Ammestillinger, hvorfor amme i forskellige stillinger

Du kan amme i alle stillinger, som du kan få til at lykkes. Babyer kan sågar amme på hovedet. Det er af afgørende vigtighed, at din baby har den samme gode teknik ved brystet uanset ammestillingen.

Inspiration:

Ammestillinger: liggende, tvilling, laid back

Fordelene ved at amme i forskellige stillinger er, at

Årsagen er, at udtømningen af mælk er mest effektiv, der hvor din babys hage er placeret på dit bryst og din baby vil have adgang til mere af brystet og stimulere mere af brystet bedre. Alt sammen dog kun forudsat at din babys teknik ved brystet et god.

Den klassiske ammestilling / Cradle og Cross-Cradle

Du sidder og holder din baby foran dig. Den klassiske stilling er den mest kendte, fordi det er den man ser i gadebilledet og i bøger om amning.

Den klassiske stilling har den fordel, at din baby ligger godt foran dig.

Den klassiske stilling har den store ulempe, at den primært stimulerer den mindste del af brystet – fra brystvorten og ind til brystbenet.

Den klassiske ammestilling på Det Private Barselshotel

Foto: Det Private Barselshotel – Den klassiske stilling

Tvillinge ammestillingen / Indianerstillingen / football

Tvillingeammestillingen bliver også kaldet inianerstilling. Her sidder du med din baby, således at din baby ligger ved brystet og kroppen ligger i retning ind under din armhule.

Fordelene ved indianerstillingen er, at den er god til at tømme brystet fra brystvorten og ud mod armhulen og derfor giver en god mælkeproduktion. Den er god efter kejsersnit (hvor maven kan være øm) og ved store eller bløde bryster.

Ulemperne ved indianerstillingen er at den kan være svær at lære sig selv. Indianerstillingen kræver for de fleste en god ammepude for at kunne lykkes.

Tvillinge-ammestillingen på Det Private Barselshotel

Det Private Barselshotel – Tvillingestillingen / indianerstillingen

Den liggende ammestilling / Side-lying

I den liggende stilling, ligger din babys mave langs din mave.

Fordelene ved den liggende stilling er, at den giver god hvile. Efter fødslen har den også den fordel, at den mindsker trykket på mellemkødet, der kan være ømt og/eller syet i efter fødslen.

Ulemperne ved den liggende stilling er, at det kan være svært at hjælpe din baby til brystet med en god teknik, fordi det kan være svært at se din babys mund og brystvorten.

Det er let at komme til at falde i søvn i den liggende ammestilling, så du ikke kan holde øje med om din baby kan få luft, hvilket især er et problem når din baby er helt lille eller hvis du har store bryster.

Den liggende ammestiling på Det Private Barselshotel

Det Private Barselshotel – Den liggende ammestilling.

Laid back ammestilling

Laid back ammestilling er i virkeligheden ikke en bestemt stilling, men et begreb som anvendes om alle de stillinger, hvor mor er tilbagelænet på ryggen. Laid Back har de fordele, at tyngdekraften hjælper barnet på vej, fordi barnets neonatale reflekser aktiveres og kan bruges bedre, når barnet ligger med sin vægt ned mod mors krop. Derudover er det lettere for barnet at undgå at glide af brystvorten fordi tyngdekraften også er med til at holde barnet på plads, og laid back gør det lettere for mor at hvile under amningerne.

Kinamand ammestilling – kinamanden

Kinamanden ammestilling er en ammestilling vi har haft med os helt fra starten, da vi manglede en ammestilling, der effektivt kunne tømme i dybden af brystet og holde babyen aktiv ved brystet. Det er vores udgave af Laid back ammestillingen.

Vi har erfaret, at kinamanden efterhånden har vundet indpas som ammestilling på de danske hospitaler, og det er vi glade for, men vi kan være bekymrede for, om den bruges korrekt, så barnets ryg ikke overbelastes.

I kinamanden ammestilling ligger du på ryggen, og din baby sidder på hug op ad dig.

Foto fra Baby Instituttet / Det Private Barselshotel af kinamandstillingen

Fordelene ved kinamanden er, at den tømmer brystet i områder, som nyfødte ikke særligt godt kan komme til i de mere almindelige ammestillinger, og den gør det svært for din baby at være sovende ved brystet.

Ulemperne ved kinamanden er, at den kan være svært at håndtere alene, og den kan være svær at lære sig selv.

Derudover er det meget vigtigt, at der er helt styr på barnets ryg i stillingen, så barnet ikke kommer til at sidde og hænge for meget og falde sammen på en forkert måde.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Det er en stor fordel, at vide en masse helt konkretet ting om amning og at du lærer at mestre mere end en stilling helt fra starten af. Hvis du eksempelvis kun anvender en ammestilling i starten, vil der være risiko for at for få mælkekirtler opstartes til produktion og at din baby får for lidt mælk ved brystet (både råmælk og rigtig mælk). Ved kun at anvende en ammestilling i starten vil der også være risiko for en dårlig tømning af områder af brystet og senere i ammeforløbet ikke at have mælk nok ved appetitspring – når din baby øger sit behov for mælk.

Når du køber din ammepude hos os får du et gratis ammepudekursus med i prisen. Her får du blandt andet vist hvordan du bedst bruger din ammepude i de forskellige ammestillinger.

Hvis du ikke rigtigt synes du kan få amningen til at fungere eller måske du kun kan få en af ammestillingerne til at fungere, så vil en ammekonsultation være noget for dig.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.