Søg
Close this search box.

Hvor mange ammer? Ammefrekvenser i Danmark

Databasen Børns Sundhed viser, at langt de fleste danske kvinder gerne vil amme. Mellem 99,5 til 97 % går i gang med amningen. Desværre er ønsket om “gerne at ville amme” og at gå i gang med at amme ikke det samme som at få amningen til at lykkes. For at amningen lykkes skal mælkeproduktionen etableres i en mængde, der dækker barnets behov (barnet kan tage passende på i vægt), barnet skal kunne tage brystet (med en god og effektiv teknik) og de ammeproblemer der kan opstå i starten overkommes eller løses, såsom smertefulde amninger, sår på brystvorterne, for lille mælkeproduktion og brystbetændelse.

Fra 2012 har man indberettet hvor længe det enkelte barn fuldammes i Den Nationale Børnedatabase. Ved fuldamning forstås, at barnet ernæres udelukkende af brystmælk (der kan tillades supplement med vand og lignende og/eller maksimalt ét måltid med modermælkserstatning om ugen).

Tallene fra den Nationale Børnedatabase viser (2015):

1 uge 2 uger 1 mdr 2 mdr 4 mdr 6 mdr
Børnedatabase 87,2 % 67 % 55,9 % 11,2 %

Databasen Børns Sundhed har siden 2002 indsamlet data fra sundheds­plejerske journaler i en række kommuner (ikke alle). For børn født i 2014 er der samlet data fra 32 kommuner og på i alt 18.687 børn. Procentsatsen er antallet af børn der stadig blev fuldammet på tidspunktet. Hvilket er 55,9 % efter 4 måneder og kun 11,2 % 6 måneder efter fødslen.

Tallene fra Børns Sundhed viser hvor mange procent, der ammer:

1 uge 2 uger 1 mdr 2 mdr 4 mdr 6 mdr
Børnedatabase 87 % 67 % 55,9 % 11,2 %
Børns sundhed 78,8 % 60,6 % 16,9 %

Konklusionen er, at kun en lille del af de danske kvinder fuldammer deres babyer i de 6 måneder, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Og ja, at der faktisk er rigtig mange, der ikke ammer.

Hvorfor ammer danske kvinder ikke så lang tid som anbefales

Der er flere grunde til, at kvinder ikke ammer så længe som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det kan være fordi de ikke vil, men vores oplevelse på Babyinstituttet er, at de fleste danske kvinder gerne vil amme (hvilket også kan ses ved at så mange påbegynder amningen), men at det ofte ikke går med amningen eller med mælkeproduktionen på en måde, hvor amningen lykkes. Det er meget trist og noget der kunne undgås ved bedre hjælp i starten til at komme godt fra start med amningen.

En landsdækkende undersøgelse af patienttil­fredsheden blandt fødende viser, at en tredjedel af alle mødre føler sig usikre på amning efter udskrivelsen. Usikker­hed kan medvirke til tidligt ammeophør (Amning en håndbog for sundhedspersonale).

Usikkerhed vil sige, at man ikke rigtigt ved, hvad man skal gøre, hvornår og hvordan, hvilket passer meget godt sammen med at man ikke får amningen til at lykkes. Det er klart, at jo mere man ved om amning, men især om hvordan man skal gøre i praksis i de forskellige ammerelevante situationer, og om at løse forskellige udfordringer, jo bedre er man stillet i forhold til at lykkes med amningen. Det gælder også for faderen =>

Den seneste rapport fra Databasen Børns Sundhed [Johansen et al 2016] konkluderer, at kvinder med en kortvarig uddannelse har større risiko for tidligt ammeophør. Desuden beskriver rapporten, at en lang række problemer ved fødslen, der udgør en risiko for tidligt ammeop­hør.

Hvad du selv kan gøre for din amning

Det er bevist, at det er en god ting at forberede sig godt på amningen – lige så godt som på fødslen. Ligesom det er bevist, at det er en stor fordel, at partneren også er inddraget i forberedelserne og i amningen.

Det giver derfor god mening, hvis du gerne vil amme, at forberede dig på amningen allerede i graviditeten. Her anbefaler vi alle vores artikler om amning, vores Ammeforberedelse, Ammebog og Ammekursus.

Ønsker du hjælp & sparring;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!