fbpx

A-vitamin, pas på med det!

A-vitamin er et meget vigtigt vitamin både for mennesker og for at sikre en normal udvikling for foster og barn. Vitaminet er nødvendigt for blandt andet syn, forplantningsevne og immunforsvaret.

I Danmark er det meget sjældent at se mennesker med vitamin A mangel.

A-vitamin når du er gravid

Når man er gravid skal man omvendt passe på ikke at få for meget vitamin A, da for høje doser kan skade barnet i livmoderen.

For stor indtagelse af vitamin A i graviditeten giver øget risiko for misdannelser hos fosteret; specielt hjerte, centralnervesystem og kranieknogler er udsat. Der ser også ud til at være en øget risiko for ufrivillig abort.

A-vitamin når du ammer

Vitamin A er fedtopløseligt, og derfor udskilles det formodentlig i modermælken. Du skal derfor også passe på med at få for store doser vitamin A i ammeperioden, da din baby, ligesom da han eller hun var i livmoderen, ikke tåler store mængder. For store mængder giver risiko for vitamin-forgiftning hos barnet.

Hvor findes vitamin A?

Vitamin A findes i fisk, æg, mejeriprodukter samt især i frugt og grønt med orange og mørkegrønne farver (som gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner). Alt det må du rigtig gerne spise, det er sundt og nærende for dig – og din baby.

A-vitamin findes i store mængder i lever; kalvelever, svinelever, kyllingelever og andelever. At spise lever én gang ville derfor være tilstrækkeligt til at dække en hel uges behov, da vitaminet opbevares forholdsvis længe i kroppen og derfor ikke behøver at blive tilført dagligt. Det er netop den store mængde A-vitamin i lever, der er grunden til, at lever frarådes gravide og ammende. Det man ønsker er at sikre, at det ufødte eller lille barn ikke får for høje mængder vitamin A på en gang (da det som før nævnt udgør en risiko for det det lille foster eller det lille barn).

gravide skal ikke spise leve - få for meget A vitamin

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til gravide og ammende

Anbefaling til gravide og ammende:

  • Gravide og ammende kvinder bør IKKE spise lever (leverpostej kan smides i mindre mængder).
  • Gravide og ammende bør IKKE tage A-vitamin som et selvstændigt (vitamin) tilskud.

Hvad du godt må:

  • Gravide og ammende må gerne får den mængde A-vitamin, der er i almindelig mad. 
  • Gravide og ammende må gerne få den mængde A-vitamin, der er i almindelige vitamintabletter. Det er dog bedst, at tage særlige vitaminpræparater til gravide, da de har et lavere indhold af A-vitamin. 

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.