KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Appetitspring, baby øger mælkeproduktionen

“Appetitspring” er et udtryk, der ofte anvendes i tilfælde, når babyer pludselig øger deres ammehyppighed markant i en periode. Man har tidligere tænkt, at appetitspring skyldtes en vækstspurt, hvor barnets mavesæk voksede med “et spring”. Der er dog intet teoretisk belæg for, at det er årsagen.

Det er heller ikke, hvad vi oplever på Babyinstituttet. Vi ser derimod, at adfærden med den øgede ammehyppighed nærmere skyldes andre omstændigheder som eksempelvis et fald i mælkeproduktionen, hvor barnet har brug for at spise hyppigere for at få den samme mængde mælk. Det kan også være at barnet simpelthen har “glemt” at spise nok en periode, fordi andre ting har synes mere spændende. Når barnet så mærker at der er behov for mere mad (ofte når vægten stagnere), vil brysterne og “det at spise” få mere opmærksomhed, og ses som appetitspring.

Hvad gør barnet ved appetitspring

Appetitspring er, når barnet vil meget hyppigt til brystet, og ikke rigtig virker mæt efter at have ligget der. For så at vil til brystet igen relativt kort efter. Og måske også vil ligge ved brysterne meget af aftenen. Som mor vil man opleve at barnet “hænger i brysterne” eller lægger rigtig meget ved brystet.

De hyppigere amninger vil øge mælkeproduktionen. De vil tage alt fra 2-5 dage, afhængigt af mælkeproduktionen, mængden af mælkekirtler og hvordan mælkeproduktionssystemet som helhed responderer. Som udgangspunkt vil mælkeproduktionen altid kunne øges ved at øge efterspørgslen. I praksis ses det dog at brysterne kan nå en maks produktion og ikke altid kan imødekomme “appetitspringet”. Især hvis mælkeproduktionen i forvejen er svær.

Hyppige amninger kan også være at barnet bare spiser hyppigere en periode som trøst. Eksempelvis ved sygdom og smerte. Eller for tryghed i perioder med omvæltninger eller ved udviklingsspring.

Appetitsring, baby ved brystet, der øger sit mælkeindtag i et spring.

Udbud og efterspørgsel

Når hormonerne, der i starten støtter mælkeproduktionen, falder til normalt niveau (omkring 9-10 dagen efter fødslen), styres mælkeproduktionen overordnet set af udbud og efterspørgsel. Eller det vil mere korrekt sige, barnets efterspørgsel bestemmer, hvor meget mælk der vil blive dannet (udbudt).

Efterspørgslen vil være, hvor meget barnet kommer til brystet – sutter, men den er lige så meget bestemt af tømningen. Det vi ser er altså at bryster langt ofte alene forstår tømningen som efterspørgsel. Hvor hurtigt og hvor godt brystet tømmes (og hvor kraftig et sug ind i brystet barnet har), er således bestemmende for hvor meget mælk der produceres. Samt selvfølgelig hvor ofte brystet tømmes.

En brystpumpe kan bruges efter amninger eller efter nogle af amningerne for at give en ekstra efterspørgsel på mælk og øge mælkeproduktionen.

Hvad jeg selv kan gøre ved “appetitspring”

Det gælder overordnet set om helt fra starten at have mælk nok, det vil sige at få så mange mælkekirtler i brystet som muligt aktiveret til produktion. Både vores ESA-metode og vores ammevejledning lægger stor vægt på, at netop så mange mælkekirtler som overhovedet muligt aktiveres til produktion, således at man mindsker risikoen for at have for lidt mælk senere. Og kan følge barnets behov for mælk gennem hele ammeforløbet og også med større sandsynlighed let kunne øge din produktion ved eventuelle periodevise udfordringer.

Hvis du sidder med din sultne baby i armene lige nu og føler, at du, fra at have haft rigeligt mælk, pludseligt har svært ved at følge med, så start med at give det tid og ro i nogle dage (så længe din baby overordnet set tager normalt på i vægt, har normal afføring og vandladning og ikke græder utrøsteligt). Nogle taler om at lave en ammerede. Prøv at skabe ro omkring dig og undgå så vidt det overhovedet er muligt stress.

Am så ofte, som din baby efterspørger det og giv din baby begge bryster hver gang. Det vil give din baby mere mad i maven og flere tømninger pr døgn, det vil sige øget efterspørgsel.

Og husk selv at få rigeligt at drikke. Drik 2-3 liter dagligt, så du har væske nok i kroppen til at kunne danne væske nok (nemlig mælk til din baby).

Hvis du ikke oplever en bedring i løbet af relativt få dage, vil der være brug for at du gør mere.

Hvis du søger hjælp og sparring, er du altid velkommen til at booke en amme- og babykonsultation.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!