fbpx

Åreknuder / varicer

Det er ikke fastlagt hvor mange gravide, der får åreknuder, men det er en hyppigt forekommende graviditetsgene. En åreknude i graviditeten kan komme på underbenene, i og omkring endetarmen, hvor de kaldes hæmorider og i og omkring skeden. Den forsvinder ikke igen, men formindskes efter graviditeten.

Hvordan ved jeg om jeg har åreknuder i graviditeten?

En åreknude er når et område på venen (det blodkar, der løber tilbage til hjertet) er svækket, så der opstår en udposning. Blodåren buler ud, og det ser gennem huden ud, som om den slår en knude, hvorfor udposningen kaldes en åreknude. Du har åreknuder, hvis du kan se opsvulmede blodårer med udposninger, der buler ud gennem huden.

Åreknuder kan også mærkes som smerte, en trykkende, stikkende fornemmelse eller som tyngdefornemmelse.

Hvem er særligt disponeret for åreknuder i graviditeten?

Du er særligt disponeret til åreknuder, hvis du

Hvorfor får man åreknuder i graviditeten

Graviditeten belaster kroppen og gør, at der kan opstå åreknuder, eller at dem der allerede er opstået, vokser sig større.

Grundene til at graviditeten disponerer til åreknuder er

Hvilken risiko er der ved åreknuder i graviditeten?

Der er ingen farer for barnet i forbindelse med åreknuder i graviditeten.

For moderen er åreknuderne overvejende en kosmetisk gene. Der er dog en lille risiko for, at der opstår blodpropper og betændelse i åreknuderne.

De fleste gravide kvinder har ikke ubehag fra åreknuderne, når man ser bort fra åreknuder i endetarmen – hæmorider, der ofte er smertefulde. Nogle oplever dog en trykkende, stikkende fornemmelse eller oplever at have tyngdefornemmelse i og omkring åreknuden – mest sidst på dagen.

Udposninger af blodkar ved skeden, skamlæberne og endetarmen kan bløde kraftigt under fødslen, hvis de brister, hvilket de sjældent gør.

Hvordan behandles åreknuder i graviditeten?

Behandlingen er kirurgi, men foretages kun i meget, meget sjældne tilfælde i graviditeten.

Hvis åreknuderne giver problemer efter fødslen, bør du kontakte din læge. I de fleste tilfælde afventes behandlingen til man har fået sit sidste barn.

Hvad jeg selv kan gøre ved åreknuder i graviditeten?

Ved åreknuder er kompressionsstrømper en god ting. Kompressionsstrømper vil både reducere udposning af blodkarrene og modvirke hævede ben. Det skal ikke benægtes, at strømperne kan føles ukomfortable, og at de er tykke og varme i varmt vejr, men dette er utvivlsomt den bedste måde at undgå forværring på.

Kompressionsstrømperne bør, for størst effekt trækkes på, FØR du står ud af sengen om morgenen og beholdes på gennem hele dagen.

Hvad jeg selv kan gøre for at forebygge åreknuder?

Her følger nogle enkle råd til at forebygge åreknuder:

Pas på din vægt! Undgå at tage alt for meget på. Høj vægt øger risikoen for, at åreknuder opstår.

Motioner regelmæssigt. Det forbedrer blodcirkulationen og nedsætter trykket i venerne.

Når du har mulighed for det, så placér benene højt, det mindsker trykket på venerne. Det er vigtigt, hvad enten du arbejder ved skrivebordet, slapper af i en stol, eller når du ligger ned om natten.

Undgå at stå eller sidde stille for længe af gangen. Vip med tæerne regelmæssigt, når du sidder eller står. Tag også hyppige pauser for at strække og bevæge benene.

Andre artikler om gravidtet

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.