Søg
Close this search box.

Byld i brystet / mamma absces

Absces eller byld i brystet er et større eller minder område i brystet, der er helt lukket til, så der slet ikke er afløb fra det. En byld i brystet kaldes også for mamma absces. Ofte med bakterievækst, der ikke kan komme ud af kroppen og i stedet sidder og formere sig i det lukkede område og skaber problemer. En byld er et hårdt område i brystet, svarende til det området med indkapslet bakterievækst, men kan også være større end det, da et større område omkring selve bylden kan være påvirket og hårdt.

Ofte opdages bylden 3-8 uger efter fødslen. Er bylden lokaliseret tæt på huden, vil den kunne mærkes med fingrene – hvorimod en byld, der gemmer sig dybt i brystvævet kan være sværere at mærke gennem huden. Den kan dog afsløres med ultralydsscanning. Der vil ses rødme af huden ved bakterievækst i et område, der er indkapslet.

Hvordan forebygger man en byld i brystet (mamma absces)

Man finder ofte en byld i brystet i sammenhæng med en brystbetændelse. Man anslår at, 3-11% af de kvinder der er i behandling for brystbetændelse enten har en byld i brystet eller udvikler en byld i brystet.

Her er hvad du selv kan gøre;

  • God og korrekt ammeteknik. Det er vigtigt, at barnet med sin teknik kan tømme brystet tilstrækkeligt, så der ikke opstår mælkestase i hele eller dele af brystet. Ophobet mælk i brystet er langt den hyppigste årsag til brystbetændelse. Med en god ammeteknik mindsker man også riskoen for sår på brystvorten. Er huden på brystvorten intakt undgår man en mulig infektionsport for bakterier (der ses ved sår og revner) der kan frembringe bakteriel brystbetændelse og en byld i brystet.
  • Hold brysterne tørre. Lad brystvorterne lufttørre efter amningen/pumpningen og undgå at tørre mælken væk fra vorten. Skift dine ammeindlæg ofte. Fugtighed øger bakterievæksten på brystvorterne.
  • Hold brysterne varme mellem amningerne. Varme udvider mælkegangene, så mælken nemmere kan få afløb fra brystet. Kan gøres med brystvarmere, der klart kan anbefales både i anmeopstarten og senere.
  • Ved væske i brysterne omkring bylden vil kølige omslag kunne være mere aflastende for tilstanden, spørg en sundhedsperson herom.

Du kan selvfølgelig have gjort alt det rigtige og stadig have en byld i brystet, fordi der simpelthen ikke er afløb fra den del af brystet.

Hvilke symptomer ser man ved en byld?

Symptomerne på en byld i brystet er det samme som ved en bakteriel brystbetændelse.

Symptomerne på en byld i brystet er;

  • Smerte i brystet (ofte intens).
  • rødme, varme og hævelse (der kan gå helt ud i armhulen af og til).
  • kulderystelser og påvirket almen tilstand.
  • Feber, kropstemperatur OVER 38 grader.

Kvinde der taget sig til brystet, fordi det gør ondt - måske en byld?

Hvordan behandler man en byld i brystet?

Hvis der er mistanke om en absces, vil man scanne brystet med ultralyd og se, om der gemmer sig en byld i brystet.

Hvis man har en byld i brystet, der er årsag til betændelsen i brystet, skal den håndteres. Det vil sige, at det lukkede område skal tømmes. Man får adgang til området, der jo ikke af afgang fra, ved at stikke ind gennem huden med en kanyle. Herigennem suger man pusset ud af bylden, der efter det skylles ren. Til sidst lægges et dræn ind (kommer til at stikke ud af huden), så området ikke lukker til igen og så nydannet pus kan løbe ud. Er der udelukkende mælk i området (hvilket er sjældent), kan drænet undlades. Her vil området mest normalt skulle tømmes flere gange, til der er ro i brystet. Drænet ligger til problemet er løst.

Behandlingen vil suppleres med antibiotika til at slå den bakterievækst, der er tilbage i brystet, ned. Det tager hos de fleste cirka 10 dage, før behandlingen med antibiotika er fuldført.

Man skal fortsætte med at amme under behandlingen, så brystet også tømmes for mælk. Drænet vil ofte gøre det mere besværligt. Hvis barnet afviser brystet, skal mælkeproduktionen holdes i gang ved at tømme mælken ud med en brystpumpe. Den udpumpede modermælk må gerne gives til barnet med mindre den er misfarvet og/eller tyk af puds. Mælken kan smage anderledes, når der er problemer i brystet, og gøre at barnet afviser brystet eller ikke vil have den mælk, der er pumpet ud.

Hvad kan jeg selv gøre ved absces i brystet

Ved mistanke om en byld i brystet skal du kontakte din egen læge, der vil hjælpe dig. Det er meget vigtigt, at brystet tømmes for puds/bakterievækst, så der kan komme en (hurtig) bedring.

Det er også vigtigt at brystet tømmes for den mælk, der kan have hobet sig op i brystet, måske fordi det problematiske område i brystet hindrer brystet i at kunne tømmes sig passende.

Udover tømning af både byld og bryst bruger man ved absces lindring i form af:

  • Smertestillende medicin som paracetamol, eksempelvis Pamol og/eller NSAID, eksempelvis Ipren.
  • Varme, varmepude på brystet og brystvarmere mellem amningerne. Eller alternativt kulde til hævende bryster.
  • Blid massage i retningen ud mod brystvorten under amningen. Her kan bruges en brystmassager.
  • God, støttende ammebh, der endelig ikke er for stram.

Kan du ikke amme på begge bryster, så fortsæt med at amme fra det raske bryst, så din baby fastholder ammeteknikken ved brystet. Det vil gøre at du hurtigst muligt vil kunne komme tilbage til det du ønsker dig, nemlig at amme fra begge bryster og amningen er en hyggestund med din baby ved brystet.

Kilder: Babyinstituttet, DSOG guidelines, min.medicin.dk

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!