fbpx

Ammebrik, problemer med ammebrikker

Overordnet set skaber ammebrikker (også kaldet suttebrikker) stort set altid flere problemer, end de løser, og skal derfor kun bruges, når INTET andet er muligt.

Vi oplever, at flere og flere får tilbudt ammebrikker – og også helt tidligt i forløbet og også ved den første amning. Vi oplever, at personalet ikke har tid til at hjælpe og derfor har vurderet at ammebrikker vil være løsningen (uden at være det). Og at ammebrikkerne har vundet mere og mere indpas i takt med at “hands off” ammevejledning er blevet standard. Modsat tidligere hvor ammebrik var absolut sidste valg og kun blev brugt i tilfælde, hvor intet andet kunne lykkes. Det er et kæmpe problem og skaber desværre mange unødige udfordringer med amning.

 

Problemer udløst af ammebrikker

Ammebrikker kan give mange forskellige problemer, her er nogle af dem:

  • Ammebrikker kan gøre, at man tror, man ammer, men at ens baby i virkeligheden bare ligger og sutter uden det store udbytte. Hvis en nyfødt baby får et for lille udbytte af mælk ved brystet pr. amning vil ens baby tabe sin kraft. I så fald er ens nyfødte baby både i risiko for væskemangel, blodsukkerfald og for stort vægttab. Desuden kan ens baby udvikle problematisk gulsot.
  • Nyfødte har ofte ikke kræfter nok til at suge mælken ud gennem ammebrikken – og slet ikke råmælken, der er mere tyk og krævende af få ud af brystet. Mange nyfødte falder derfor mere i søvn af udmattelse med ammebrikken i munden end af mæthed.
  • Når mælken er løbet til, kan ammebrikken hindre, at din baby har kræfter nok til at hente den fede mættende mælk ud af brystet. Babyer på ammebrik får primært tynd mælk, der mætter kort og også kan gøre det svært for barnet at tage nok på.
  • Nogle babyer drikker bare på ammebrikken – de ammer ikke rigtigt. Det vil sige, at de kun får den mælk, der løber af sig selv med nedløbsrefleksen, og de får derved svært ved at tage på.
  • Den mindre effektive tømning af brystet, der er med ammebrikker, kan gøre det svært at etablere og fastholde en god mælkeproduktionen.
  • Ammebrikker øger risikoen for mælkeknuder og brystbetændelse.
  • Ammebrikker har det med at bøje, rykke sig og hoppe af under amningen og kan derfor være svære at styre i praksis.

Hvordan ved jeg om min baby får mælk nok

Det er normalt at se nyfødte, der sutter rigtigt fint på ammebrikken – men bare ikke rigtig får særligt meget mælk ved brystet. Husk på, at langt de fleste babyer glædeligt sutter uanset udbyttet. Det er UTROLIGT vigtigt, at du kan høre, at din baby synker ved brystet. Ikke bare en gang imellem, men at din baby får mælk nok.

De vigtigste parametere for om din baby får mælk nok er;

Vores erfaring er, at det ofte kun er utroligt letløbende og storproducerende kvinder med en god nedløbsrefleks, der kan levere nok mælk (og nok af den fede mælk) til deres baby gennem en ammebrik og gennem ammeforløbet kan opretholde en mælkeproduktion, der svarer til barnets behov.

Det er derfor bedst, at ammebrikken kun er til et par dages aflastning.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Det, du har brug for at vide, er, hvordan du ligger din baby til brystet, så du slet ikke får brug for suttebrikker. Du skal vide, at de fleste oplever flere problemer med ammebrikker, end de løser her og nu.

Hvis du bruger ammebrikkerne nogle dage efter, at amningen er etablereret for at skåne brystvorten, er det ofte ikke noget problem at genoptage amningen uden suttebrik. Det er dog vigtigt, at den bagvedliggende årsag til at bruge ammebrikken findes og løses (det kan være teknikken ved brystet, det kan være din babys manglende lyst til at sutte, manglende kraft ved brystet eller lign.), så du ikke havner med problemet igen, når ammebrikkerne fjernes.

Så længe du bruger ammebrikker er det UTROLIGT vigtigt, at du kan høre, at din baby synker ved brystet svarende til den mængde af mælk din baby skal have ved brystet. Du skal foruden holde øje med om din baby virker glad og tilfreds og om din baby tager nok på i vægt.

Hvis du allerede har ammebrikker er det bedste at forsøge at komme af med dem så hurtigt som muligt, fordi de ofte er besværlige at manøvre med, skal skoldes, men mest for ikke at havne i problemer.

Tommelfingereregel 1: Jo flere gode amninger din baby har haft INDEN suttebrikkerne er blevet introduceret, jo lettere er suttebrikkerne at komme af med.

Tommelfingerregel 2: Jo kortere tid din baby ammer med suttebrikker, jo lettere er det at ”omvende” din baby til at amme uden.

For at komme af med suttebrikkerne kan du prøve at fjerne den midt i en amning og lægge din baby direkte til brystet. Brystvorten trækkes nemlig ud i løbet af amningen. Lykkes det ikke, sætter du blot ammebrikken på igen og ammer videre.

Hvis du ikke synes selv at kunne få amningen eller amning uden suttebrikker til at lykkes (hvilket kan være utroligt svært) kan vi træde til med vores erfaring og ekspertise. Vi har stor erfaring i at hjælpe babyer og mødre af med ammebrikker og at få amningen til at lykkes uden ammebrikker helt fra starten – uanset brystvorten.

Det er forskelligt, hvor meget  hjælp der skal til for at vende en baby fra ammebrik. Nogle babyer fanger på en times ammevejledning, hvad de skal gøre, andre har brug for mere vejledning.

Du kan ringe til os med det samme på tlf 22773571 eller sende os en sms med teksten “ring mig op om ammebrikker”, hvis du vil bestille en tid hos os eller bare høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. Du kan også booke en tid direkte på vores online booking.

Vi kan med vores ESA-metode og erfaring, så godt som altid få babyer til at tage ved brystet uden ammebrik og lære dig, hvordan du hjælper din baby til brystet. Vi bruger lette effektive håndgreb, der kan læres af alle.

Andre artikler om amning

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.