LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Amning

Nedtrapning / udtrapning / naturlig ammeophør

Amningen kan i princippet fortsætte, så længe du og din baby synes det er hyggeligt. Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning til din baby er 6 måneder. Mange begynder dog så småt med fast føde fra de 4 måneder og frem, ofte fordi de oplever ikke at have mælk nok til at kunne mætte deres baby i 6 fulde måneder. Kan man det, er det selvfølgelig bedst.

Når din baby ved 6 måneders alderen begynder på fast føde, sker der en naturlig nedtrapning af amningen. I takt med at din baby indtager større og større mængde faste føde og væske drukket til maden vil din baby have brug for færre og færre kalorier og væske fra brystet.

Hvornår kan/skal amningen stoppe helt?

Amningen vil rent madmæssigt være overflødig – så snart din baby kan indtage nok fast føde OG væske, på kop. Det vil ofte være væske det er sværest for barnet at kunne indtage nok af.

Amningen kan selvfølgelig sagtens fortsætte for nærheden og hyggens skyld.

Ammenedtrapning, hvornår? større baby der spiser bryst

Hvornår, amningen bør stoppe helt, er individuelt. Nogle gange er det barnets afgørelse, idet barnet fravælger brystet, andre gange er det moderens afgørelse, hvordan hun har det med amningen og hvornår hun synes amningen bør stoppe helt. Der er ikke noget rigtigt eller forkert.

Amning om natten er i ernæringsmæssigt overflødig, så snart en baby kan indtage nok af sin næring om dagen til at kunne tage passende på i vægt, holde sin vægtkurve. En mor har (ligesom alle andre mennesker) brug for sammenhængende nattesøvn. Derfor er det også i orden at trappe ned på nat-amningerne, når de ikke er fysiologisk nødvendige længere – hvis du gerne vil. Dette kan sagtens gøres på en tryg og kærlig måde, og uden at dit barn skal undvære DIG – men kun brystet.

Mulige udfordringer ved ammenedtrapning

Nogle babyer er langt fra så glade for den faste føde, som deres mor er. De synes faktisk, at bryst er den nemmeste og mest lækre måde at hente sine daglige kalorier på.

En manglende interesse for fast føde kan skyldes;

  • Manglende interesse i maden fra barnets side, nogle gange med grund, fordi de tåler maden dårligt andre gange er de bare uinteresserede.
  • At mundmotorikken endnu ikke er klar til at håndtere den faste føde, men det kræver en vurdering for at kunne fastslå det.
  • Enkelte babyer har også ualmindelig svært ved at få noget tykkere end mælk ned gennem halsen, ofte fordi deres opkastrefleks let udløses.
  • Stramt tungebånd kan også give udfordinger med fast føde (og amning / flaske)
  • Refluks, børn med refluks kan være meget selektive med hvad de spiser, og også med mængden af mad

I alle ovenstående tilfælde bliver overgangen fra amning til fast føde mere udfordrende.

Har du problemer med at få din baby over på fast føde, har du med en Online babykonsultation mulighed for at få sparring og hjælp til hvordan I kommer videre derfra med udgangspunkt i din baby og jeres situation. Ligeledes kan vi hjælpe dig med at lægge en plan for, hvordan du kommer til at kunne nedtrappe og stoppe amningen.

Giver mindre amning bedre søvn?

Babyer, hvor det at få bryst er blevet en måde at falde i søvn på, vil ofte ikke begynde at sove bedre om natten ved at få fast føde i maven.

Nogle børn vågner også om natten fordi de synes det er hyggeligt at få bryst, og så kan de lige få en lille tår mere. Men mange af de børn, der er over 6 måneder og stadig spiser (ofte) bryst om natten, gør det fordi de ikke kan finde ud af at falde i søvn på anden måde. Det skal de have hjælp til at lære på en tryg måde, før man tager brystet fra dem.

Hvis din baby ikke får tilstrækkelig med anden føde, og du nedtrapper amningerne, vil din baby med meget stor sandsynlighed respondere ved at vågne hyppigt om natten og øge sit mælkeindtag der. På den måde vil din baby kunne opretholde sit daglige kalorieindtag. Din baby kan også i stedet tabe sig vægt eller stagnere i vægt.

Hvis du og din baby bakser med søvnen er vores Søvn i Babysteps forløb lige noget for jer. Det er en vej mod mere og bedre søvn på en kærligt og omsorgsfuld men effektiv måde, hvor du i, for din baby, små overkommelige steps lærer din baby hvordan.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!