KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Ammesorg & ammeskam

Når man stopper med at amme, uanset grunden eller hvornår det er, kan det være forbundet med mange overvældende følelser. Selvom det er noget, man selv har besluttet, kan det være følelsesladet. Og måske endnu mere hvis man er nødsaget til at stoppe tidligere, end man havde tænkt sig.

Det er også helt normalt, at det kan opleves som en sorg, som ammesorg. En sorg fordi man har mistet noget, man troede man skulle eller som var

Ammesorg – giv dig selv tid til at sørge

Det kan være vigtigt at give sig selv tid til at sørge over, at man ikke længere får lov til at give sit barn mad ved brystet (så længe som ønsket). Der kan være mange årsager til, at amningen må stoppe, også mange som man ikke selv var herre over. Og at man så sidder tilbage med en sorg, der også kan vise sig ved en følelse af skam, nederlag eller skyld, over at amningen måske ikke lykkes eller at man ikke kan amme sit barn.

Du ved selvfølgelig godt, helt rationelt, at der ikke er noget at skamme sig over. Det er ikke din skyld og en mors kærlighed til sit barn sidder ikke i brysterne.

Hvis det er sådanne følelser, du sidder med, er det vigtigt at du finder ind til, hvad det er, der udløser lige præcis den følelse og reflekterer over, om det nu også er rigtigt. Ofte har de selvbebrejdende følelser ikke afsæt i virkeligheden. Eksempelvis giver det ingen mening at skamme sig over ikke at kunne give sit barn “den bedste” mælk, direkte fra brystet, hvis der ikke er nok mælk til barnet, eller hvis amningen er så smertefuld, at du ikke kan udholde den eller at mange af amningerne ender i gråd. Ingen kvinder skal føle sig skyldige, skamfulde eller at de ikke er ‘gode nok’, fordi de må opgive amningen.

ammesorg

“I 2 år har jeg følt mig udskammet, fordi jeg har “valgt amningen fra” for ingen belyser det problem, som jeg og flere har! Vi danner ikke mælk, og vi kan ikke det, som vi fra naturens hånd burde kunne. Selv efter at have fortalt min historie, bliver jeg mødt af “jamen gav du det alt, du havde” – “gjorde du hvad du kunne, inden du valgte flasken” – Ja, for han fik ikke noget at spise ved mig, for jeg-havde-ikke-mælk!!! Det at “vælge” flasken er ikke altid et valg, men en nødvendighed.” (Citat: fra Flaske til baby side 28)

“Det bedste” kan i nogle situationer sagtens være, at sørge for, at ens baby får mælk nok eller at madsituationen bliver tålelig – ja hvorfor ikke også rar og hyggelig for dig (moderen) og din baby.

Find “et rum”, hvor sorgen må fylde

Uanset hvilke følelser du sidder med omkring din ammesorg, er det vigtigt at du anerkender dem og giver dem plads. Giver dig selv tid til at sørge og tale med dine nærmeste om netop dine tanker og følelser. Negative følelser har det nemlig med at sætte sig fast i krop og sind, hvis ikke de får den nødvendige plads og opmærksomhed.

Det kan være en god ide at finde “et rum”, hvor sorgen godt må fylde. Hvor du så at sige kan besøge sorgen og give den plads. Men hvor du også kan få lov at parkere den, og nyde livet her og nu som det er.

Det kan eksempelvis være at du aftaler med en ven eller familiemedlem, at du kan bruge dem til at snakke om alt det der fylder omkring “den amning du har mistet”. Vedkommende skal ikke komme med løsninger, men bare lytte og måske bekræfte at “det ikke er din skyld” eller at “I allesammen har det meget bedre nu”. Men det er vigtigt, at du også kan lukke ned igen, så det ikke får lov at fylde hele dagen. Dit barn skal nok klare sig og har det godt.

Ammesorg og omgivelserne

For de nærmeste kan amningen være en mere rationel og praktisk ting. Dit barn får jo den mad, han eller hun har brug for, og din svære eller dårlige oplevelse med amning er jo basalt set løst og ovre. Men følelser er som bekendt noget andet end rationel praktik.

Det ses ofte, at dem omkring den nybagte mor, kan have svært ved at forstå, hvor mange følelser der ligger i amningen, og dermed også forstå ammesorgen. Det kan derfor godt føles ensomt at sidde med sin ammesorg. Derfor er det godt, som beskrevet ovenfor, at du med omhu vælger én person, der bedst rummer sorgen og dine følelser.

Det er ikke noget du har fundet på

Hvis du sidder i ammesorgen lige nu og føler, “at det var alt for svært” med amningen, så var det sådan. Din amning var alt for svær og du har kæmpet hårdt for den. Og du har sikkert gjort ALT hvad du kunne og mere til, for at få amningen til at lykkes. Det er i hvert fald det vi oplever på Babyinstituttet.

Ros og anerkend dig selv for at være en gode mor. For at træffe gode beslutninger for dit barn, dig selv og din familie – også selvom det gør ondt og det med amningen lige nu gør dig ked af det.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!