fbpx

Ammebrik, problemer med ammebrikker

På Baby Instituttet oplever vi, at ammebrikker (også kaldet suttebrikker) stort set altid skaber flere problemer, end de løser, og derfor mener vi, at de kun bør anbefales, når andet er muligt.

Tidligere var ammebrik absolut sidste valg og kun blev brugt i tilfælde, hvor intet andet kunne lykkes, mens de nyeste tal viser, at 29% af nybagte mødre (til babyer født til termin) bruger / har brugt ammebrikker. Den store brug af ammebrikker udgør desværre en markant risiko for et kortere ammeforløb, sammenlignet med kvinder, der ikke bruger ammebrik, hvilket også er grundlaget for at sundhedspersonale i følge nyeste retningslinje, skal undgå at anvende suttebrik som førstevalg til at løse ammeproblemer under ammeetableringen.

 

Problemer udløst af ammebrikker

Ammebrikker kan give mange forskellige problemer, her er nogle af de problemer, vi oftest ser:

  • Ammebrikker kan gøre, at man tror, man ammer, men at ens baby i virkeligheden bare ligger og sutter uden det store udbytte af mælk. Hvis en nyfødt baby får et for lille udbytte af mælk ved brystet pr. amning eller næsten ingen mælk vil ens baby tabe sin kraft. I så fald er ens nyfødte baby både i risiko for væskemangel, blodsukkerfald og for stort vægttab. Desuden kan ens baby udvikle problematisk gulsot.
  • Nyfødte har ofte ikke kræfter nok til at suge mælken ud gennem ammebrikken – og slet ikke råmælken, der er mere tyktflydende at få ud af brystet. Mange nyfødte falder derfor mere i søvn af udmattelse med ammebrikken i munden end af mæthed. Det vil derfor kræves stor kontrol med det og med at barnet ikke taber sig for meget efter fødslen.
  • Når mælken er løbet til, kan ammebrikken hindre, at din baby har kræfter nok til at hente den fede mættende mælk ud af brystet. Babyer på ammebrik er i risiko for primært at få tynd mælk, der mætter kort og også kan gøre det svært for barnet at tage nok på. Hvilket man så skal følge mere tæt, så man sikre sig at alt er som det skal være.
  • Nogle babyer drikker bare på ammebrikken – de ammer ikke rigtigt. Det vil sige, at de kun får den mælk, der løber af sig selv med nedløbsrefleksen, og de får derved svært ved at tage på. Ligesom brysterne kan have svært ved at holde produktionen oppe – især efter de 10 første dage, hvor mælken reguleres af barnets efterspørgsel.
  • Den mindre effektive tømning af brystet, der er med ammebrikker, kan gøre det svært at etablere og fastholde en god mælkeproduktionen. Det må man sørge for sker på anden vis, hvis barnet ikke kan klare det alene med brikkerne på brystet.
  • Vi oplever, at ammebrikker øger risikoen for mælkeknuder og brystbetændelse – og også for at brystbetændelse kommer igen. Tømmes det blokkede område ikke for mælk vil der ikke etableres mælkeproduktion i det område – gældende for resten af ammeperioden.
  • Ammebrikker har det med at bøje, rykke sig og hoppe af under amningen og kan derfor være svære at styre i praksis.

Hvordan ved jeg om min baby får mælk nok

Det er normalt at se nyfødte, der sutter rigtigt fint på ammebrikken – men bare ikke rigtig får særligt meget mælk ved brystet. Husk på, at langt de fleste babyer glædeligt sutter uanset udbyttet. Det er derfor vigtigt, at du kan høre, at din baby synker ved brystet. Ikke bare en gang imellem, men at din baby får mælk nok.

De vigtigste parametere for om din baby får mælk nok er;

Vores erfaring er, at det ofte kun er utroligt letløbende og storproducerende kvinder med en god nedløbsrefleks, der kan levere nok mælk (og nok af den fede mælk) til deres baby gennem en ammebrik og gennem ammeforløbet kan opretholde en mælkeproduktion, der svarer til barnets behov. Det er derfor bedst, at ammebrikken kun er til et par dages aflastning af brystvorten, hvorefter din baby igen ammer uden.

Så længe du bruger ammebrikker er det meget vigtigt, at du kan høre, at din baby synker ved brystet svarende til den mængde af mælk din baby skal have ved brystet. Du skal foruden holde øje med om din baby virker glad og tilfreds og om din baby tager nok på i vægt.

Hvad jeg selv kan gøre i forhold til ammebrikker

Vores mangeårige erfaring er, at ammebrikker generelt skaber flere problemer, end de løser her og nu. Der er derfor bedst at undgå dem helt. Det, du har brug for at vide, er, hvordan du ligger din baby korrekt til brystet med en god teknik, så du slet ikke har brug for brikker.

Hvis du allerede har ammebrikker er det bedste at forsøge at komme af med dem så hurtigt som muligt, fordi de ofte er besværlige at manøvre med, skal skoldes, men mest for ikke at havne i problemer.

  • Tommelfingereregel 1: Jo flere gode amninger din baby har haft INDEN suttebrikkerne er blevet introduceret, jo lettere er suttebrikkerne at komme af med.
  • Tommelfingerregel 2: Jo kortere tid din baby ammer med suttebrikker, jo lettere er det at ”omvende” din baby til at amme uden.

Hvis du bruger ammebrikkerne nogle dage efter, at amningen er etableret for at skåne brystvorten, er det ofte ikke noget problem at genoptage amningen uden suttebrik. Det er dog vigtigt, at den bagvedliggende årsag til at bruge ammebrikken findes og løses (det kan være teknikken ved brystet, det kan være din babys manglende lyst til at sutte, manglende kraft ved brystet eller lign.), så du ikke havner med problemet igen, når ammebrikkerne fjernes. Og at der kun drejer sig som kort tid, så din baby stadig kan huske hvordan uden brik.

For at komme af med suttebrikkerne kan du prøve at fjerne den midt i en amning og lægge din baby direkte til brystet. Brystvorten trækkes nemlig ud i løbet af amningen. Lykkes det ikke, sætter du blot ammebrikken på igen og ammer videre.

Hvis du ikke synes selv at kunne få amningen eller amning uden suttebrikker til at lykkes (hvilket kan være utroligt svært) kan vi træde til med vores erfaring og ekspertise. Hos os kan du lære håndgreb til hvordan du lægger din baby til brystet uden brik, ligesom vi har stor erfaring i at hjælpe babyer og mødre af med ammebrikker og at få amningen til at lykkes uden ammebrikker  – uanset brystvorten.

Det er forskelligt, hvor meget  hjælp der skal til for at vende en baby fra ammebrik. De fleste babyer kommer lang med en times  ammevejledning, hvad de skal gøre, andre har brug for mere vejledning. Nogle vil helst have hjælp til alle amninger døgnet igennem, efter en turbulent tid derhjemme – og måske en baby der ikke har fået nok mad. Det kan du få på vores barselshotel. Vi kan med vores ESA-metode og erfaring, så godt som altid få babyer til at tage ved brystet uden ammebrik og lære dig, hvordan du hjælper din baby til brystet. Vi bruger lette effektive håndgreb, der kan læres af alle.

Du kan ringe til os på telefon 22 77 35 71, hvis du har brug for lige at tale med os inden om vi kan hjælp dig i lige netop din situation. Hvis du ønsker døgnhjælp til at komme af med brikkerne og til at få din baby (og de selv) på ret køl, så skal du også ringe til os.

Andre artikler om babygear

Andre artikler om amning

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.