Nedtrapning / udtrapning

Amningen kan i princippet fortsætte, så længe du og din baby synes det er hyggeligt. Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning til din baby er 6 måneder. Mange begynder dog så småt med fast føde fra de 4 måneder og frem, ofte fordi de oplever ikke at have mælk nok til at kunne mætte deres baby i 6 fulde måneder. Kan man det er det selvfølgelig bedst..

Når din baby ved 6 måneders alderen begynder på fast føde, sker der en naturlig nedtrapning af amningen. Den øgede mængde faste føde og væske drukket til maden vil gøre, at din baby har brug for færre og færre kalorier og væske fra brystet.

Hvornår kan/skal amningen stoppe helt?

Amningen vil rent madmæssigt blive overflødig – så snart din baby kan indtage nok fast føde OG væske fra anden mad. Det vil ofte være væske det er sværrest for barnet at kunne indtage nok af.

Amningen kan selvfølgelig sagtens fortsætte for nærheden og hyggens skyld.

Ammenedtrapning, hvornår? større baby der spiser bryst

Hvornår, amningen bør stoppe helt, er individuelt. Nogle gange er det barnets afgørelse, der fravælger brystet, men ellers er det moderens afgørelse, hvordan hun har det med amningen og hvornår hun synes amningen bør stoppe helt.

Amning om natten er overflødig, så snart en baby kan indtage nok at sin næring om dagen, til at kunne tage passende på i vægt, holde sin vægtkurve. En mor har (ligesom alle andre mennesker) brug for sammenhængende nattesøvn.

Hvilke udfordringer kan der være ved ammenedtrapning

Nogle babyer er langt fra så glade for den faste føde, som deres mor er. De synes faktisk, at bryst er den nemmeste og mest lækre måde at hente sine daglige kalorier på.

En manglende interesse for fast føde kan skyldes;

  • Manglende interesse i maden fra barnets side, nogle gange med grund, fordi de tåler maden dårligt andre gange er de bare uinteresseret.
  • At mundmotorikken endnu ikke er klar til at håndtere den faste føde, men det kræver en vurdering for at kunne fastslå det.
  • Enkelte babyer har også ualmindelig svært ved at få noget tykkere end mælk ned gennem halsen, ofte fordi deres opkastrefleks let udløses.

I alle ovenstående tilfælde bliver overgangen fra amning til fast føde mere problematisk.

Giver mindre amning bedre søvn?

Babyer, hvor det at få bryst er blevet en måde at falde i søvn på, vil ofte ikke begynde at sove bedre om natten ved at få fast føde i maven.

Nogle børn vågner også om natten fordi de synes det et hyggeligt at få bryst, også kan de lige få en lille tår mere. Men de fleste børn der er over 6 måneder og stadig spiser (ofte) bryst om natten gør det fordi de ikke kan finde ud af at falde i søvn på anden måde. Det skal de have hjælp til at lære før man tager brystet fra dem.

Hvis din baby ikke får tilstrækkelig med anden føde og du nedtrapper amningerne, vil din baby med meget stor sandsynlighed respondere ved at vågne hyppigt om natten, og øge sit mælkeindtag der. På den måde vil din baby kunne opretholde sit daglige kalorieindtag. Din baby kan også i stedet tabe sig vægt eller stagnere i vægt.

Hvad kan vi gøre for dig – og din baby

Har du problemer med at få din baby over på fast føde, har du med en babykonsultation mulighed for at få sparring og hjælp til hvordan I kommer videre derfra med udgangspunkt i din baby og jeres situation. Ligeledes kan vi hjælpe dig med at lægge en plan for, hvordan du kommer til at kunne nedtrappe og stoppe amningen.

Hvis der er problemer med søvnen, kan vi lære dig, hvordan du lærer din baby at sove med vores søvn i babysteps.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.