Appetitspring, baby øger mælkeproduktionen

“Appetitspring” er et udtryk, der ofte anvendes i tilfælde, hvor babyer pludselig øger deres ammehyppighed markant i en periode. Man har tidligere tænkt, at appetitspring skyldtes en vækst-spurt, hvor barnets appetit og mavesæk voksede lidt i spring. Der er dog intet teoretisk belæg for, at det er årsagen – og det er heller ikke, hvad vi oplever på Baby Instituttet. Vi ser derimod, at adfærden med den øgede ammehyppighed nærmere skyldes andre omstændigheder som fx et fald i mælkeproduktionen, hvor baby har brug for at spise hyppigere for at få den samme mængde mælk. Og med de hyppigere amninger atter kan øge mælkeproduktionen. Eller at barnet efterspørger hyppigere amning for trøst ved eksempelvis sygdom, mavepine, refluks – eller for tryghed i perioder med omvæltninger eller udviklingsspring.

Appetitsring, baby ved brystet, der øger sit mælkeindtag i et spring.

Øget ammehyppighed på grund af et fald i mælkeproduktionen

At mælkeproduktionen pludselig går ned – eller går lidt ned er ikke unormalt at opleve. Mælkeproduktionen er hormonelt styret og er især reguleret af det, man kalder “udbud og efterspørgsel”. Det betyder, at hvis din baby i nogle dage har spist mindre en vanligt fx pga sygdom, så vil mælkeproduktionen ofte falde tilsvarende og regulere sig ind efter den nye (mindre) efterspørgsel. Det vil oftest gå ret hurtigt at få mælkeproduktionen op igen, når din baby igen efterspørger mere mælk.

Stress er en vigtig faktor for mælkeproduktionen og mange kvinder oplever, at produktionen falder, hvis de er stressede eller simpelthen har får meget om ørerne i en periode. Produktionen kan for nogle kvinder være meget svingende og ændre sig nærmest fra dag til dag afhængigt af, hvor meget stress / ro der er på.

Husk at drikke

Baby Instituttets barselshotel, hvor vi jordemødre følger og lever sammen med nybagte familier flere døgn i træk, oplever vi ofte, at et for lille væskeindtag hos mor kan have betydning for mælkeproduktionen. Officielt hedder det sig, at mors væskeindtag ikke har nogen betydning for mængden af mælk og at man som ammende mor bare skal følge sin naturlige tørst. Det svarer dog ikke overens med vores erfaring. Vi ser, at nogle kvinder glemmer at drikke vand nok (selvom de fleste har en naturligt forøget tørst i ammeperioden), og vi ser gang på gang, at hvis mor har drukket for lidt (eller helt har glemt det) i løbet af dagen, så falder volumen af mælk sammenlignet med volumen hos den samme kvinde, når hun drikker mere. Så vores erfaring er, at hvis man drikker nok vand (2-3 liter dagligt), så kan man ikke drikke sig til mere mælk – fordi man jo er velhydreret. Men hvis man oplever at mængden af mælk falder og samtidig har drukket for lidt, så kan det hjælpe at drikke mere vand (op til ens normale væskebehov – ikke mere end det).

Hormonel prævention som kombinationspræparater (fx p-piller), der indeholder både gestagen og østrogen kan også nedsætte mælkeproduktionen og bør derfor ikke bruges, når du ammer.

For en kvinde med mange mælkekirtler aktiveret til mælkeproduktion vil mælkeproduktionen ofte let kunne øges igen. Måske vil din baby igen spise begge bryster pr. gang i stedet for et eller klemme et par ekstra måltider ind i løbet af dagen eller ligge længere og hyppigere ved brystet om aftenen og på den måde fortælle din krop, at der er behov for mere mælk.

Hvis alt for få mælkekirtler er aktiveret til produktion i opstartsfasen af amningen, altså hvis der har været en for lille mælkeproduktion i de første uger efter fødslen, ser man desværre oftere, at der ikke er mælk nok til at kunne fuldamme omkring 1-2 måneder efter fødslen.

Hvis du endnu ikke har født, så kan du på vores ammeforberedende kursus lære alt om, hvordan du kommer godt fra start med amningen og giver din mælkeproduktion de bedste betingelser. Kurset holder vi på små hold for dig og din partner.

Hvad jeg selv kan gøre ved “appetitspring”

Både vores ESA-metode og vores ammeundervisning og barselsophold på Baby Instituttets barselshotel lægger stor vægt på, at nok mælkekirtler aktiveres til produktion, således at du mindsker risikoen for at have for lidt mælk senere, men kan følge din babys behov for mælk gennem hele ammeforløbet og også med stor sandsynlighed let kunne øge din produktion ved eventuelle periodevise udfordringer.

Hvis du sidder med din sultne baby i armene lige nu og føler, at du, fra at have haft rigeligt mælk, pludseligt har svært ved at følge med, så start med at give det tid og ro i nogle dage (så længe din baby tager normalt på i vægt, har normal afføring og vandladning og ikke græder utrøsteligt). Am så ofte, som din baby efterspørger det og tilbyd eventuelt din baby begge bryster hver gang. Prøv at skabe ro omkring dig og undgå så vidt muligt stress. Og husk at drikke 2-3 liter dagligt.

Hvis du er i tvivl om, hvad det hele drejer sig om, eller hvis ikke du kan se nogen positiv fremgang, så er du mere end velkommen til en ammekonsultation hos os, hvor vi tilbyder kærlig og kompetent “hands on” ammevejledning og en allround vurdering af hele jeres situation.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.