KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Ammestop / ønsker at stoppe / Skal stoppe amningen

Når man taler om ammestop, kan der være tale om ammestop lige efter fødslen, hvor amningen aldrig etableres og ammestop i forløbet, hvor amningen af forskellige årsager ikke ønskes længere.

Ammestop kan foregå med eller uden medicin. Det mest normale tilbud er at stoppe amningen med medicin, men det kan være en fordel at stoppe amningen uden brug af medicin, da en af bivirkningerne ved medicin til ammestop er depression. Hvis du gerne vil stoppe med at amme uden medicin, så sørg for at få god rådgivning om, hvordan du kan gribe det an uden risiko for brystbetændelse.

Ammestop, baby der ammer, men skal stoppe amningen

Ammestop – jeg vil slet ikke amme

Hvis du slet ikke ønsker at amme, skal din baby slet ikke til brystet. På den måde vil brystet ikke tømme sig for råmælk, og den mekaniske del af amningen med tømning og fyldning ikke bliver sat i gang.

Din krop vil dog stadig på det hormonelle plan efter fødslen eller kejsersnit gøre sig  klar til amme. De mælkeproducerende hormoner vil få frit spil, når moderkagens hormoner er “renset” ud af kroppen, og deres mælkehæmmende effekt ophører.

Du vil måske blive tilbudt ammestop med medicin, fordi det er den mest normale måde at stoppe amningen på, men du kan også stoppe amningen ved at opbinde brysterne, ligesom før i tiden.

Ammestop – jeg vil ikke længere amme

Hvis du allerede er i gang med at amme, og du ønsker at stoppe amningen, skal mælkeproduktionen “lukkes ned”. Man kan lukke mælkeproduktionen ned på to måder – med medicin eller uden medicin.

Hvis du ikke ønsker medicin til at stoppe amningen, skal mælkeproduktionen lukkes ned ved at efterspørgslen ophører. Det skal dog ske gradvist, da der ellers er risiko for brystbetændelse, foruden det vil være unødigt smertefuldt.

Efterspørgslen kan mindskes ved at brystet opbindes, hvilket gør at mælkekirtlerne “føler sig” fyldte (men i virkeligheden bare er klemt sammen) og ved at du kun fjerner mælken fra brystet, når brystet er virkelig fyldt. Mælken kan fjernes enten ved at amme eller ved at pumpe. De andre gange, din baby har brug for mad, giver du din baby flaske eller grød/mos (hvis din baby er gammel nok til det). Hvis du ønsker at stoppe amningen fra den ene dag til den anden, skal du kun pumpe, når brysterne har brug for at blive tømt.

I begge tilfælde vil mælken reducere sig gradvist og mælkeproduktionen over nogen tid ophøre.

Ammestop – men min baby vil kun have bryst

Nogle kvinder kommer i den situation, at de af forskellige årsager ikke længere ønsker at amme/eller må amme, men at deres baby synes, at amning er fantastisk. Det kan være en baby, der kun vil have bryst eller en større baby, der ikke vil tage flaske og heller ikke spise fast føde (ikke vil nedtrappe amningen). I så fald har man en opgave foran sig, som man bør vende med en fagperson, for at finde en måde at komme videre på.

Det er vigtig IKKE at stoppe amningen før du er HELT sikker på at din baby VIL og KAN spise andet end bryst. For nogle kan det også være en god idé at sikre sig at ens babys mave kan håndtere modermælkserstatning, så du ikke lige pludselig står i en værre situation end den I står i nu, men det vil situationen afgøre.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!