introducerer BLW:
- Det er vigtigt, at din baby får nok mad på flaske eller bryst, hvis I introducerer BLW. I begyndelsen vil der nemlig kun være meget små mængder mad, din baby er i stand til at få i maven. Her er det primært udelukkende amning eller flaske, der skal ernære din baby. BLW er altså ikke en god løsning, hvis den faste føde skal bruges til at øge din babys vægt eller reducere indtaget af mælk – amning/flaske.
- Nogle børn har brug for at få en god mængde mad i mavesækken ved måltiderne ved 6 måneders alderen, og her kan et godt grød måltid være en fordel for at få lagt en ordentlig bund. Her dur BLW ikke fuldt (se senere).
- Det kræver en del rengøring, når din baby har leget med maden – og i begyndelsen vil der sandsynligvis være mere mad på bord og gulv, end i din babys mave. Dette kan også give udfordringer, når I spiser ude og er gæster i andres hjem.
Både-og er ofte være den bedste løsning
BLW byder på mange kreative påfund og stor plads til barnet, omvendt vil det være svært for rigtig mange børn at komme på fast føde (inden for en overskuelig tidsramme), fordi de motorisk ikke vil kunne putte særlig meget mad i munden. Ikke ved 6 måneders alderen i hvert fald. For mange familier og babyer er en gylden middelvej derfor den bedste løsning.
En model, hvor man som forældre styrer et vist madindtag, og mader barnet og bagefter grød/mos måltidet præsenterer barnet for BLW – mad barnet selv undersøger og smager på. Det gøres frem til at barnet selv spiser godt – og selv kan spise sig mæt.
På den måde kan man sikre sig en god mængde fast føde i ens babys mave, samtidig med at ens baby har god mulighed for at undersøge og udforske madens forskellige konsistenser og træne det at spise og hånd og fingre motorikken.
Andre artikler om babyer
- Hvor godt har min baby det?
- Viden om forstoppelse hos baby
- Sover min baby nok?
- Hjernens udvikling – de afgørende første leveår
- Hvorfor kontakten med en baby skal være afstemt