På Baby Instituttet oplever vi, at ammebrikker (også kaldet suttebrikker) meget ofte skaber flere problemer, end de løser, og derfor mener vi, at de kun bør anbefales, når intet andet er muligt.

Tidligere var ammebrik absolut sidste valg og kun blev brugt i tilfælde, hvor intet andet kunne lykkes, mens de nyeste tal viser, at 29% af nybagte mødre (til babyer født til termin) bruger / har brugt ammebrikker. Den store brug af ammebrikker udgør desværre en risiko for et kortere ammeforløb, sammenlignet med kvinder, der ikke bruger ammebrik, hvilket også er grundlaget for at sundhedspersonale i følge nyeste retningslinje, skal undgå at anvende suttebrik som førstevalg til at løse ammeproblemer under ammeetableringen.

 

Problemer udløst af ammebrikker

Ammebrikker kan give mange forskellige problemer, her er nogle af de problemer, vi oftest ser:

Hvordan ved jeg om min baby får mælk nok

Det er normalt at se nyfødte, der sutter rigtigt fint på ammebrikken – men bare ikke rigtig får særligt meget mælk ved brystet. Husk på, at langt de fleste babyer glædeligt sutter uanset udbyttet. Det er derfor vigtigt, at du kan høre, at din baby synker nok ved brystet.

De vigtigste parametere for om din baby får mælk nok er;

Vores erfaring er, at det ofte kun er utroligt letløbende og storproducerende kvinder med en god nedløbsrefleks, der kan levere nok mælk (og nok af den fede mælk) til deres baby gennem en ammebrik og gennem ammeforløbet kan opretholde en mælkeproduktion, der svarer til barnets behov. Det er derfor bedst, at ammebrikken kun er til et par dages aflastning af brystvorten, hvorefter din baby igen ammer uden.

Så længe du bruger ammebrikker er det meget vigtigt, at du kan høre, at din baby synker ved brystet svarende til den mængde af mælk din baby skal have ved brystet. Du skal foruden holde øje med om din baby virker glad og tilfreds og om din baby tager nok på i vægt.

Hvad jeg selv kan gøre i forhold til ammebrikker

Hvis du allerede har ammebrikker er det bedste at forsøge at komme af med dem så hurtigt som muligt, fordi de ofte er besværlige at manøvrere med, skal skoldes, men mest for ikke at havne i problemer.

Hvis du bruger ammebrikkerne nogle dage efter, at amningen er etableret for at skåne brystvorten, er det ofte ikke noget problem at genoptage amningen uden suttebrik. Det er dog vigtigt, at den bagvedliggende årsag til at bruge ammebrikken findes og løses (det kan være teknikken ved brystet, det kan være din babys manglende lyst til at sutte, manglende kraft ved brystet eller lign.), så du ikke havner med problemet igen, når ammebrikkerne fjernes. Og at der kun drejer sig som kort tid, så din baby stadig kan huske hvordan uden brik.

For at komme af med suttebrikkerne kan du prøve at fjerne den midt i en amning og lægge din baby direkte til brystet. Brystvorten trækkes nemlig ud i løbet af amningen. Lykkes det ikke, sætter du blot ammebrikken på igen og ammer videre.

Det er forskelligt, hvor meget  hjælp der skal til for at vende en baby fra ammebrik. De fleste babyer hos os kommer lang med ammevejledning, andre har brug for mere vejledning. Nogle vil helst have hjælp til alle amninger døgnet igennem. Det kan du få på vores barselshotel. Vi kan med vores ESA-metode og erfaring, så godt som altid få babyer til at tage ved brystet uden ammebrik og lære dig, hvordan du hjælper din baby til brystet.

Du kan ringe til os på telefon 22 77 35 71, hvis du har brug for lige at tale med os inden om vi kan hjælp dig i lige netop din situation. Hvis du ønsker døgnhjælp til at komme af med brikkerne og til at få din baby (og de selv) på ret køl, så skal du også ringe til os.

Andre artikler om babygear

Andre artikler om amning