HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Ammebrik, problemer med ammebrikker

På Baby Instituttet oplever vi, at ammebrikker (også kaldet suttebrikker) meget ofte skaber flere problemer, end de løser, og derfor mener vi, at de kun bør anbefales, når intet andet er muligt.

Tidligere var ammebrik absolut sidste valg og kun blev brugt i tilfælde, hvor intet andet kunne lykkes, mens de nyeste tal viser, at 29% af nybagte mødre (til babyer født til termin) bruger / har brugt ammebrikker. Den store brug af ammebrikker udgør desværre en risiko for et kortere ammeforløb, sammenlignet med kvinder, der ikke bruger ammebrik, hvilket også er grundlaget for at sundhedspersonale i følge nyeste retningslinje, skal undgå at anvende suttebrik som førstevalg til at løse ammeproblemer under ammeetableringen.

Problemer udløst af ammebrikker

Ammebrikker kan give mange forskellige problemer, her er nogle af de problemer, vi oftest ser:

  • Ammebrikker kan gøre, at man tror, man ammer, men at ens baby i virkeligheden bare ligger og sutter uden det store udbytte af mælk. Hvis en nyfødt baby får et for lille udbytte af mælk ved brystet pr. amning eller næsten ingen mælk vil ens baby tabe sin kraft. I så fald er ens nyfødte baby både i risiko for væskemangel, blodsukkerfald og for stort vægttab. Desuden kan ens baby udvikle problematisk gulsot.
  • Nyfødte har ofte ikke kræfter nok til at suge mælken ud gennem ammebrikken – og slet ikke råmælken, der er mere tyktflydende at få ud af brystet. Mange nyfødte falder derfor mere i søvn af udmattelse med ammebrikken i munden end af mæthed. Det vil derfor kræves stor kontrol med det og med at barnet ikke taber sig for meget efter fødslen.
  • Nogle babyer drikker bare på ammebrikken – de ammer ikke rigtigt. Det vil sige, at de kun får den mælk, der løber af sig selv med nedløbsrefleksen, og de får derved svært ved at tage nok på. Ligesom brysterne kan have svært ved at holde produktionen oppe – især efter de 10 første dage, hvor mælken reguleres af barnets efterspørgsel.
  • Den mindre effektive tømning af brystet, vi ofte ser med ammebrikker, kan gøre det sværere at etablere og fastholde en god mælkeproduktionen.
  • Vi oplever, at ammebrikker øger risikoen for mælkeknuder og brystbetændelse – og også for at brystbetændelse kommer igen. Tømmes det blokkede område ikke for mælk vil der ikke etableres mælkeproduktion i det område.
  • Ammebrikker har det med at bøje, rykke sig og hoppe af under amningen og kan derfor være svære at styre i praksis.

Hvordan ved jeg om min baby får mælk nok

Det er normalt at se nyfødte, der sutter rigtigt fint på ammebrikken – men bare ikke rigtig får særligt meget mælk ved brystet. Husk på, at langt de fleste babyer glædeligt sutter uanset udbyttet. Det er derfor vigtigt, at du kan høre, at din baby synker nok ved brystet.

De vigtigste parametere for om din baby får mælk nok er;

Vores erfaring er, at det ofte kun er utroligt letløbende og storproducerende kvinder med en god nedløbsrefleks, der kan levere nok mælk (og nok af den fede mælk) til deres baby gennem en ammebrik og gennem ammeforløbet kan opretholde en mælkeproduktion, der svarer til barnets behov. Det er derfor bedst, at ammebrikken kun er til et par dages aflastning af brystvorten, hvorefter din baby igen ammer uden.

Så længe du bruger ammebrikker er det meget vigtigt, at du kan høre, at din baby synker ved brystet svarende til den mængde af mælk din baby skal have ved brystet. Du skal foruden holde øje med om din baby virker glad og tilfreds og om din baby tager nok på i vægt.

Hvad jeg selv kan gøre i forhold til ammebrikker

Hvis du allerede har ammebrikker er det bedste at forsøge at komme af med dem så hurtigt som muligt, fordi de ofte er besværlige at manøvrere med, skal skoldes, men mest for ikke at havne i problemer.

  • Tommelfingereregel 1: Jo flere gode amninger din baby har haft INDEN suttebrikkerne er blevet introduceret, jo lettere er suttebrikkerne at komme af med.
  • Tommelfingerregel 2: Jo kortere tid din baby ammer med suttebrikker, jo lettere er det at ”omvende” din baby til at amme uden.

Hvis du bruger ammebrikkerne nogle dage efter, at amningen er etableret for at skåne brystvorten, er det ofte ikke noget problem at genoptage amningen uden suttebrik. Det er dog vigtigt, at den bagvedliggende årsag til at bruge ammebrikken findes og løses (det kan være teknikken ved brystet, det kan være din babys manglende lyst til at sutte, manglende kraft ved brystet eller lign.), så du ikke havner med problemet igen, når ammebrikkerne fjernes. Og at der kun drejer sig som kort tid, så din baby stadig kan huske hvordan uden brik.

For at komme af med suttebrikkerne kan du prøve at fjerne den midt i en amning og lægge din baby direkte til brystet. Brystvorten trækkes nemlig ud i løbet af amningen. Lykkes det ikke, sætter du blot ammebrikken på igen og ammer videre.

Vores ESA-metode hjælper med at få babyer til at tage ved brystet uden ammebrik og lære dig, hvordan du hjælper din baby til brystet.

Andre artikler om babygear

Andre artikler om amning

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!