KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Aftenuro hos baby / ulvetime

Måske oplever du, at din baby er urolig og pylret i de sene eftermiddags- eller aftentimer? At din baby er mere urolig ved brystet, grædende og svær at trøste – og også svær at hjælpe til at sove?

Måske du har hørt, at aften-uro er helt normalt og noget, man bare må lære at leve med. Det er til dels rigtigt og også helt forkert.

Det er rigtigt, at de fleste mennesker (uanset alder) har tendens til “ulvetime” sidst på dagen. Her er overskuddet ved at være brugt op og dagens mange tanker, indtryk og oplevelser hober sig op. Energiniveauet falder, og der skal ikke så meget til, før bægret flyder over.

Men der er masser af faktorer, der har betydning for, HVOR lille overskuddet er sidst på dagen. Faktorer som hvor meget mad, søvn, bøvser, prutter og aktiviteter dagen har budt på spiller en meget stor rolle for din babys aftener. På samme måde som det spiller ind på dit eget overskud sidst på dagen, om du har fået nok mad, væske, pauser, motion, søvn, samt positive og rare oplevelser i løbet af dagen – og ikke har haft for travlt. Hvis du eksempelvis er fløjet ud af sengen efter en for kort nat og/eller afbrudt og urolig søvn, har klaret dig gennem dagen på kaffe og slik, stresset hele dagen uden pauser eller har fået rørt dig for lidt, så er du med stor sandsynlighed mere færdig, når du når til sidst på dagen.

Nok mad i løbet af døgnet forebygger aftenuro

Om aftenen er mælkeproduktionen på sit laveste sammenlignet med resten af døgnet. Det skyldes at det er her, der er det laveste niveau af det mælkedannende hormon prolaktin. Det betyder, at det kan være sværere for barnet at opnå samme mæthed ved brystet, som han/hun eksempelvis har om natten og om morgenen. Omvendt er der flere kalorier i aften-mælken.

Ved at spise hyppigere og mere kalorierige måltider sidst på dagen bliver det muligt for dit barn at “spise op” til et længere stræk af søvn først på natten.

Hvis et barn har spist i underkanten ved brystet i løbet af natten og dagen, kan barnet være kommet bagud. Barnet skal så sidst på dagen indhente mad på det tidspunkt eller på et andet tidspunkt, hvor volumen på mælken er bedre.

Hvis din baby virker til at være i mad-panik om aftenen, kan du prøve at lægge en ekstra amning ind i løbet af dagen. Eller du kan prøve at øge din mælkeproduktion ved at stimulere med en brystpumpe en enkelt gang i døgnet efter en amning – eller mere.

Har et barn meget aftenuro, må det også vurderes, om barnet får nok mad – tager nok på i vægt. For lille vægtøgning bør vurderes af en fagperson. Ved for lille vægtøgning bør amningen; barnets teknik ved brystet og mælkeproduktionen vurderes, samt hvad det er muligt at gøre for at optimere på amningen.

Nok søvn i løbet af døgnet forebygger aftenuro

Udover at få nok mad, er det også meget vigtigt, at få nok søvn i løbet af hele døgnet. Under søvnen udrenses stresshormonerne, og nervesystemet reguleres. Hvis din baby sover for lidt eller sover for få eller for korte lure til at blive tilstrækkeligt udhvilet, bliver nervesystemet “speeded”, hvilket vil gøre det sværere at falde i søvn og at blive i søvnen. For lidt søvn skaber derfor ofte en negativ spiral, der fører til mindre søvn.

Hvis din baby har sovet for lidt i løbet af dagen, vil din baby have en større tendens til at være træt og overtræt om aftenen, hvilket forstærker aftenuroen. Hvis din baby har meget uro og/eller gråd om aftenen, kan det være søvnen om dagen, der er for lidt af.

Velbehag i kroppen mindsker aften-uro

Udover at få mad og søvn nok, er en generel tilstand af veltilpashed med til at gøre ulvetimen mindre problematisk. Alle former for smerter eller ubehag forstærkes nemlig sidst på dagen. Hvis din baby ikke har fået slået nok bøvser i løbet af dagen (kommet af med nok luft), har svært ved at komme af med afføring, har mavepine af andre årsager eller døjer med refluks, så kulminerer det ofte om aftenen, hvor barnet ikke har overskud til at håndtere det så godt som tidligere på dagen.

Generelt kan man sige, at et velfungerende fundament bestående af mad, søvn, aktiviteter, vågentid, fravær af ubehag og smerte er med til at mindske aftenuro. Det en god idé at være særlig opmærksom på, om din baby sluger meget luft under måltiderne, om din baby er god til at få bøvset, om din baby har god vågentid, og om din baby kommer ubesværet af med prutter og afføring. Og hvis ikke, vil småjusteringer gøre en stor forskel.

Aftenuro kan være svær – også som forældre at være i

Når din baby HAR aftenuro, og du står midt i det, kan det virkelig trække tænder ud – for din baby, men også for dig der også har været på hele dagen – og ja hele dagen, aftenen og natten før det.

Det bedste du kan gøre er at trække vejret dybt og prøve at få ro på din baby.

Undgå at give din baby for mange stimuli, der kan forværre situationen. Ofte hjælper det at blive svøbt og vugget og på den måde blive beroliget og afledt fra det, der er ubehageligt eller for meget. Ofte kan man have gavn af at gå en tur med sin baby i slynge eller vikle, hvor mange kan finde ro til en lur og dermed en pause, der kan fungere som en “nulstilling” af hjernen.

Derudover vil løsningen altid være individuel og afhænge af, hvad det præcist er, der plager netop den baby.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!