fbpx

Blog

Amning & flaske

Gæt hvor det eneste sted ammefrekvensen er steget (tilfældigvis) er

Glad baby der ligge på mors bryst

Her sidder jeg i min frokostpause og får næsten maden galt i halsen, da jeg til min store ærgrelse og frustration hører, at antallet af dage hvor mødre fuldammer deres baby er faldet – og ikke bare faldet, men faldet skræmmende meget.

Tallene er fra Børnedatabasen fra 2016. Jeg formoder, at det er de nyeste offentliggjorte tal, der refereres til. Det gennemsnitlige antal dage hvor mødre fuldammer deres baby, lyder på landsplan på 107 ammedage, men med meget store regionale forskelle.

Når man kigger på, hvor længe de danske mødre fuldammer deres baby, er der er åbenbart forskel på, hvor henne i landet man bor. Tallene viser at i Region Midtjylland er gennemsnittet for mødre der fuldammer deres baby kun på 95 ammedage, hvilket svarer til 3 måneder. 3 måneder er altså bare halvdelen af Sundhedsstyrrelsen´s anbefalede 6 måneders fuld amning. Hvis man bor i Region Hovedstaden, ligger gennemsnittet på 119 ammedage, hvilket svarer til ca 4 mdr. Stadig et godt stykke fra de 6 måneder. Og helt galt står det til i Horsens, her er tallet helt nede på 61 ammedage, altså sølle 2 måneder i gennemsnit.

Glad baby der ligge på mors bryst

Det er ikke min opfattelse, at det skyldes at mødre ikke ønsker at amme deres baby, eller ikke ønsker at amme dem i længere tid. Det er vores erfaring, at det kræver meget mere at komme godt fra start med amningen, meget mere end det der tilbydes i dag – og at en dårlig start eksempelvis også er hovedårsagen til, ikke at have mælk nok senere i ammeforløbet.

Sådan nogle tal, gør mig trist, og faktisk også temmelig vred. At det står så slemt til med amme-frekvensen i Danmark. Et såkaldt høj-indkomstland med en velfærdsstat.

At færre og færre mødre ammer deres baby, er ikke noget vi undrer os over her på Baby Instituttet, men vi ærger os i over det i den grad! Vi kan nemlig sagtens forstå, at man som nybagt mor opgiver amningen, når man sidder med store smertefulde blødende sår på brystvorterne, og ens lille guldklump endnu ikke er fyldt 1 uge. Men det er da ærgerligt, at der ikke kan afsættes tid og hjælp til at danske kvinder kan lykkes med at amme deres babyer, og at alt for mange mødre og babyer går glip af alt det fantastiske som amning giver og kan. Både kortsigtet her og nu, og på den lange bane.

Alle mødre kan amme, ja det er rigtigt. Alle babyer kan ammes, ja det er også rigtigt. Men begge to skal hjælpes, guides, vises og støttes ordentlig fra starten af; og SÅ kan de begge lære det.

Jeg kan derfor ikke undgå at se at Region Hovedstaden – lige der hvor Baby Instituttet (tilfældigvis) tilbyder timevejledning og døgnhjælp til amningerne, – har landets HØJESTE ammefrekvens!!!  

Og ikke bare den højeste ammefrekvens, men faktisk er Region Hovedstaden, det eneste sted i landet, hvor gennemsnittet af ammedage er STEGET siden 2012.

Ja, jeg siger det bare, der kan selvfølgelig være en masse andre grunde til det, men lur mig om vi ikke har en finger med i spillet i forhold til de at påvirke det tal.

Derfor vil jeg også lige sige, at vi lige nu har online-ammekursus på tilbud, så du uanset hvor i landet du bor kan få glæde af vores viden. Vores ammekursus er et “sådan gør du kursus”!

Ellers

Nadja Kofoed Christensen, jordemoder
Nadja Kofoed Christensen er uddannet jordemoder i 2008 og har arbejdet på både fødegang, svangreafdeling, og i jordemoderkonsultation. Nadja har arbejdet på Det Private Barselshotel / Baby Instituttet siden februar 2017.