KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Æggestok / ovarier, æggestokke og deres funktion

Æggestokke (ovarier) er en uundværlig del af den kvindelige reproduktion – altså at få et barn. Æggestokkene er de kvindelige kønskirtler. Det er i æggestokkene kvindens æg – kønscellerne findes og også her de gør sig klar til at kunne løsnes; “modner” for efterfølgende at kunne befrugtes af den mandlige kønscelle, sædcellen i æggelederen.

En kvinde har to æggestokke med dertil to tilknyttede æggeledere. Æggestokkene er små kirtler på cirka 3 x 1,5 cm, der sidder fast i hver side af livmoderen nedenunder æggelederne. Æggene vil hos de fleste kvinder løsnes i henholdsvis den ene æggestok i en cyklus og den anden i næste cyklus, uden måske helt at have et fast mønster. Man kan få børn hvis blot den ene æggestok løsner æg.

Her ses også æggelederen (th), æggestokken i midten (den hvide) og en del af livmoderen (tv):

Æggestokken i midten. Her ses også æggelederen (th) og livmoderen (tv)

Det er i æggestokken æggene modnes færdig

Fra fødslen indeholder hver æggestok omkring 200.000 anlæg til æg, der allerede dannes i fostertilstanden, og ved hver cyklus modnes og løsnet et. Og kun nogle få af dem befrugtes under ægløsningerne.

Æggestok der løsner et æg

I hver menstruationscyklus, fra en kvinde bliver kønsmoden (puberteten) og frem til efter  overgangsalderen, vil et at de æg, der er i æggestokken, modnes færdig og frigives. Herefter vil det  indfanges af æggelederen (se ovenfor). En kvinde har omkring 400 ægløsninger fra sine æggestokke i sit liv. Afhængigt af hvornår hun bliver kønsmoden, regelmæssigheden af hendes menstruationscyklus og hvornår hun ophører med at være kønsmoden (kommer i overgangsalderen).

Hvis ægget ikke befrugtes, går det til grunde og slimhinden i livmoderen, der har gjort sig klar til at modtage det befrugtede æg udstødes – kvinden får menstruation.

Æggestokken står for hormonproduktion

Æggestokkene danner også hormonerne østrogen og progesteron, der er de kvindelige kønshormoner. Østrogen har betydning for udviklingen af bryster og er et vigtigt hormon i forhold til den kvindelige cyklus. Progesteron har ligeledes betydning for cyklussen og spiller også en vigtig rolle i den gravide krop.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!