Søg
Close this search box.

Ammestillinger, hvorfor amme i forskellige stillinger

Du kan amme i alle stillinger, som du kan få til at lykkes. Babyer kan sågar amme på hovedet. Det er af afgørende vigtighed, at din baby har den samme gode teknik ved brystet uanset ammestillingen.

Fordelene ved at amme i forskellige stillinger er, at

Årsagen til de mange fordele ved at amme i flere forskellige ammestillinger er, at udtømningen af mælk er mest effektiv, der hvor din babys hage er placeret på brystet. Din baby vil i de forskellige ammestillinger have mulighed for at tømme mere af brystet bedre og dermed at stimulere mere af brystet bedre til produktion. Selvfølgelig sammen med, at din babys teknik ved brystet også er god.

Du finder her en kort oversigt og gennemgang af de forskellige ammestillinger, der er mest almindelige. Du kan læse om fordele og ulemper ved hver ammestilling og finde mere om den pågældende ammestilling ved at følge linket.

Den klassiske ammestilling / Cradle og Cross-Cradle

Den klassiske stilling er den mest kendte, fordi det er den, man ser i gadebilledet og i bøger om amning – og nok også den, der bliver brugt mest.

Den klassiske stilling har den fordel, at din baby ligger godt foran dig. Ulempen er, at den primært tømmer ind mod kavalergangen og dermed stimulerer den mindste del af brystet, nemlig fra brystvorten og ind til brystbenet. Den bør derfor ikke bruges som den eneste ammestilling i starten af ammeperioden.

  • Læs om den klassiske ammestilling her =>

Den liggende ammestilling / Side-lying

I den liggende stilling ligger både din baby og du ned. Du ligger på siden, og din baby ligger på siden med maven langs din mave (mave mod mave).

Den liggende stilling er god at kunne, fordi den giver god hvile.

  • Læs mere om den liggende ammestilling her =>

Tvillinge ammestillingen / Indianerstillingen / football

I tvillingeammestillingen også kaldet indianerstillingen sidder du med din baby, således at din baby ligger ved brystet og din babys krop ligger væk fra dig ind under din armhule.

Den er god til at tømme brystet fra brystvorten og ud mod armhulen, hvor der typisk er mest mælkekirtelvæv, derfor fremmer den en god mælkeproduktion.

  • Læs mere om tvillingeammestillingen/indanerstillingen her =>

Ammestillinger: liggende, tvilling, laid back

Laid back ammestilling / Back-Lying

Laid back ammestilling er i virkeligheden ikke én bestemt stilling, men et begreb der anvendes om alle de stillinger, hvor mor er tilbagelænet på ryggen. Laid Back aktiverer barnets neonatale reflekser og tyngdekraften er med til at hjælpe barnet med at få mælken ud og tømme brysterne.

Kinamand ammestilling – kinamanden

Kinamanden er en ammestilling vi har “opfundet” på Babyinstituttet og brugt siden vi starte, da vi manglede en ammestilling, der effektivt kunne tømme i dybden af brystet og holde barnet naturligt aktivt ved brystet. Det er Babyinstituttets udgave af Laid back ammestillingen. Den har alle fordele ved Laid back og den tømmer områder i brystet, der ellers kan være svære for en nyfødt at tømme grundigt.

Hvad kan jeg selv gøre?

Det er en stor fordel at vide en masse helt konkrete ting om amning, og at du lærer at mestre mere end en stilling helt fra starten af. Hvis du eksempelvis kun anvender én – eller primært kun én – ammestilling i starten, vil der være større risiko for at færre mælkekirtler opstartes til produktion (for lille mælkeproduktion), og at din baby får for lidt mælk ved brystet (både råmælk og rigtig mælk). Ved kun at anvende én ammestilling i starten, vil der også være øget risiko for mangelfuld tømning af visse områder af brystet, hvilket senere i ammeforløbet kan give problemer med at have mælk nok i takt med, at din baby øger sit behov.

Brug for viden, hjælp eller sparring

Hvis du sidder og skal have din amning godt fra start, så se dig omkring her;

Når du køber din ammepude hos os, får du et gratis ammepudekursus med i prisen. Her får du blandt andet vist, hvordan du bedst bruger din ammepude i de mest almindelige ammestillinger.

Har du brug for hjælp & sparring til amningen, eller måske du kun kan få én ammestilling til at fungere, så vil en ammekonsultation være for dig.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!