KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

A-vitamin, pas på med det!

A-vitamin er et meget vigtigt vitamin både for mennesker og for at sikre en normal udvikling hos et foster og et barn. Vitaminet er nødvendigt for blandt andet syn, forplantningsevne og immunforsvaret.

I Danmark er det meget sjældent at se mennesker med vitamin A mangel.

A-vitamin når du er gravid

Når man er gravid skal man dog passe på ikke at få for meget vitamin A, da for høje doser kan skade barnet i livmoderen. For stor indtagelse af vitamin A i graviditeten giver øget risiko for misdannelser hos fosteret; specielt hjerte, centralnervesystem og kranieknogler er udsat. Der ser også ud til at være en øget risiko for spontan abort.

A-vitamin når du ammer

Vitamin A er fedtopløseligt, og derfor udskilles det formodentlig i modermælken. Du skal derfor også passe på med at få for store doser vitamin A i ammeperioden, da din baby, ligesom da han eller hun var i livmoderen, ikke tåler for store mængder A-vitamin ad gangen. For store mængder giver risiko for vitamin-forgiftning hos barnet.

Hvor findes vitamin A?

Vitamin A findes i fisk, æg, mejeriprodukter samt især i frugt og grønt med orange og mørkegrønne farver (som gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner). Alt det må du rigtig gerne spise, det er sundt og nærende for dig – og din baby og giver et naturligt indtag af A-vitamin.

A-vitamin findes i særligt STORE mængder i lever; kalvelever, svinelever, kyllingelever og andelever. At spise lever én gang om ugen ville derfor være tilstrækkeligt til at dække en hel uges behov, da vitaminet opbevares forholdsvis længe i kroppen. MEN det er netop store mængder A-vitamin der ikke er godt. De store mængder A-vitamin i lever, er grunden til, at lever frarådes gravide og ammende. Det man ønsker, er at sikre, at det ufødte eller lille barn ikke får for høje mængder vitamin A på en gang (da det som før nævnt udgør en risiko for barnet).

gravide skal ikke spise leve - få for meget A vitamin

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til gravide og ammende

Sundhedsstyrelsens anbefaling til gravide og ammende:

  • Gravide og ammende kvinder bør IKKE spise lever (leverpostej kan spises i mindre mængder).
  • Gravide og ammende bør IKKE tage A-vitamin som et selvstændigt (vitamin) tilskud.

Hvad du godt må:

  • Gravide og ammende må gerne få den mængde A-vitamin, der er i almindelig mad.
  • Gravide og ammende må gerne få den mængde A-vitamin, der er i almindelige vitamintabletter. Det er dog bedst, at tage særlige vitaminpræparater til gravide, da de har et lavere indhold af A-vitamin.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!