fbpx

Amning i (sommer) varmen

Når det er varmt i vejret, så er det helt almindeligt, at man føler en øget tørst – altså et større behov for at drikke (vand). Grunden til øgede væskebehov i varmen er, at vi sveder væske ud af kroppen som et led i at afkøle kroppen, så vores kropstemperatur ikke stiger. Og det samme gælder selvfølgelig din baby, der også kan føle sig mere tørstig end ellers og også have behov for mere væske i varmen, end på de køligere dage.

Er modermælk nok, når det er varmt?

Hvis du fuldammer din baby (på under 6 måneder), så får din baby al den væske og alle de næringsstoffer, han eller hun har brug for fra modermælken – også når det er varmt. Og eftersom modermælk er en væske, består den af en stor del vand. Din baby har altså ikke brug for andet at drikke end modermælk. Til gengæld kan det være, at din baby i varmen efterspørger brystet hyppigere og måske også har nogle amninger indimellem, der er lidt kortere end normalt. Hvor din baby egentlig bare har brug for at få slukket tørsten i den “tynde mælk” men ikke er sulten efter et helt måltid. Det er selvfølgelig helt okay, og det skal du bare lade din baby gøre.

Hvis din baby i forvejen er startet op på overgangsmad og på at drikke vand fra kop, så kan du både tilbyde ekstra vand eller ekstra bryst for tørst, afhængigt af hvad der lige passer jer begge.

amning i varmen

Du skal også huske at drikke

Når du ammer, så er det til gengæld vigtigt, at du selv husker at drikke rigeligt med vand, især når det er varmt. Tænk på, at du jo selv sveder og derfor har et øget væskebehov. Og at du samtidig også skal afgive ekstra væske til din babys øgede væskebehov. De fleste ammende kvinder vil have behov for mindst 2 liter væske om dagen. Og mere i varmt vejr.

Tegn på, at du har fået for lidt at drikke, er:

  • Tørst
  • Træthed
  • Koncentrationsbesvær
  • Utilpashed
  • Hovedpine
  • Tørre slimhinder (fx tør i munden)
  • Koncentreret urin
  • Nogle bliver også sultne i stedet for tørstige

Et godt råd er, at sætte X antal flasker (eksempelvis 4 halv-liters flaske) med vand i køleskabet hver aften / morgen, så du har koldt vand til dagens behov og samtidig husker at drikke den mængde vand, du har brug for – det kan man nemlig godt komme til at glemme, når man har en lille baby, der har brug for én i døgnets 24 timer.

En god termoflaske er også god på farten, hvor du kan have både kolde og / eller varme drikke med dig ud.

Hvad kan jeg selv gøre for min baby i varmen

Tilbyd dit barn bryst eller væske, når din baby beder om det. Sørg for selv at drikke nok, så mælken ikke bliver for lille i mængde på grund af varmen. Du skal drikke væske nok både for dig – og din baby.

Det er helt almindeligt, hvis du oplever, at din baby bliver mere pylret i varmen, og at søvnen også kan være en udfordring. Ligesom det er sværere for os voksne at sove godt, hvis vi har det (for) varmt – og ligesom at vi kan blive mere irriterede og kortluntede i varmen, så gælder det samme for babyer. Det bedste, du kan gøre, er at hjælpe din baby med ikke at få det for varmt.

Sørg for at din babys tøj er af tyndt stof og brug gerne lag på lag, så du let kan give din baby mere eller mindre tøj på afhængigt af temperaturen. Du bør også holde din baby væk fra direkte sol og sørge for at din babys soveplads ikke er for varm. Din baby må ikke sove i direkte træk – men frisk luft og udluftning er fint.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.