HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

A-vitamin, pas på med det!

A-vitamin er et meget vigtigt vitamin både for mennesker og for at sikre en normal udvikling hos et foster og et barn. Vitaminet er nødvendigt for blandt andet syn, forplantningsevne og immunforsvaret.

I Danmark er det meget sjældent at se mennesker med vitamin A mangel.

A-vitamin når du er gravid

Når man er gravid skal man omvendt passe på ikke at få for meget vitamin A, da for høje doser kan skade barnet i livmoderen.

For stor indtagelse af vitamin A i graviditeten giver øget risiko for misdannelser hos fosteret; specielt hjerte, centralnervesystem og kranieknogler er udsat. Der ser også ud til at være en øget risiko for spontan abort.

A-vitamin når du ammer

Vitamin A er fedtopløseligt, og derfor udskilles det formodentlig i modermælken. Du skal derfor også passe på med at få for store doser vitamin A i ammeperioden, da din baby, ligesom da han eller hun var i livmoderen, ikke tåler store mængder. For store mængder giver risiko for vitamin-forgiftning hos barnet.

Hvor findes vitamin A?

Vitamin A findes i fisk, æg, mejeriprodukter samt især i frugt og grønt med orange og mørkegrønne farver (som gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner). Alt det må du rigtig gerne spise, det er sundt og nærende for dig – og din baby.

A-vitamin findes i STORE mængder i lever; kalvelever, svinelever, kyllingelever og andelever. At spise lever én gang ville derfor være tilstrækkeligt til at dække en hel uges behov, da vitaminet opbevares forholdsvis længe i kroppen og derfor ikke behøver at blive tilført dagligt. MEN det er netop den store mængde A-vitamin i lever, der er grunden til, at lever frarådes gravide og ammende. Det man ønsker er at sikre, at det ufødte eller lille barn ikke får for høje mængder vitamin A på en gang (da det som før nævnt udgør en risiko for det det lille foster eller det lille barn).

gravide skal ikke spise leve - få for meget A vitamin

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til gravide og ammende

Anbefaling til gravide og ammende:

  • Gravide og ammende kvinder bør IKKE spise lever (leverpostej kan spises i mindre mængder).
  • Gravide og ammende bør IKKE tage A-vitamin som et selvstændigt (vitamin) tilskud.

Hvad du godt må:

  • Gravide og ammende må gerne får den mængde A-vitamin, der er i almindelig mad.
  • Gravide og ammende må gerne få den mængde A-vitamin, der er i almindelige vitamintabletter. Det er dog bedst, at tage særlige vitaminpræparater til gravide, da de har et lavere indhold af A-vitamin.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!