Appetitspring, baby øger mælkeproduktionen

De fleste baby øger deres behov for mere mælk i spring – kaldet appetitspring. Appetitspringet ses ved, at din baby i en kort periode (normalt 2-4 dage) vil spise mere – både længere og hyppigere, især om aftenen.

Ofte ses et appetitspring ved de 2-3 uger og et mere når din baby er 2-3 måneder.

Appetitsring, baby ved brystet, der øger sit mælkeindtag i et spring.

Hvilke udfordringer kan der være ved appetitspring

For en kvinde med mange mælkekirtler aktiveret til mælkeproduktion vil appetitspringet ofte gå let. Måske vil din baby igen spise begge bryster pr. gang i stedet for et eller klemme et par ekstra måltider ind i løbet af dagen eller ligge længere og hyppigere ved brystet om aftenen.

Hvis for få mælkekirtler er aktiveret til mælkeproduktion i ammeetableringsfasen, kan et appetitspring være en større udfordring. Et appetitspring kan her tage op til en uge med en temmelig utilfreds baby, der hænger i brystet det meste af dagen. Din baby vil falde til ro igen, når dit bryst kan levere den ønskede mængde mælk.

Hvis alt for få mælkekirtler er aktiveret til produktion i opstartsfasen af amningen, ser man ofte, at der ikke er mælk nok til at kunne fuldamme omkring 1-2 måneder efter fødslen.

Hvis du endnu ikke har født, så kan du på vores ammeforberedende kursus lære alt om, hvordan du kommer godt fra start med amningen og giver din mælkeproduktion de bedste betingelser. Kurset holder vi både hos os på hold og online.

Hvad jeg selv kan gøre ved appetitspring

Problemer med appetitspring skyldes så godt som ALDRIG fysiologiske mangler, men ofte udelukkende manglende aktivering af nok mælkekirtler i etableringsfasen og / eller at barnets teknik ved brystet ikke er optimal.

Jo flere mælkekirtler, du har fået aktiveret til produktion i ammeopstarten, jo nemmere vil du kunne respondere på dit barns appetitspring senere.

Hvis du er løbet ind i problemer ved det første appetitspring, der ligger omkring de 2-3 uger efter fødslen, så er der god grund til at handle. Det er et tegn på at din mælkeproduktion ikke er startet ordentligt op, og du kan stadig nå at gøre noget ved det.

Både vores ESA-metode og vores ammeundervisning og barselsophold på Det Private Barselshotel lægger stor vægt på, at nok mælkekirtler aktiveres til produktion, således at du ikke risikerer at have for lidt mælk senere, men kan følge din babys øget behov for mælk gennem hele ammeforløbet.

Hvis du er løbet ind i ammeproblemer ved det første appetitspring, så kan vi hjælpe dig med at booste brysterne, så kan producere mere mælk pr. amning og mere mælk pr. døgn.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.