Søg
Close this search box.

Ammeguide til en god ammestart

Du skal lige om lidt i gang med din amning. Her kommer jordemoder Ditte Bachs redskaber til et godt ammeforløb. Du finder en blanding af ting du skal vide, ting du kan/bør gøre og udstyr til din amning. Ditte Bach er forfatter til vores ammebog: Effektiv, Smertefri Amning – amning med ESA-metoden, Nyfødtbogen: Et nyt liv – alt om babys 1. måned og et hav af artiklerne på Babyinstituttet.

Ditte Bach har mere end 25 års erfaring med nyfødte, babyer, amninger og med at få nye familier godt fra start.

#1 Amninger kan være meget forskellige

Amninger kan være meget forskellige, ligesom mange forskellige faktorer kan spille ind og gøre amningen lettere eller sværere. Kvinders bryster og brystvorter kan være fysisk forskellige. Nogle bryster vil være nemme at håndtere og nemme at få opstartet til mælkeproduktion – og nogle kræver mere af moderen. Ligesom at nogle brystvorter vil være nemme at lægge et barn til, og nogle kræver mere af moderen. Kvindekroppen kan også agere forskelligt i forhold til mælkeproduktionen, ligesom mælkeproduktionen kan påvirkes af fysisk eller psykisk stress.

Nyfødte vil også have forskelligt udgangspunkt. Hvis barnet er født “for tidligt” (før uge 37+0), vil amningen være sværere. Jo tidligere barnet er født, jo sværere vil barnet have ved selv at skulle spise og ved arbejdet ved brystet. En lav fødselsvægt vil også påvirke kræfterne ved brystet. Et hårdt eller langt fødselsforløb eller en baby, der har meget kvalme efter fødslen, kan også påvirke overskuddet eller interessen for at spise. Hvis dit barn bliver gul (får gulsot) i dagene efter fødslen, kan det også mindske energien ved brystet (oplever du det, skal du kontakte en fagperson og høre, hvad I gør).

Hertil kan det med amningen for nogle babyer være let og for andre svært. Det bliver selvsagt lettere, hvis alt det rigtige sker på alle de rigtige tidspunkter, hvor man ser, at hvis barnet kommer skævt fra start, kan hele opstarten blive svær (men ikke nødvendigvis).

Fælles for alle børn er, at de ikke har overblikket over processen eller forløbet. Det er dig som forælder, der skal vide hvordan og vise dit barn hvordan og vejen til en velfungerende amning. Alt det dit barn kan, der hjælper amningen på vej, skal du glæde dig over og det, der er svært eller ikke fungerer, skal du tage hånd om og hjælpe dit barn med. Herunder at sikre en god teknik ved brystet og en god etablering af mælkeproduktionen.

Håndgreb til at hjælpe baby til brystet

Babyinstituttets Effektiv Smertefri Amning metode giver dig håndgreb til at kunne hjælpe din baby korrekt til brystet, og ved det gøre amningen nemmere og forebygge problemer. Den kan læres med vores Ammebogen; Effektiv Smertefri Amning, med vores ultimative Effektive Smertefri Online Ammekursus eller ved en ammekonsultation (hvis din baby er kommet til verden).

Hvis din baby er lille, er teknikken ekstra vigtig

Teknikken er altid vigtig, men ekstra vigtig hvis din baby er født tidligt eller er fysisk lille. Jo bedre teknikken er, jo mere vil dit barn kunne ved brystet, med de kræfter, dit barn har. Her anbefaler jeg altid håndgreb til at hjælpe din baby korrekt til brystet.

Et fysisk mindre og umodent barn vil også have brug for hjælp til tømningen af brysterne i starten, hvor kræfterne ikke er så store (se senere), og hjælp til at sikre en god etablering af mælkeproduktionen. Men det kan et større og mere modent barn også sagtens have brug for hjælp til.

Undgå ammebrikker

Ammebrikker vil tage nogle af dit barns kræfter ved brystet, hvorfor de om muligt skal undgås. Det gælder for alle babyer. Det gælder dog endnu mere babyer, der er fysisk små og ikke vejer så meget (ikke har så meget kampvægt).

Hjælp til flade indadvendte brystvorter

Flade og indadvendte brystvorter kan ofte hjælpes med brystvorteformere mellem amningerne frem til, at brystvorten bedre har tilrettet sig barnets mund. Brystvorteformere vil give barnet lidt mere brystvorte  at gribe fat om.

#2 Din baby skal have en god teknik ved brystet

Den måde, din baby ligger ved brystet, griber fat om brystvorten og brystvortens placering i din babys mund, er din babys teknik ved brystet. Teknikken er vigtig for, at dit barn får et godt udbytte af mælk for sit arbejde ved brystet. Det er vigtigt for at etablere og opretholde en god mælkeproduktion og for at sikre en god tømning (se senere).

Dertil har en god teknik meget at gøre i forhold til, at amningen ikke gør ondt på moderen eller gør skade på brystvorten.

Det er dig, der skal lægge din baby til brystet (med god teknik)

Din baby fødes med instinkter og reflekser, men det er dig som forælder, der skal vide, hvordan du hjælper dit barn til brystet, så teknikken er god. På Babyinstituttet har vi udviklet håndgreb til at kunne netop det. Håndgrebene er en del af vores ESA-metode. De hjælper til at placere brystvorten langt ind i barnets mund med retning op mod ganen, der også forebygger problemer.

En god ammepude kan give en bedre teknik ved brystet

Din ammepude kan have meget at sige i forhold til din babys teknik ved brystet. Det er nemlig afgørende, at din baby bliver liggende oppe ved brystet og ikke synker ned i ammepuden, og at fyldet i ammepuden ikke glider ud til siden. Ved at sikre dig mod det, undgår du et nødigt stræk i brystvorten, der kan skade brystvorten. Det gælder især i starten, hvor din baby er helt lille.

Laid back ammestilling kan hjælpe din baby ved brystet

Det er bevist, at laid back ammestillingen kan hjælpe til mindre smerte for moderen. Det er formentlig, fordi barnet anvender en bedre teknik ved brystet. Det er også vores erfaring på Babyinstituttet. Det skyldes, at barnet åbner munden mere, at barnets hoved ligger godt ned i brystet og at barnets hage er bedre naturligt aktiveret til at malke brystet.

Runde sutter forebygger sutteforvirring

På Babyinstituttet er det vores klare opfattelse, at den runde sut forebygger sutteforvirring ved brystet. Det skyldes, at den teknik, dit barn anvender på de runde sutter, er meget lig den teknik, dit barn har ved brystet.

Undgå sutteflaske og flade sutter

Undgå i starten at give din baby sutteflaske (og sut), der ikke er rund, da det kan give sutteforvirring. Sutteforvirring er, når barnet gør noget andet – eksempelvis på en sut eller en sutteflaske – og overfører den teknik til brystet.

Har du brug for at give flaske, er Calma flasken det bedste valg. Hvis din baby ikke kan tage den, vil en flaske med en rund sut være det næstbedste valg, da dit barn stadig skal svøbe med tungen om den runde sutteflaskesut, som ved brystet. Generelt bør man være meget påpasselig med at give flaske inden amningen er velfungerende, men hvis barnet skal have meget supplering er flaske måden og gøre det på, hvor Calma flasken så er bedste valg.

#3 Hyppig stimulering i starten er vigtig for mælkeproduktionen

Mange tænker, at brysterne sammen med barnets sutten ved brystet sørger for mælkeproduktionen. Det er rigtigt – og så alligevel ikke.

Der er nemlig så meget, du selv kan gøre (og bør gøre) for at sikre en god mælkeproduktion. Det første, du skal sikre, er god stimulation. Det vil sige, at dit barn kommer hurtigt til brystet efter fødslen – allerhelst til begge bryster. Herefter skal brysterne helst stimuleres løbende (af barnet), hvilket i praksis vil sige omkring hver 3-4 time døgnet igennem. Lige så vigtig som stimuleringen er tømningen (se næste afsnit).

Det er altså vigtigt, at dit barn spiser hyppigt – OGSÅ det første døgn, da brysterne ellers kommer bagefter i forhold til dit barns behov.

Hud mod hud kontakt styrker dit barns instinkter

Det at ligge hud mod hud med sine forældre støtter de neonatale reflekser herunder søgerefleksen og sutterefleksen, der fremmer amningen og barnets vej til brystet. Ved at moderen ligger hud mod hud med sin baby, afstresser hun og tuner ind på barnet. Det er godt for både moderen, hormonerne og mælkeproduktionen.

“Hud mod hud kontakt” er også er godt for mange andre ting giver det god mening, at partneren (faderen) også ligger hud mod hud med barnet.

Manuel stimulering kan (og skal) gøre arbejdet, hvis dit barn ikke kan

Hvis dit barn ikke stimulerer brysterne (kommer til brystet), har du brug for, at brysterne bliver stimuleret med håndudmalkning eller en brystpumpe.

Det er muligt at tyvstarte mælkeproduktionen

Håndudmalkning af råmælk allerede i graviditeten kan være med til at sikre, at der hurtigere er mere mælk til din baby. Den mælk, du har malket ud, vil du kunne give ekstra til din baby, mens han eller hun venter på mælken.

Håndudmalkning i graviditeten har ingen betydning for mælkeproduktionen senere, der vil være lige så god om man har håndudmalket eller ikke.

Modermælkserstatning og sut kan give dit barn mindre lyst til bryst

Hvis alt er fint med din baby, er der som udgangspunkt ikke brug for at give ekstra mad. Hvis man giver ekstra mad, kan man nemlig opleve, at barnet ikke har så meget lyst til brystet eller helt så ofte lyst til at spise ved brystet, som der er brug for.

Er der brug for at give ekstra mad, skal du vurdere, om brysterne bliver stimuleret nok, eller om du også skal pumpe.

Du skal også være opmærksom på, at hvis dit barn i starten ligger meget med sutten, kan det give en falsk følelse af mæthed og gøre, at dit barn ikke får spist hyppigt nok. Det skal du derfor være opmærksom på at undgå.

#4 En god tømning er afgørende for mælkeproduktionen

Det er vigtigt for mælkeproduktionen, at det barn sutter ved brystet, men endnu vigtigere er tømningen af brystet. Det vil sige, at mælkekirtlerne i brystet tømmer sig for den råmælk der er i dem og senere tømmer sig for mælk.

Man siger, at mælkeproduktionen regulerer sig med udbud og efterspørgsel, men det er faktisk tømningen, altså mængden af mælk, der fjernes fra brystet (efterspørgslen), der regulerer hvor meget mælke der produceres. Du skal derfor vide noget om tømning; vide hvordan du gør og måske også have anskaffet dig nogle hjælpemidler til det, for at sikre en optimal mælkeproduktion.

En god teknik er vigtig for tømningen

Det siger sig selv at brystet tømmer sig bedre hvis barnet sutter med en god teknik frem for en ikke god teknik.

Ved at have håndgreb til at kunne lægge din baby korrekt til brystet, kan du bedre hjælpe dit barn rigtigt til brystet hver gang. Dem kan du lære ESA-metoden. Her lærer du også håndgreb til en bedre tømning af brystet, de især bruges i starten og ved tømningsproblemer.

Undgå ammebrikker, der giver en dårligere tømning af brystet

Ammebrikker giver ofte en dårligere tømning af brystet. Der kan gøre, at mælkeproduktionen falder, fordi den mangelfulde tømning forstyrrer genproduktionen af mælk. Nogle kvinder har også en meget stor produktion, fordi mælkeproduktionen er forvirret.

Ved brug af ammebrikker kan der være  brug for at gøre noget ekstra for tømningen eller for at opretholde en god mælkeproduktion.

Lad dit barn tømme det ene bryst, før du skifter til det andet bryst

Når en baby spiser ved brystet efter, at mælken er løbet til, vil der først komme tynd mælk og derefter den fede, nærende mælk, der er sværere at få ud. Ved at passe på med at skifte bryst for hurtigt, sikrer du, at din baby også tømmer brystet for den nærende fede mælk.

Omvendt skal din baby selvfølgelig ikke ligge så længe ved brystet, at dit barn udtrættes før mæthed. Slet ikke når du har et helt bryst mere at tilbyde.

Forskellige ammestillinger hjælper til en bedre tømning

Ved at mestre og bruge forskellige ammestillinger i et måltid eller gennem døgnet sikrer du en bedre tømning af hele brystet. Dit barn tømmer brystet bedst der, hvor dit barn har sin hage. Ved at flytte hagen rundt på brystet (ved at bruge forskellige ammestillinger), får dit barn bedre adgang til forskellige områder af brystet, der altså vil tømmes bedre.

Brystmassager hjælper til en bedre tømning

Haakaas brystmassager er genial til tømning af brystet. Mikromassage er nærmest uundværlig i forhold til tømning af brystet. Den sammen med de håndgreb ESA-metoden har til tømning af brystet.

Varme på brysterne hjælper til en bedre tømning

Det at varme brystet op inden amningen kan hjælpe tømningen. Det gør, at mælken opvarmes, og det samme gælder mælkekanalsystemet, så mælken bedre kan skubbes ud af mælkekirtlerne, gennem mælkegangene og ud af brystet. Det drejer sig især om råmælken, der ikke “bare løber”, hvad den rigtige mælk bedre gør.

Du vil også kunne bruge en god varmepude til de begyndende veer og til efterveerne.

Brystpumpe – hvis der er brug for mere eller at øge mælkeproduktionen

Som udgangspunkt har du ikke brug for en brystpumpe til at tømme brysterne. For brysterne skal jo som udgangspunkt tømmes ud i din babys mund med ovenstående viden, teknikker og hjælp.

Hvis du tømmer brystet, skal du være opmærksom på, at brystet forstår den mælk, der fjernes fra brystet, som efterspørgsel og kan respondere med at øge mængden af mælk, der produceres. Det kan give mere mælk og kan med fordel bruges ved for lille mælkeproduktion. Hvis du har brug for at øge din mælkeproduktion, vil du have brug for en brystpumpe til det – ofte en elektrisk dobbeltbrystpumpe.

En vacuum brystpumpe er god at have, hvis du bare skal tage overtrykket i starten eller have ekstra mad til et måltid eller to engang imellem til din baby. Det er en let og super smart måde at hente mælk ud af brysterne. Den fungerer ikke til at etablere en mælkeproduktion eller til at løse en for lille mælkeproduktion.

#5 sådan vurderer du, at din baby får mælk nok ved brystet

Du har måske hørt om nogle, hvis baby ikke fik nok at spise efter, de var kommet hjem fra hospitalet. Det kan ske, fordi det faktisk ofte er rigtigt svært at vurdere. Faktum er, at amningen skal forsyne det nyfødte barn med både væske og føde. Barnet skal kunne hente den næring fra brysterne, som han eller hun behøver for at kunne fortsætte sin vækst. Især vægten vil påvirkes af at få for lidt mad. Din babys trivsel og vægtøgning er derfor vigtig.

Dit barn synker mere og mere ved brystet, og mælken løber til

For at vide om dit barn får mere mad ved brystet, er det vigtigt at holde øje med, hvor meget dit barn synker ved brystet. Dit barn vil synke mere, når der kommer mere mælk. Du vil også mærke brystspænding, når mælken løber til. Det passer samtidig med, at dit barn vil synke rigtigt godt ved brystet – især i starten af måltidet.

Undgå ammebrikker – så du er mere sikker på, at din baby får nok

Ammebrikker kan ud over at give en dårlig tømning også gøre, at barnet sluger mere luft, der fylder i mavesækken og tager pladsen (og skaber uro i systemet). Desuden betyder det også ofte, at barnet får mere tynd mælk, der ikke mætter i så lang tid og også kan skabe uro i systemet. Nogle enkelte mødre kan fint amme med ammebrikker uden nogen problemer. Alt i alt skaber ammebrikker ofte flere problemer end de løser, hvorfor du virkelig bør forsøge at undgå dem.

Din baby virker tilpas og sover tilpas

En mæt baby vil være tilpas og også sove godt. Og en sulten baby vil vågne og spise hyppigt. Vågner din baby hyppigt, vil det ofte være portionerne af mad, der er “for små”, eller at din baby måske får meget tynd mælk eller sluger for meget luft, der ikke bøvses op.

Hvis vægten er fin og øges fint, kan der være mange andre årsager til utilpashed, eller at søvnen er kort eller forstyrret.

En baby, der får for lidt mad, kan i stedet forsøge at sove sig fra problemerne. Barnet sover godt og måske også virkelig godt, men tager ikke nok på i vægt. Det samme gælder, hvis din baby er gul. Begge dele vil kræve mere mad til din baby og også mere hjælp til amningen. Kontakt en fagperson.

Din baby tager på i vægt – følger sin vægtkurve

Når alt kommer til alt, gælder det om at få mad nok til at kunne tage på i vægt, i hvert fald når man er en lille baby. Ved at holde øje med vægten/vægtstigningen ved man, om ens barn tager passende på i vægt – og altså får mælk nok ved brystet. Sundhedsplejersken og lægen vil holde øje med vægten og at vægtstigningen er passende.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!