fbpx

Ammehjælp / Ammerådgivning

Ammehælp er noget, det vil være helt naturligt at have brug for, når man lige er blevet mor til en lille baby (også selvom det ikke er ens første barn) og sidder og skal have amningen til at fungere. Kvinder har fået hjælp til at lykkes med amningen siden tidernes morgen, af andre ældre eller mere erfarne kvinder, med det formål at kunne imødekomme barnet behov for mælk og deres ønske om at amme. En velfungerende amning sikrer en god trivsel og vækst udenfor livmoderens trygge miljø, jo især fordi amning er essentielt.

I dag er ammehjælp ofte noget, kvinder får af sundhedspersoner, mens de er indlagt på hospitalet i barselsperioden. Og når de kommer hjem af sundhedsplejersken, når hun kommer på hjemmebesøg. Da begge tilbud, gennem en lang årrække, er blevet nedskåret, er det i dag ikke unormalt at købe sig til mere ammehjælp, end den man får tilbudt, for enten at sikre at ens amning lykkes (en god ammeetablering) eller for at få hjælp til at løse eller afhjælpe ammeproblemer. Er det det du søger, så står vi gerne til rådighed med vores særligt udviklede håndgreb og hands on ammehjælp.

Amning er ikke noget, man “bare” kan

Det kan umiddelbart tænkes at være meget let; det der med at skulle amme. Således at en mor med 2 bryster og en baby bliver til en (velfungerende) amning. Men når man så sidder med sin spil-levende baby i armene og nogle bryster der i amme-sammenhæng kan virke lige så levende, så er det med amningen, for mange, slet ikke så simpelt igen. Faktisk er der mere end 60 % (danske kvinder), der får problemer med sår på brystvorterne i løbet af den første uge efter fødslen, der skyldes at barnets teknik ikke er korrekt og skal løses ved at rette op på eller justere på teknikken.

Det vi oplever er, at amningen, selvom det er en helt naturlig ting, og man tænker at det må komme mere eller mindre af sig selv, faktisk er svært for rigtigt mange og sagtens kan give en helt masse udfordringer. Udfordringer der ofte skal løses med kompetent ammehjælp eller ammerådgivning, så amningen bliver velfungerende og også ofte for, at den overhovedet kan lykkes. Det giver derfor god mening allerede i graviditeten at forberede sig på amningen; på hvordan man kommer bedst fra start, hvilke udfordringer og problemer der kan være forbundet med især opstarten.

Det handler om, HVORDAN du skal gøre

Har du født, så giver det derfor god mening at søge ammerådgivning / ammehjælp. Man kan søge hjælp på nettet i artikler og videos, men det de fleste i virkeligheden har brug for, når det drejer sig om amningen, er er få vist hvordan af en sød og dygtig person, der ved hvad hun (eller han) taler om. Det at lægge en baby til brystet er nemlig noget, du skal gøre med din krop, med dine hænder og dine bryster – lige så meget som at din baby skal gøre noget og kunne noget. Ligesom at hvis det er svært for din baby (det med amningen), så har din baby brug for at få vist hvordan. Amning er ikke noget, man “bare” ved, hvordan gøres, selv om man har fået et barn (og måske også selv har født det barn) eller selv om man er nyfødt, for hvor skulle man vide det fra. De fleste vil have brug for at få vist, hvordan de kan hjælpe deres baby i lige bestemt den situation, de står i og babyer har brug for at få vist, hvordan de får alt det de kan til at spille ved brystet (og også ofte hjælp til at starte en god mælkeproduktion).

Vi er til “Hands on” ammehjælp

Den ammerådgivning, der primært bliver givet på hospitalerne i dag kaldes HOT ammevejledning eller HOT ammehjælp. HOT står for Hands OFF teknik. Hvilket betyder, at ammevejlederen primært giver ammerådgivning med hænderne på ryggen og verbalt guider moderen til, hvad hun skal gøre, hvilket der desværre ofte ikke er særligt meget tid til på de danske hospitaler i dag.

På Baby Instituttet mener vi, at amning er noget, der skal læres i praksis – ved at få det vist og se hvordan, samtidig med at man bliver verbalt guidet. Ligesom vi mener, at alle nybagte mødre, med den rette hjælp og tid til at give den hjælp, vil kunne lære “amningens kunst”. Vi er derfor meget til Hands ON ammerådgivning. Vi viser, hvordan du kan lægge din baby til brystet, så amningen bliver uden smerter og effektiv for din baby, hvilket betyder, at din baby får de bedste betingelser for at hente dejlig mælk ud fra brystet. Det giver mening at få vist hvordan, samtidig med at man får fortalt hvorfor, alt mens man sidder med sine bryster, sin baby og måske også sine ammeproblemer (men jo allerhelst bare sin ammeetablering). Amning er noget man skal have til at fungere i praksis, og derfor hjælper det at få vist, hvordan man skal holde sin baby, hvor barnets hoved skal placeres i forhold til brystet og brystvorten, og hvordan man gør for at sikre sit barn den gode teknik ved brystet, der er så vigtig. Samtidig med at man får forklaret hvorfor og hvordan, og også hvorfor det er mere effektivt (i forhold til mængden af mælk der lander i din babys mave) på den ene måde frem for den anden.

Ammehjælp til ammeetableringen

Man kan have brug for ammehjælp i starten især til at lægge ens baby til brystet, til de forskellige ammestillinger, til at vurdere om ens baby synker ved brystet og til at vurdere, hvor meget mælk ens baby får, og om det er nok i forhold til barnets alder i dage og meget, meget mere. Det er normalt at have brug for hjælp, når alt er nyt og jo især, når det drejer sig om noget så vigtigt som et lille nyfødt barns velbefindende.

Hjælp til amningen lige efter fødslen eller ammehjælp til at løse ammeudfordringer og ammeproblemer. 

De hyppigste ammeudfordringer i etableringsfasen er; at få barnet korrekt til brystet (med en god teknik) og at kunne give ens baby mælk nok. Det sidste enten fordi barnets teknik ved brystet ikke er god nok til at kunne få mælk nok ud, eller fordi brystet ikke kan modsvare barnets behov (og der skal gøres en særlig indsats for at komme der til). Det kan også være, man laver for meget mælk, eller at mælken ikke kommer ud (eller i områder af brystet ikke kommer ud) og skaber mælkeknuder, mælkestase og brystbetændelse.

Det er vores erfaring, at det er utroligt vigtigt og ofte også afgørende at sætte hurtigt ind overfor udfordringer i ammeetableringen, da de har det med hurtigt at udvikle sig til reelle problemer, der så eventuelt ender med ikke at kunne løses, eller at tage virkelig lang tid om at løse sig.

Ammehjælp til ammeproblemer

Der findes en del ammeproblemer, der gør amningen svært vanskelig, hvis de ikke afhjælpes. Det er heller ikke unormalt at kvinder må ende med (mod deres vilje) at opgive amningen, fordi ammeproblemer over nogle få dage eller uger har vokset sig til uløselige problemer eller ubærlig smerte.

Der findes en del forskellige ammeproblemer, de mest hyppige problemer, som kvinder søger ammehælp til er; smertefulde amninger og også ofte med sår på brystvorterne, barnets teknik ved brystet, for lille mælkeproduktion, mælkeknuder og mælkeophobninger, brystbetændelse, svamp og white spot på brystvorten.

Andre artikler om amning

Udstyr til amning

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.