HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Aftenuro hos baby / ulvetime

Måske du oplever, at din baby er urolig og pylret i de sene eftermiddags- eller aftentimer? At din baby er mere urolig ved brystet, grædende og svær at trøste – og også svær at hjælpe til at sove? Og måske du har hørt, at aften-uro er helt normalt og noget, man bare må lære at leve med. Det er til dels rigtigt og til dels helt forkert.

Det er rigtigt, at de fleste mennesker (uanset alder) har tendens til “ulvetime” sidst på dagen. Her er overskuddet ved at være brugt op og dagens mange tanker, indtryk og oplevelser har hobet sig op. Energi-niveauet falder, og der skal ikke så meget til, før bægret flyder over.

Men der er alligevel masser af faktorer, der har betydning for, HVOR lille overskuddet er sidst på dagen. Faktorer som hvor meget mad, hvor meget søvn, bøvser, prutter og aktiviteter dagen har budt på spiller også en meget stor rolle for din babys aftener. På samme måde som det også spiller ind på dit eget overskud sidst på dagen, om du har fået nok søvn, væske, pauser, hvile, motion, mad (og af en god kvalitet) samt positive og rare oplevelser i løbet af dagen – og ikke har haft for travlt. Hvis du eksempelvis er fløjet ud af sengen efter en for kort nat og/eller afbrudt og urolig søvn, har klaret dig gennem dagen på kaffe og slik, stresset hele dagen uden pause eller har rørt dig for lidt, så er du med stor sandsynlighed ret færdig, når du når til sidst på dagen.

Nok mad i løbet af døgnet forebygger aftenuro

Om aftenen er mælkeproduktionen på sit laveste sammenlignet med resten af døgnet. Det er nemlig her, der er det laveste niveau af det mælkedannende hormon prolaktin. Det betyder, at det kan være sværere for ens baby at opnå samme mæthed ved brystet, som han/hun eksempelvis kan om natten og om morgenen. Omvendt er der flere kalorier i aften-mælken. Ved at spise hyppigere og mere kalorie-rige måltider sidst på dagen bliver det muligt for dit barn at “spise op” til et længere stræk af søvn først på natten.

Hvis en baby har spist lidt i underkanten i løbet af natten og dagen, hvor der var let adgang til en større volumen af mælk, kan barnet være kommet bagud. Barnet skal så sidst på dagen indhente mere mad, end han/hun har adgang til på det tidspunkt. Hvis din baby virker til at være i mad-panik om aftenen, kan du prøve at lægge en ekstra amning ind i løbet af dagen, eller du kan prøve at øge din mælkeproduktion en smule ved at stimulere med en brystpumpe en enkelt gang i døgnet efter en amning – eller mere.

Har et barn meget aftenuro, må det også vurderes, om barnet får nok mad og tager nok på i vægt. For lille vægtøgning må vurderes af en fagperson, ligesom amningen; barnets teknik ved brystet og mælkeproduktionen må vurderes, og hvad det er muligt optimere på.

Nok søvn i løbet af døgnet forebygger aftenuro

Udover at få nok mad, så er det også meget vigtigt, at få nok søvn i løbet af hele døgnet. Under søvnen udrenses stresshormonerne, og nervesystem reguleres. Hvis din baby sover for få eller for korte lure til at blive tilstrækkeligt udhvilet, bliver nervesystem mere “speeded”, hvilket vil gøre det sværere at finde ind i søvnen og at blive i søvnen. For lidt søvn skaber derfor ofte en negativ spiral, der fører til endnu mindre søvn.

Hvis din baby har sovet for lidt i løbet af dagen, så vil din baby have en større tendens til at være træt og overtræt om aftenen, hvilket forstærker aftenuroen. Så hvis din baby har meget uro og/eller gråd om aftenen, så kan det være søvnen om dagen, der er for lidt af.

Velbehag i kroppen mindsker aften-uro

Udover at få mad og søvn nok, er en generel tilstand af veltilpashed med til at gøre ulvetimen mindre problematisk. Alle former for smerter eller ubehag forstærkes nemlig sidst på dagen. Så hvis din baby ikke har fået slået nok bøvser i løbet af dagen (kommer af med nok luft), har svært ved at komme af med afføring, har mavepine af andre årsager eller døjer med refluks, så kulminerer det hele ofte om aftenen, hvor barnet ikke har overskud til at håndtere det så godt som tidligere på dagen.

Generelt kan man sige, at hele din babys fundament bestående af mad, søvn, aktiviteter, vågentid, fravær af ubehag og smerte er med til at mindske din babys aftenuro. Derfor er det en god idé at være særlig opmærksom på, om din baby sluger meget luft under måltiderne, om din baby er god til at få bøvset, om din baby har god vågentid, og om din baby kommer ubesværet af med prutter og afføring.

Aftenuro kan være svær – også som forældre at være i

Når din baby HAR aftenuro, og du står midt i det, så kan det virkelig trække tænder ud – for din baby, men også for dig der har været på hele dagen – og ja hele dagen, aftenen og natten før det.

Det bedste du kan gøre er at trække vejret dybt og prøve at få ro på din baby. Undgå at give din baby for mange stimuli, der kan forværre situationen. Ofte hjælper det at blive svøbt og vugget og på den måde blive beroliget og afledt fra det, der nu engang er ubehageligt. Ofte kan man have gavn af at gå en tur med sin baby i slynge eller vikle, hvor mange kan finde ro til en lur og dermed en lille pause.

Derudover vil løsningen selvfølgelig altid være individuel og afhænge af, hvad det præcist er, der plager ens baby. Ligesom det er noget af det, vi arbejder med på vores Søvn i Babysteps forløb.

Savner du inspiration og godt tips til søvnen;

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!