A-vitamin er et meget vigtigt vitamin både for mennesker og for at sikre en normal udvikling for foster og barn. Vitaminet er nødvendigt for blandt andet syn, forplantningsevne og immunforsvaret.

I Danmark er det meget sjældent at se mennesker med vitamin A mangel.

A-vitamin når du er gravid

Når man er gravid skal man omvendt passe på ikke at få for meget vitamin A, da for høje doser kan skade barnet i livmoderen.

For stor indtagelse af vitamin A i graviditeten giver øget risiko for misdannelser hos fosteret; specielt hjerte, centralnervesystem og kranieknogler er udsat. Der ser også ud til at være en øget risiko for ufrivillig abort.

A-vitamin når du ammer

Vitamin A er fedtopløseligt, og derfor udskilles det formodentlig i modermælken. Du skal derfor også passe på med at få for store doser vitamin A i ammeperioden, da din baby, ligesom da han eller hun var i livmoderen, ikke tåler store mængder. For store mængder giver risiko for vitamin-forgiftning hos barnet.

Hvor findes vitamin A?

Vitamin A findes i fisk, æg, mejeriprodukter samt især i frugt og grønt med orange og mørkegrønne farver (som gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner). Alt det må du rigtig gerne spise, det er sundt og nærende for dig – og din baby.

A-vitamin findes i store mængder i lever; kalvelever, svinelever, kyllingelever og andelever. At spise lever én gang ville derfor være tilstrækkeligt til at dække en hel uges behov, da vitaminet opbevares forholdsvis længe i kroppen og derfor ikke behøver at blive tilført dagligt. Det er netop den store mængde A-vitamin i lever, der er grunden til, at lever frarådes gravide og ammende. Det man ønsker er at sikre, at det ufødte eller lille barn ikke får for høje mængder vitamin A på en gang (da det som før nævnt udgør en risiko for det det lille foster eller det lille barn).

gravide skal ikke spise leve - få for meget A vitamin

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til gravide og ammende

Anbefaling til gravide og ammende:

Hvad du godt må:

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse