Hvis du har svært ved at blive gravid og/eller har en uregelmæssig menstruationscyklus eller er du bare træt af at gætte dig frem eller tage temperatur, så kan det være en hjælp at anvende en ægløsningstest.

Med en ægløsningstest kan du få større overblik over, hvornår du har ægløsning og dermed også over, hvornår du har størst chance for at blive gravid.
Der findes flere forskellige ægløsningstest. Husk at læse og følge vejledningen til din test grundigt, idet nedenstående er generelt og ikke tager højde for de individuelle produkter.
Ægløsningstest kan købes i supermarkederne og på apoteket (uden recept).
Hvordan tager man en ægløsningstest?
Ægløsningstesten er normalt udformet, så den ligner en overstregnings-tuds med hætte for enden og et lille aflæsningsfelt midtpå (foto) eller bare som en almindelig urinstiks.
Testen kan anvendes hele døgnet, men resultatet er dog mest sikkert om morgenen, hvor urinen er mest koncentreret.
Når du udfører testen tager du hætten af, fugter spidsen med urin eller dypper stiksen i urinen. Herefter venter du på resultatet.
Hvordan virker en ægløsningstest?
Ægløsningstesten virker ved at måle koncentrationen af det Luteiniserende Hormon (LH) i din urin. LH er det hormon, der stimulerer til ægløsning.
Testen kan med fordel tages dagligt op til det forventede ægløsningstidspunkt, for at kunne vide hvornår ægløsningen finder sted.Testen vil være positiv et par dage inden din ægløsning, idet hormonkoncentrationen i urinen stiger på dette tidspunkt.
Hvordan aflæses ægløsningstesten?
I aflæsningsfeltet er typisk plads til 2 streger. Den ene streg viser, at testen virker, den anden streg viser, om du har ægløsning. Det betyder altså, at der skal være 2 streger at se i feltet, for at du har ægløsning.
For at øge chancen for at opnå graviditet skal du have (ubeskyttet) samleje, fra ægløsningstesten er positiv og i 4-5 dagene herefter.
Andre artikler om fertilitet
- Bliv klogere på implantationen
- Læs om de menneskelige kromosomer
- Bliv klogere på din menstruationscyklus
- Hvordan du forebygger neuralrørsdeffekt hos baby
- Hvornår skal du blive gravid, når du gerne vil føde den…