KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Ammevenlig sut – den runde sut er bedst til amning

Det har længe været sundhedspersonalets holdning, at det at bruge sut for tidligt kan påvirke amningen i en negativ retning, fordi barnet ved at bruge sutten kan blive sutteforvirret ved brystet. Altså gøre noget på sutten, som barnet begynder at gøre ved brystet. Anbefalingen har derfor været, at man ikke bør introducere sin baby for sut, førend amningen er veletableret. Det vil sige, at ens baby er så sikker på teknikken ved brystet, at risikoen for at blive sutteforvirret, når sutten introduceres, er minimal.

Dykker man dybere ned i den anbefaling, peger de undersøgelser, anbefalingen hviler på, i forskellige retninger.

Nogle peger hen mod, at brug af sut kan forstyrre amningen, hvorimod andre viser, at brugen af sut ikke medfører nedsat ammelængde eller – frekvens. Og en undersøgelse i praksis viste endda, at en liberal holdning til brug af sut allerede i de første dage efter fødslen øgede antallet af babyer, der blev fuldammet ved at det nedbragte behovet/forbruget af modermælkserstatning indtil mælken løb til. (Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23509161).

De divergerende resultater må nok i virkeligheden ses som udtryk for, at flere forskellige faktorer har betydning for, om amningen kommer til at lykkes – og ikke bare introduceringen af sut.

Vores erfaring, der hviler på tidlig introduktion af sut til flere tusinder babyer, er at det ikke er den tidlige introduktion af sut der er problemet – men hvilken type sut barnet introduceres for.

Den flade type sut skaber ofte sutteforvirring

Det er vores erfaring, at det er utroligt vigtigt, hvilken sut du vælger – hvis du gerne vil tilgodese din amning bedst muligt. Nogle sutter skaber rigtig ofte (og rigtig meget) sutterforvirring og andre typer, oplever vi, ligefrem kan hjælpe barnet til at huske at gøre det rigtige ved brystet (se mere herom senere).

Langt de fleste babyer, der introduceres for en flad sut, vil holde den fast i munden ved at trykke eller klemme sutten fast med en flad tunge op mod ganen. Hvis barnet (grundet sutteforvirring) overfører den teknik til brystet, vil moderen typisk opleve, at amningen gør ondt, og at barnet får for lidt mælk ved brystet og har svært ved at hente den mælk ud, der ikke løber af sig selv. Barnet kan også have meget lange amninger og moderen kan døje med at få brystet effektivt tømt, eventuelt med brystbetændelse som følge.

Den runde sut er ammeneutral og måske endda amme-venlig

På Babyinstituttet bruger vi kun den runde (gammeldags) sut i latex, vi tilmed oplever er ammevenlig. Netop fordi at barnet på en rund sut svøber sin tunge rundt om sutten. Ved det træner barnet at fastholde sit greb ved brystet med tungen og tungens bevægelser under amningen på sutten. Latexen giver sutten elasticitet, og gør at barnet kan træne sit undertryk.

Når din baby ammes, skal din baby svøbe sin tunge omkring brystvorten, så der dannes en slags “kanal” brystvorten kan ligge i. Herefter skal din baby danne et undertryk, det gøres ved at bruge dels tungens muskulatur og dels den bagerste kæbemuskulatur. Når barnet anvender en rigtig teknik laves en slags bølgebevægelse med tungen, der malker mælken ud af brystet, uden at brystvorten klemmes sammen (bliver læbestiftformet) eller belastes (bliver såret og gør ondt). Teknikken er vigtig for amningen; for at barnet ikke gøre skade på brystvorterne, for at barnet kan få mælk nok ved brystet og for tømningen af brystet (forebygger problemer og sikre en god mælkeproduktion). Det er derfor vigtigt at støtte teknikken, så godt som overhovedet muligt.

Hvis den runde sut er for kort (størrelse 1), vil tungen måske ikke kunne gribe eller svøbe så godt om sutten. Din baby vil i så fald holde sutten med musklerne omkring munden – med stramme læber. Overføres den teknik til brystet, vil amningen være smertefuld. Vores oplevelse er at størrelse 2 sutten passer til så godt som alle babyer helt fra starten, men at nogle vil have brug for størrelse 1 sutten de første 14 dages tid.

Det er også forklaret i videoen her

Er det undersøgt?

Der er ikke lavet undersøgelser, der viser at den runde sut tilgodeser amningen bedst. Vores anbefaling bygger på vores erfaringer med tusindvis af babyer og tusindvis af ammevejledninger. Så står du og har brug for at introducere din baby for en sut – og ønsker du at amme, er det vores erfaring, at den runde sut (der ikke er for kort) er det bedste valg. Den har vi i hvert fald rigtig god erfaring med (og ingen dårlige).

Det skal dog for en god ordens skyld siges at den runde sut hos os altid introduceres sammen med vores Effektiv Smertefri Amning metode til at lægge baby til brystet og til at sikre en god teknik ved brystet.

Andre artikler om udstyr

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!