KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Allergivenlig modermælkserstatning – hypoallergen MME

Allergivenlig modermælkserstatning, også kaldet hypoallergen modermælkserstatning, er beregnet til babyer, hvor der er meget allergi i familien og med fødevareallergi eller fødevareintolerance.

Allergivenlige modermælkserstatninger er, som de almindelige modermælkserstatninger, fremstillet på komælk. Grundlæggende består mælk af to typer af protein – valle og kasein. Nogle babyer kan have det svært med at håndtere komælksprotein. Et skift til allergivenlig modermælkserstatning (fra almindelig modermælkserstatning) kan hjælpe de babyer til at få det meget bedre. Her ser man, at den røde numse forsvinder, eller de eksemlignende knopper på huden aftager og forsvinder, når barnet ikke længere udsættes for komælksproteiner i deres almindelige form. Har barnet ikke problemer med komælk – men med noget andet – vil symptomerne selvsagt ikke forsvinde.

Baby der har ondt, måske det kan hjælpe at skifte til allergivenlig modermælkserstatning

Allergivenlig fordi komælksproteinerne er blevet spaltet

Allergivenlig modermælkserstatning er stadigvæk baseret på komælk, men i den allergivenlige MME er komælksproteinet behandlet på en måde, der gør det lettere at fordøje og sværere for kroppen at “genkende” det som værende komælksprotein. Formålet ved at kroppen ikke genkender komælksproteinet er at forsøge at hindre kroppen i at reagere fysisk på proteinet (med allergi eller intolerance). Behandlingen består i at proteinkæderne er hakket over i kæder af aminosyrer eller for den hypoallergene modermælkserstatning ned i enkelte aminosyrer.

Behandlingen af proteinkæderne gør, at allergivenlig modermælkserstatning er dyrere – og også væsentlig dyrere end almindelig MME. Som tommelfingerregel gælder det, at jo flere gange hvert protein er spaltet, jo mere koster produktet.

Når proteinet spaltes, kommer der en speciel lugt (og smag). Det er årsagen til, at allergivenlig modermælkserstatning lugter helt anderledes (og mere grimt) end almindelig MME. Især Nutramigen, der også er uden mælkesukker til at skjule lugten og smagen, har en meget karakteristisk lugt og smag.

Når I har problemer med laktose i familien

For langt de fleste babyer er problemet komælksproteinerne og ikke laktosen. Laktose er sukkerstoffet i mælken og altså noget andet end mælkeproteinet.

Har I problemer med at håndtere komælks-laktose / mælkesukker i familien og vil du forsøge at undgå at give din baby modermælkserstatning med mælkesukker, er det kun Nutramigen der dur, da den hverken indeholder (komælks) mælkesukker eller hele komælks-proteiner.

Allergivenlig modermælkserstatning 0-6 måneder

De allergivenlige modermælkserstatninger er “ernæringsmæssigt fuldgyldig til en baby, hvor amning ikke er muligt”. Det betyder, at de kan anvendes som eneste kost til et barn det første halve år af barnets liv – og erstatter med andre ord HELT almindelig modermælkserstatning.

Oversigt over de allergivenlige modermælkserstatninger:

Allergivenlig MME Mærke Status vægt Pris pr dåse Andet
Althéa Nestle Pulver 450 gram 180 kr
Nutramigen 1 Mead Johnson Pulver 400 gram 180 kr laktosefri
Pepticate Nutricia Pulver 450 gram 180 kr

 

Allergivenlig Modermaelkserstatning

Allergivenlig erstatning fra 6 måneder

Allergivenlig erstatning er fra de 6 måneder og frem mærket med et 2 tal. Det gives til barnet sammen med opstart af almindelig overgangsmad og senere almindelig mad. Det er også muligt at fortsætte med modermælkserstatning fra de 0-6 måneder efter barnet er blevet 6 måneder.

Oversigt.

Allergivenlig MME Mærke Status Vægt Pris pr dåse Andet
Althéa Nestle Pulver 450 gram 180 kr
Nutramigen 2 Mead Johnson Pulver 400 gram 190 kr Laktosefri
Pepticate Plus Nutricia Pulver 450 gram 190 kr

Hvor kan det købes?

Allergivenlig MME kan ikke fås i almindelige butikker, men skal købes på apoteket eller på net-apoteket.

Allergivenlig modermælkserstatning på recept

Sundhedsstyrelsen anbefaler at give en Hypoallergen MME fra 0-4 måneder hvis barnet er disponeret for allergi og skal have MME (ikke fuldammes).

Hvis barnet har fået stillet diagnosen komælksproteinallergi, kan lægen udstede en grøn recept.

Den grønne recept gælder et bestemt apotek og betyder, at du får et tilskud på 60% af prisen. Har du fået en recept, vil du spare en del penge, så en dåse MME (400-450 gram pulver) vil koste det samme for dig som en dåse med almindelig MME, der består af 600-800 gram pulver. Den allergivenlige MME vil stadig være dyrere, men der er alligevel en del penge at spare.

Der gives ikke tilskud til forebyggelse af allergi.

Aminsyreprodukter / HYPER allergivenlig modermælkserstatning

Nogle babyer tåler hverken almindelig modermælkserstatning eller den allergivenlige modermælkserstatning, hvor proteinkæderne er hakket over nogle gange. De har brug for HYPER allergivenlig modermælkserstatning, som er aminosyrebaseret. Hyper allergivenlig modermælkserstatning er lavet på aminosyrer, det vil sige at proteinkæderne er spaltet i aminosyre, der er den mindste bestanddel af proteinet. De er lavet helt uden komælk – ikke funderet på komælksprotein.

Oversigt over de hyper allergivenlige modermælkserstatninger:

HYPER allergivenlig MME  Mærke Status vægt Pris Andet
Alfamino Nestle Pulver 400 gram 430 kr
Neocate LCP Nutricia Pulver 400 gram 550 kr
Puramino Nutramigen Pulver 400 gram 480 kr

 

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!