KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Afføring hos baby

Hvad der kommer ind og ikke kan optages i kroppen, skal ud igen som urin eller afføring. Det er vigtigt for din babys almene trivsel, at afføringen fungerer. Hvis afføringen løber for hurtigt gennem tarmen, kaldes det diárre, og hvis den står for længe i tarmen, kaldes det forstoppelse. Begge dele vil være forbundet med ubehag eller problemer.

Afføring og brystmælk

Modermælken er sammensat, således at den passer til barnet, hvilket betyder at din baby kan optage mere, og at mindre kommer ud som afføring. En baby der ammes vil derfor generelt have mindre afføring, end babyer der får modermælkserstatning.

Mængden af afføring kan også variere meget fra baby til baby. Nogle babyer har afføring næsten hver gang de fylder maven op, mens andre har det en gang om dagen, og nogle har kun afføring få gange om ugen (gælder ikke den første uge, hvor afføringen skal være daglig). Alle dele er lige normalt for brystbørn.

Modermælken virker en smule afførende, og derfor har babyer på ren modermælk ofte ikke problemer med at komme af med afføring.

Normal baby afføring i bleen hos nyfødt, fra døgn 4 og frem
Normal baby afføring i bleen hos nyfødt, fra døgn 4 og frem

Afføringen kan have alt fra en gul farve, det er mest normalt – se foto – til en grøn farve. Farveændringerne kan være relateret til moderens kost, men grøn afføring kan også være et tegn på diárre.

Hvis du har meget mælk, og meget fed mælk, kan din baby få fedtdiarré, hvilket dog er meget sjældent.

Det er ikke normalt at afføringen er skummende, skummende afføring er et tegn på noget andet, nemlig, at der er meget luft i tarmen. Grundet luftindtag i forbindelse med amningen eller luft,  der er dannet i tarmen, ofte fordi barnet får for meget tynd mælk, der indeholder mere laktose (mælkesukker).

skummende afføring
Skummende afføring kan være et tegn på, at din baby bøvser for lidt eller primært får den tynde mælk.

Afføring og modermælkserstatning

Karakteristisk for en baby der får modermælkserstatning er, at ens baby har afføring én eller flere gange om dagen, fordi mere af den mælk barnet indtager ryger ud igen som afføring.

Som tommelfingerregel skal din baby have afføring hver dag, hvis han eller hun får modermælkserstatning. Og mindst hver anden dag.

Modermælkserstatningen har ikke brystmælkens afførende egenskaber og virker i sammenligning hermed en smule forstoppende. Mange babyer har ingen problemer med at komme af med afføringen, men nogle babyer har store problemer og skal lære, hvordan de gør.

Det er normalt, at afføringen er mere fast og ildelugtende og eventuelt lysebrun, når din baby får modermælkserstatning.

Afføring hos en baby, der også får almindelig mad

Når din baby begynder at få skemad, vil afføringens udseende, lugt og konsistens ændre sig, så den tager en mere fast form og lugter som rigtig afføring.

Den første grød eller det første hvide brød kan godt give forstoppelse, og nogle gange skal babyer på ny lære at komme af med afføringen, efter som den gradvist får mere og mere fast konsistens, som maden bliver mere og mere fast.

Hvis der er hele madrester i afføringen, er det en melding om, at din baby ikke helt kan fordøje den type mad endnu.

Får din baby jerntilskud, vil afføringen være mørkere, og kan også være næsten helt sort.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!