Søg
Close this search box.

Høresans

Din babys hørelse bliver allerede grundlagt tidligt i fostertilstanden, og høresansen er til stede allerede omkring 20. graviditetsuge, hvor barnet i livmoderen begynder at reagere på lyde. Når barnet ligger inde i livmoderen med vand i ørerne, er lydene dæmpet i forhold til lydene udenfor maven. Men barnet i livmoderen kan alligevel godt lave et spjæt af forskrækkelse over en høj lyd udenfor livmoderen.

Høresansen og øret

Øret er et sanseorgan, der har kæmpestor betydning for udviklingen, selvom øret egentlig ikke er særlig stort. Øret er delt op i det ydre øre, mellemøret og det indre øre.

Det ydre øre er formet i en sjove “foldet” form, så det bedre opfanger lydbølgerne og sender dem ind i øret. Mange nyfødte har endnu mere krøllede eller foldede ører, når de kommer ud. Hos de fleste folder ørerne sig lige så stille og naturligt ud efter fødslen. Inde i øregangen ligger trommehinden, der forbinder det ydre øre med mellemøret.

Mellemøret er den del af øret, der indeholder den lille bitte “mekanik”, der sender lyden videre ind i indre øre. Mekanikken består af 3 små knogler, der bliver aktiveret, når lydbølgerne rammer trommehinden. I mellemøret er også det rør, der forbinder øret med næsesvælget – kaldet det eustakiske rør. Kanalen bestående af øretrompeten og det eustakiske rør er med til at trykudligne. Det er den, der kan blive fuld af væske, når man er forkølet.

Små børn har større tendens til at få væske på ørerne, fordi deres øretrompet ikke har så meget hældning som voksne og derfor nemmere tilstopper, ligesom at det eustakiske rør er lille. Væske på ørerne kan give en nedsat hørelse og bremse barnets sproglige udvikling, hvis ikke det afhjælpes/behandles.

høresansen

Væske på ørerne er en hyppig årsag til søvnproblemer hos børn.

Væske på ørerne kan ofte lindres/afhjælpes ved behandlinger med kranio sakral terapi eller børne-akupunktur.

Det indre øre

Det indre øre består af øresneglen og balancenerven. Øresneglen ligner et lille sneglehus og indeholder en væske og en masse nervefibre, og ender ud i hørenerven, der sender  informationen til hjernen. Det er hjernen, der i sidste ende tolker og omsætter lydene, så de bliver forstået.

Balancenerven ligger meget tæt på øresneglen i det indre øre. Derfor har ørerne rigtig stor betydning for vores balance og vores forståelse af afstand, og hvor vi er i rummet. Det er blandt andet derfor, at vi får lyst til at bevæge os eller bliver afslappede i kroppen når vi hører musik. Eller springer op, når vi hører en voldsom lyd.

Din baby er med på “en lytter”

Allerede i livmoderen kan dit barn kende din eller din partners stemme, lyden af moderens hjerte eller musik I ofte har hørt i graviditeten. Og nyfødte babyer foretrækker at høre musik, historier og sprog, som de allerede kender fra deres tid i livmoderen. Det er vigtigt og også meget udviklende for en baby, at man allerede i graviditeten taler med/synger for/læser for barnet.

Hvis I derhjemme er to-sprogede (eller flere), så brug endelig alle jeres sprog helt fra starten. En baby har i det første leveår en meget let og åben adgang til at lære at forstå og tale alle de sprog, som du og din familie taler med ham eller hende. Man kan selvfølgelig sagtens lære sprog senere i livet også. Men det vil kræve mere og vil ofte ikke blive lige så integreret og flydende, som når man får det ind, mens hjernen er under mest udvikling.

Stimulér din babys høresans

Du kan stimulere din babys høresans ogg hørelse på masser af sjove måder.

Syng en sang med dit barn. Dans til musik. Gå en tur i skoven og lyt til fuglene. Snak med din baby og imiter din babys pludrelyde. Altsammen er med til at stimulere din babys høresans og din babys hjerneudvikling i det hele taget.

Husk også, at din baby forstår, hvad du siger, langt inden han eller hun selv er i stand til at tale. For din baby er det langt mere udviklende, når du taler direkte med ham eller hende, end hvis du “bare” går rundt og småsnakker.

Hvis en baby ikke kan høre

Hvis en baby ikke kan høre (heller ikke ved hjælp af høreapparat), kommer han eller hun til at kommunikere mere med tegnsprog og mindre med lydsprog. Tegnsprog er heldigvis blandt de sprog, der indlæres flydende og ukompliceret, når det foregår helt fra starten af livet. Det er endda sådan, at babyer/børn, der kan tegnsprog, er i stand til sprogligt at kommunikere tidligere end børn, der taler. Simpelthen fordi de motoriske færdigheder, der kræves af tegnsprog, er til stede tidligere end de færdigheder, det kræver at tale lydsprog. Dette er også grunden til at tegn til tale kan bruges, før barnet selv kan udtale ordene.

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!