KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Nedtrapning / udtrapning / naturlig ammeophør

Amningen kan i princippet fortsætte, så længe du og din baby synes det er hyggeligt. Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning til din baby er 6 måneder. Mange begynder dog så småt med fast føde fra de 4 måneder og frem, ofte fordi de oplever ikke at have mælk nok til at kunne mætte deres baby i 6 fulde måneder. Kan man det, er det selvfølgelig bedst.

Når din baby ved 6 måneders alderen begynder på fast føde, sker der en naturlig nedtrapning af amningen. I takt med at din baby indtager en større og større mængde faste føde og væske drukket fra kop vil din baby have brug for færre kalorier og væske fra brystet.

Hvornår kan/skal amningen stoppe helt?

Amningen vil rent madmæssigt være overflødig – så snart din baby kan indtage nok fast føde til at kunne dække sit behov. Samt kunne indtage væske nok til at dække sit behov, det vil være omkring 400 ml i døgnet.

Amningen kan selvfølgelig sagtens fortsætte for nærheden og hyggens skyld.

Ammenedtrapning, hvornår? større baby der spiser bryst

Hvornår, amningen bør stoppe helt, er individuelt. Nogle gange er det barnets afgørelse, idet barnet fravælger brystet. Andre gange er det moderens afgørelse, hvordan hun har det med amningen og hvornår hun synes, at amningen bør stoppe helt. Der er ikke noget rigtigt eller forkert.

Amning om natten er i ernæringsmæssigt overflødig, så snart en baby kan indtage nok af sin næring om dagen for at kunne tage passende på i vægt og holde sin vægtkurve. En mor har (ligesom alle andre mennesker) brug for sammenhængende søvn. Derfor er det også i orden at trappe ned på nat-amningerne, når de ikke er fysiologisk nødvendige længere. Dette kan sagtens gøres på en tryg og kærlig måde, og uden at dit barn skal undvære DIG – men kun brystet.

Mulige udfordringer ved ammenedtrapning

Nogle babyer er ikke så glade for den faste føde. De synes faktisk, at bryst er den nemmeste og mest lækre måde at hente sine daglige kalorier på.

En manglende interesse for fast føde kan skyldes;

  • Manglende interesse i maden fra barnets side, nogle gange med grund, fordi de tåler maden dårligt andre gange er de bare uinteresserede.
  • At mundmotorikken endnu ikke er klar til at håndtere den faste føde.
  • Enkelte babyer har ualmindelig svært ved at få noget tykkere end mælk ned gennem halsen, ofte fordi deres opkastrefleks let udløses.
  • Stramt tungebånd kan også give udfordringer med fast føde (og amning/flaske)
  • Refluks, børn med refluks kan være meget selektive med hvad de spiser, og også med mængden.

I alle ovenstående tilfælde bliver overgangen fra amning til fast føde mere udfordrende.

Giver mindre amning bedre søvn?

Hvis din baby ikke får tilstrækkelig med anden føde, og du nedtrapper amningerne om dagen, vil din baby med meget stor sandsynlighed respondere ved at vågne hyppigt om natten og øge sit mælkeindtag der. På den måde vil din baby kunne opretholde sit daglige kalorieindtag. Din baby kan også i stedet tabe sig eller stagnere i vægt.

Nogle børn vågner også om natten fordi de synes det er hyggeligt at få bryst, lige at få en lille tår mere. Mange af de børn, der er over 6 måneder og stadig spiser (ofte) bryst om natten, gør det fordi de synes det er hyggeligt eller ikke kan finde ud af at falde i søvn uden brystet i munden. Det skal de selvfølgelig have hjælp til at lære på en tryg måde, før man tager brystet fra dem. Babyer, hvor det at få bryst er blevet en måde at falde i søvn på, vil ofte ikke sove bedre om natten ved at få fast føde i maven.

Søger du hjælp og sparring

Har du problemer med at få din baby over på fast føde, kan en online babykonsultation være en mulighed med sparring og hjælp til hvordan I kommer videre derfra med udgangspunkt i din baby og jeres situation. Samt en plan for, hvordan du kan nedtrappe og stoppe amningen.

Hvis du og din baby bakser med søvnen, er vores Søvn i Babysteps forløb for jer. Det er en vej mod mere og bedre søvn på en kærlig og omsorgsfuld, men effektiv måde, hvor du i (for din baby), små overkommelige steps lærer din baby hvordan.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!