Søg
Close this search box.

Night terror / søvnangst

Night terror eller søvnangst er noget, 1-4 % af alle børn oplever i større eller mindre grad i løbet af barndommen. Barnet har ikke mareridt, men i starten kan det være det første, man som forælder tænker. Night terror indfinder sig ofte på samme tidspunkt. Barnet sætter sig måske op nogle gange med vidt åbne øjne, men er ikke mulig at komme i kontakt med. Mange børn skriger voldsomt, og kaster sig rundt i sengen og kan ikke finde ro. Det står oftest på i 10-30 minutter. Man kan som forældre ikke berolige barnet eller vække barnet. Næste morgen husker barnet intet på trods af, at det føles voldsomt som forældre.

Night terror sker oftest det samme sted i en søvncyklus. Det vil sige eksempelvis 1,5 time efter barnet er puttet. Måske på et bestemt klokkeslæt. Det kan også ske flere gange i løbet af natten.

Hvorfor er nogle børn plaget af night terror?

Det er vigtigt at pointere, at night terror ikke er udløst af stress eller manglende trivsel hos barnet. Det er ikke noget, nogen gør forkert, og det handler ikke om putningen eller mangel på omsorg.

I Thalamus i hjernen sidder en form for “hotel-receptionist”, der styrer hvilke dele af hjernen, der må vækkes, og hvilke der ikke må forstyrres. Her styres blandt andet de områder, der er vores bevidsthed og de områder, der er vores krop – altså vores evne til at bevæge os. Så længe børn er små, er “hotel-receptionisten” ikke så erfaren, hvorfor hun nogle gange under søvnen kommer til at tænde for kroppen, men ikke for bevidstheden. Det er årsagen til night terror. Barnet skriger og kaster sig rundt, men bevidstheden er ikke “tændt/slået til”, hvorfor barnet ikke er bevidst om, at han/hun gør det.

Tilstanden kan være arvelig, så hvis man som forældre selv har haft night terror som barn eller har tendens til søvngængeri, kan det have en sammenhæng.

Hvornår starter Night terror hos børn?

Night terror eller søvnangst begynder sjældent før 1 års alderen. De fleste har størst problemer med night terror i 3-5 års alderen. Langt de fleste børn vokser fra problemet inden pubertetsalderen og de fleste længe inden det. Tilstanden er som sådan helt ufarlig og er ikke tegn på sygdom eller på, at der er noget galt med barnet (kun at hjernen er lidt umoden – altså hotel-receptionisten er uerfaren), men det ser voldsomt ud og kan være svært at håndtere som forældre.

Hvad kan jeg selv gøre for mit barn ved night terror?

Det er vigtigt at huske på, at det ikke er nogens skyld, men at det er en umoden hjerne, der er skyld i urolighederne. Det, som de fleste forældre fortæller, er, at det er voldsomt, at barnet er så ked af det, men at man intet kan gøre for at hjælpe.

Ofte vil man som forældre instinktivt forsøge at tage barnet op og ind til sig. Mange børn reagerer dog endnu mere voldsomt på det. Hjernen kan simpelthen ikke rumme det. Hvis dit barn reagerer negativt på berøring, er det bedste du kan gøre ikke at røre dit barn, men udelukkende sikre at dit barnet ikke kan komme galt af sted. Sørg for dit barn ikke kan falde ned, eller køb en sengerand eller 2 (giver mere højde), så dit barn ikke slår sig, hvis dit barn kaster sig rundt i sengen. Du kan også lægge en stor madras på gulvet som dit barn kan sove på.

Det kan være en idé at tale helt stille og roligt til dit barn. Hørelsen er nemlig en stærk sans, når hjernen er på overarbejde. Måske du ikke ved, hvad du skal sige, men fortæl at hjernen er kommet til at lave en fejl, så koppen er vågen, og dit barn ikke er. “Det er din krop, der er vågnet ved en fejl, jeg er her med dig, alt er ok (og gentag). Det er bare din krop, der er kommet til at vågne ved en fejl”. Sig eventuelt det samme igen og igen; “Det er din krop, der bevæger sig imens din hjerne sover, og jeg er lige her og passer på dig”. Eller syng den samme sang igen og igen, så dit barn kan høre, at du er der.

Det kan for nogle børn også virke, at vække barnet en lille smule 10-15 minutter inden night terroren forventes. Hjælp barnet med lige at vende sig eller give lidt at drikke, så hjernen lige tvinges til at ændre lidt på den almindelige rækkefølge af stadier under søvnen. Bryde “rytmen”.

Der findes hjemmesider og facebook-grupper for familier, der slås meget med night terror, da det kan være voldsomt at stå med.

Er det søvnen mere generelt, den er gal med, er vores Søvn i Babysteps for dig og din baby.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!