LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Amning

Alkohol og amning

Alkohol kan have langsigtede skadelige virkninger på børn, og da alkohol går i modermælken bør man som udgangspunkt ikke indtage alkohol så længe man ammer.

Studier har vist, at indenfor 30 minutter efter en “standard-drink” med alkohol, vil modermælkens lugt og smag forandres. Derudover har alkohol en mild bedøvende effekt på det ammende barn. Store mængder alkohol kan føre til, at barnet bliver sløvt og sover dybt (på en ikke god måde) og bliver svagt.

En sløv/døsig baby vil:

Alkohol i mindre mængde vil gøre en baby urolig, rastløs og søvnforstyrret, hvilket man faktisk allerede har vidst i over 100 år.

Citat fra Tidskrift for jordemødre fra 1891:

“Et nogle måneder gammelt sundt, kraftigt barn fik bryst hos en amme, som havde rigeligt og god mælk og selv tilsyneladende var rask. Moderen lagde mærke til, at hver gang hendes barn havde pattet, blev det rød i hovedet, meget urolig og stærkt ophidset, skreg og vilde ikke sove. Lægen fik formodning om, at ammen var hengiven til nydelsen af spirituøse drikke og anstillede derfor undersøgelser, som også bekræftede hans mistanke. Da ammens forbrug af stærke drikke var blevet indskrænket til ½ pot vin og 1 pot øl om dagen blev barnet atter fuldstændig naturligt.”

Det var tider at være amme dengang, i dag ville de fleste mødre nok vælge en amme, der var helt afholden 😉

Alkohol og amning af nyfødt

Problemet med alkohol er, at det er et opløsningsmiddel, der intet godt gør for menneskekroppen, faktisk kun det modsatte. Det er derfor, at alkohol ikke skal gives til børn.

Når man indtager alkohol, vil det gå i mælken, og barnet vil drikke mælk med alkohol. Som tommelfingerregel gælder det, at den promille man selv har i blodet, på det tidspunkt man ammer, har man også i brystmælken.

Alkohol i modermælken vil, ud over at give modermælken en anden smag og lugt, også have en negativ påvirkning på mælkeproduktionen, have en negativ effekt på nedløbsrefleksen og som før nævnt barnets sutteevne ved brystet.

I begyndelsen af ammeperioden er det særligt vigtigt at være helt afholdende (slet ikke indtage alkohol). Det skyldes blandt andet, at en nyfødt babys lever er umoden, og det vil gøre det svært at omdanne og nedbryde alkohol.

I de første leveuger bruger en nyfødt eksempelvis dobbelt så lang tid på at omsætte og udskille alkohol som moderen (en voksen). Hvilket betyder, at din baby vil være påvirket i dobbelt så lang tid af alkohol, end du selv vil – og din baby vil være lille og umoden og langt dårligere kunne tåle alkohol. Leveren er først helt normalt fungerende, når barnet er omkring 3 måneder.

Hjernen er (også efter fødslen) i rivende udvikling, og alkohol er især skadeligt for hjernen og nervesystemet.

Risikoen ved alkohol for babyer er:

  • Barnet udvikler sig dårligere motorisk end andre børn. Når sine milepæle senere.
  • Alkohol kan påvirke hjernen og give skader, der har en ukendt langtidseffekt.
  • Babyer kan blive afhængige og få abstinenser, hvis de dagligt udsættes for alkohol.
  • Alkoholforgiftning, kan ske hvis moderen ammer med høj promille (med en høj koncentration af alkohol i blodet).

Alkohol og amning af baby

Efterhånden som barnet bliver større, mener Sundhedsstyrelsen (med den viden man har i dag) ikke det kan skade at drikke en øl eller et glas vin engang imellem.

Indtager du alkohol i ammeperioden gælder det om at holde koncentrationen af alkohol i dit blod (og dermed i mælken) så lav som muligt, på netop det tidspunkt du ammer (ligesom hvis du skulle køre bil). Det vil altså være bedre (for din baby) at du drikker 3 genstande over 3 dage, end at du drikker dem på én gang (selvom det måske vil være sjovere at gøre det omvendt)

Alkohol påvirker os forskelligt. Drikker 10 personer den samme mængde alkohol, vil de alle være påvirket, men koncentration af alkohol i blodet (og mælken) vil ikke være den samme. Forskellige kvinder vil altså have have forskellig promille i blodet/mælken af den samme mængde alkohol.

Det er meget normalt, at man bliver noget “dinglende” af (ofte små mængder) alkohol, når man ikke har drukket i lang tid  (hvad man jo sjældent har, når man har været gravid, født og ammer). Tag det som et parameter for din promille af alkohol i blodet.

Som udgangspunkt gælder dog, at jo mere du har drukket, jo højere koncentration af alkohol vil der være i dit blod – og din mælk.

Faktorer der ellers vil have en betydning for alkoholkoncentrationen:

  • Over hvor lang tid alkoholen er drukket (jo hurtigere, jo højere koncentration)
  • Din vægt (jo mindre du vejer, jo højre koncentration)
  • Om du har spist (jo mindre mad i maven, jo højre koncentration)
  • Din krops evne til at omsætte/nedbryde alkohol (jo dårligere, jo højere).

Alkohol og amning – Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen mener (på nuværende tidspunkt) godt, at amning og alkohol kan forenes, hvis den ammende har et moderat alkoholforbrug –  få genstande om ugen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke ammer sit barn 2-3 timer efter hver indtaget genstand, da alkoholen forventes at tage et par timer for at være ude af kroppen.

Skal du nyde et glas, vil det bedste altså være at amme, lige før du drikker, og så vente i tre timer efter at du har drukket med at amme på ny. Alkoholniveauet topper 15-30 minutter efter indtagelsen af alkohol og falder derefter, hvis der ikke indtages mere.

Når din baby ikke længere ammes om natten (eller først tidligt på morgenen), kan du eksempelvis amme om aftenen, før du drikker alkohol, og så vente med at amme igen, til promillen er ude af blodet, alt efter hvor mange genstande du har fået (se ovenfor).

Det giver ikke mening at pumpe ud efter en tur i byen

Alkohol og amning - kvinde der skal til at drikke et glas vin
Hvordan med alkohol mens du ammer – eksempelvis hvis du skal i byen en aften?

Har man været en tur i byen og gerne vil gøre det godt for ens baby, tænker mange, at det vil være smart at pumpe den “alkohol-fyldte mælk ud af brysterne”. Men det giver ikke nogen mening.

Det eneste der er at gøre, er at vente på, at din krop “renser” sig for alkohol. Alkoholkoncentrationen i modermælken følger nemlig det samme fald som alkohol i blodet. Det vil sige falder i takt med, at alkoholen metaboliseres i kroppen (nedbrydes og udskilles).

Det betyder:

  • Så længe blodet indeholder alkohol, vil mælken også indeholde alkohol i samme mængde. Og promillen falde i samme tempo som den gør i resten af kroppen.
  • Man kan ikke fremskynde udskillelsen af alkohol eller “rense” mælken ved at malke ud og kassere den. Den nyproducerede mælk vil indeholde den samme mængde alkohol, som den mælk man lige har malket ud og kasseret (hvis du stadigvæk har alkohol i blodet).

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!