fbpx

Blog

Amning & flaske / Det er ikke i orden! / Det sker på Baby Instituttet

Er du også en såret kriger i kamp i kamp for amning?

Kvindelig kriger, men ikke såret.

På Baby Instituttet / det Private Barselshotel har jeg netop tilbragt et døgn med en dejlig familie. En familie som desværre var kommet skævt fra starten med amningen – med store åbne sår på brystvorterne, som den uhyggelige konsekvens af flere ugers smertefuld amning. Den nybagte mor står så foran spejlet og smører helende creme på de stakkels brystvorter – og udbryder: “Jeg ligner jo en såret kriger!”.

En såret kriger

Og ja, det gør hun jo. Jeg kan kun give hende ret.

Hun er faktisk en såret kriger i den hellige kamp for amning.

Endnu en såret kriger……!

For dette er jo, på ingen måde, et enkeltstående tilfælde.

Desværre…

Hver evig eneste dag, året rundt møder vi kvinder, som ammer i helt ubærlig smerte. Kvinder, som må bide i en stofble, når deres baby skal til brystet. Eller klemme hårdt i deres partners hånd. Eller stampe hårdt i gulvet. Græde og skrige. Fordi deres baby har lært sig at spise på en måde, som faktisk skader deres mor. Som spiser direkte af deres mors brystvorte, får den til at revne, bløde og i værste tilfælde “falder af”

– og nej, jeg overdriver ikke, desværre.

Dette er en beskrivelse af det, der foregår i massevis af hjem hver eneste dag.

De små krigere

Og det er jo ikke engang “bare” kvinderne, som bliver sårede – og indimellem faldne – krigere i amningens hellige korstog.

Det er i høj grad også børnene!

For hvor er der dog mange små sårede krigere også.

Babyer som kæmper og knokler, arbejder ved brystet, så godt som de nu kan. Skriger og brøler efter mad, taber sig og dehydreres i kampen for overlevelse. I krigen for amning.

Og på alle de sårede krigeres vegne – mødre såvel som børn, så bliver jeg uendelig ked af det. Bliver fortvivlet og frustreret. Og jeg bliver det faktisk også på selve amningens vegne. For amning skal jo lige netop ikke være en kamp. Amning skal ikke være en krig med massevis af sårede krigere. I krig og kamp er der vindere. Men i høj grad også tabere!

En vellykket amning har ingen tabere

Og derfor er det forkert at lade amning blive til en krig. For en vellykket amning skaber kun vindere, ingen tabere. Og ingen krigere som såres på krop og sjæl. Det er det, vi skal huske. Det er det, I skal huske – alle I, som ønsker at amme jeres dejlige børn. Og alle I, som ønsker at støtte en nybagt mor i at amme sit barn.

De vigtigste budskaber

Hvis amningen er en kamp eller en krig, så er der noget, som er forkert. Noget som skal ændres.

Amning skal ikke gøre ondt. Basta! Heller ikke i starten. Smerte er kroppens måde at fortælle os, at vi er igang med at gøre skade på os selv. Så lyt til smerten.

Hvis det ser rigtigt ud men føles forkert, så er det forkert.

Hvis du fortsætter ad samme kurs uden at lytte til smertens advarsel, så er du allerede på vej i krig. Men det er slet ikke nødvendigt at drage i krig. For det KAN lade sig gøre at amme uden smerter, også selvom du allerede er begyndt at få sår.

Ofte er det bare små ændringer, der skal til. At man lærer at lægge sin baby til brystet med den rette teknik for eksempel. Ugevis med smertefulde amninger kan ofte ændres i løbet af en enkelt time. Og nej, jeg overdriver stadig ikke. Det er skam sandt nok!

Så lad os indgå en våbenhvile og sprede budskabet:

Amning skal (og kan) læres, så den kan være smertefri, tilfredsstillende og fredelig.

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.