KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Ammeindlæg, sådan vælger de rigtige ammeindlæg

Der er overordnet set to typer af ammeindlæg. Ammeindlæg der kan genbruges –  ofte i uld, silke eller bambus. Og engangs ammeindlæg – ofte lavet af papirlignende materiale med en væskebarriere af plast. Når du vælger ammeindlæg, skal de vide, at ammeindlæg løser flere forskellige udfordringer. Her er jordemoderens tip til valg af ammeindlæg.

Ammeindlæg skal opsuge den mælk, der løber ud af brystet

De fleste kvinder tænker på ammeindlæg, fordi de ønsker at fritage sig for den opmærksomhed, det giver, at have to store, våde, mørke skjolder af mælk på tøjet, lige hvor brystvorterne er placeret. De fleste oplever også, at det løber fra begge bryster, under amningen og at der derfor er brug for et eller andet, der kan suge den mælk, der løber fra det bryst barnet ikke har ved.

Fakta er at nogle kvinder stort set aldrig lækker mælk og derfor slet ikke har brug for ammeindlæg til at beskytte tøjet, hvor andre kvinder lækker mælk bare ved at se en baby – også selvom det ikke er deres egen. Det er også forskelligt, hvor meget mælk, der løber ud og dermed også forskelligt, hvor store krav det stiller til ammeindlæggets sugeevne.

Som hovedregel er behovet for ammeindlæg størst i starten af ammeforløbet. Årsagen er, at brystet lettere her overproducerer, fordi det endnu ikke har reguleret sig så godt ind efter barnets behov og fordi hormonerne i starten hjælper mælken på vej. Efter det ser man at mere af mælken i starten af ammeforløbet lagres i brysterne mellem amningerne og at mere af mælken sidst i ammeforløbet produceres undervejs.

Ammeindlæg skal holde huden tør

Når du køber ammeindlæg, er et enkelt par ikke nok. Du skal nemlig hele tiden have nogle at skifte med, så dine brystvorter og bryster holdes både varme og tørre. Ammeindlæg i uld kan klare en del væske uden rigtig at virke våde.

Hvis du lækker meget vil du have brug for engangsammeindlæg, da de kan suge mere før du bliver våd på tøjet. Hvis dine brystvorter er våde i ammeindlægget er du i øget risiko for at få svamp på brystvorterne. Risikoen for svamp er yderligere forøget ved “våde” engangsammeindlæg, da plastikbarrieren øger fugtigheden omkring brystvorten. Du skal altså have nok engangsammeindlæg til at kunne holde dine brystvorter relativt tørre.

Har du svamp, bør du holde dig fra at bruge engangsammeindlæg mellem amningerne. Ligesom de ammeindlæg du bruger mellem amningerne skal håndteres på en måde så svampen i dem slås ihjel.

Ammeindlæg skal være behagelige at have på

Det er også vigtigt, at de ammeindlæg du køber er nogle du kan holde ud at have tæt på huden. Hvis du eksempelvis ikke kan holde ud at have uld tæt på kroppen, bør du vælge et andet materiale, eventuelt uld-silke eller bambus.

Nogle af engangs ammeindlæggene er meget stive og kradser næsten. De kan fint bruges til at samle mælk op under amningen, men er ikke rare at have i BH´en mellem amningerne. Hvor andre udmærker sig ved også at være bløde at have på, hvilket jo er er foretrække.

Ammeindlæg, til at holde brysterne varme (brystvarmere)

Varme bryster er simpelthen sagen, når man ammer. Det mindsker risikoen for problemer med mælk der ikke tømmer sig og brystbetændelse ligesom det får mælken til at løbe bedre fra brystet.

Her er vejen frem et par brystvarmere uden på ammeindlæggene, så ammeindlæggene (inderst) gør deres arbejde, nemlig at fange den mælk der løber op og brystvarmerne (yderst) gør deres arbejde, nemlig at holde brysterne varme. Brysterne skal være store og dække hele brystet og altså ikke bare brystvorten. Brystvarmere, der kan holde brysterne, mælkekirtlerne og mælkekanalsystemet og mælken varm, er sagen.

Hvis brysterne er kolde løber mælken nemlig mindre godt, og det øger risikoen for at større eller mindre områder af brystet ikke har frit flow, hvilket øger risikoen for mælkeknuder og i sidste ende også brystbetændelse. Foruden vil det kunne give mindre mælk til din baby, der også vil skulle arbejde mere for at hente en “koldere” mælk ud af brystet. Dertil har en bedre tømningen noget at sige for at den enkelte mælkekirtel aktivers til mælkeproduktion og for at have en god produktion af mælk.

Artikler om udstyr til baby

Andre artikler om amning

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!