HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Æggestok, æggestokke og deres funktion

Æggestokke er uundværlige dele af den kvindelige reproduktion – altså at få et barn. Æggestokkene er de kvindelige kønskirtler. Det er i æggestokkene kvindens æg – kønceller findes og også her de gør sig klar til at kunne løsnes; “modner” for efterfølgende at kunne befrugtes af den mandlige kønscelle, sædcellen i æggelederen.

En kvinde har to æggestokke (ovarier) med dertil to tilknyttede æggeledere. Æggestokkene er små kirtler på cirka 3 x 1,5 cm, der sidder fast i hver side af livmoderen nedenunder æggelederne. Æggene vil hos de fleste kvinder løsnes i henholdsvis den ene æggestok i en cyklus og den anden i næste cyklus, uden måske helt at have et fast mønster. Man kan få bør hvis blot den ene æggestok løsner æg.

Her ses også æggelederen (th), æggestokken i midten (den hvide) og en del af livmoderen (tv):

Æggestokken i midten. Her ses også æggelederen (th) og livmoderen (tv)

Det er i æggestokken æggene modnes færdig

Hos piger dannes der allerede i fostertilstanden alle de æg, som sidenhen bliver modnet og løsnet (og nogle få af dem også befrugtet) under ægløsningerne. Fra fødslen indeholder hver æggestok omkring 200.000 anlæg til æg.

Æggestok der løsner et æg

I hver menstruationscyklus, fra en kvinde bliver kønsmoden (puberteten) og frem til overgangsalderen, vil et at de æg, der er i æggestokken, modnes færdig og frigives – hvor det indfanges af æggelederen (se ovenfor). En kvinde har omkring 400 ægløsninger fra sine æggestokke i sit liv. Afhængigt at hvornår man bliver kønsmoden, regelmæssigheden af ens menstruationscyklus og hvornår man ophører med at være kønsmoden (kommer i overgangsalderen).

Hvis ægget ikke befrugtes, går det til grunde og slimhinden i livmoderen, der har gjort sig klar til at modtage det befrugtede æg udstødes – man får menstruation.

Kort video af æggestokken:

Æggestokken står for hormonproduktion

Æggestokkene danner også hormonerne østrogen og progesteron, der er de kvindelige kønshormoner.

Østrogen har betydning for udviklingen af bryster og er vigtigt regulerende hormon i forhold til den kvindelige cyklus.

Progesteron har ligeledes betydning for cyklusen og spiller også en vigtig rolle i den gravide krop.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!