Der er ingen tvivl om, at alkohol er absolut skadeligt for fostre – altså øl, vin og spiritus. Sundhedsstyrelsens anbefaling er derfor, at gravide skal undgå at indtage alkohol. Jo mindre du drikker af alkohol, jo bedre, når du er gravid.
Omvendt, jo mere du drikker og især på en gang, jo dårligere for din baby i livmoderen – men det har også vist sig, at alkohol i mindre mængde kan være skadeligt for fosteret.
- Når du er gravid, er barnet en naturlig del af dig. Alt, hvad du spiser og drikker, får barnet også del i – også når du indtager alkohol.
- Jo mere alkohol du indtager i graviditeten, jo dårligere for graviditeten og for din baby.
- Jo flere genstande du drikker på en gang, jo dårligere (jo mere påvirket du er, jo dårligere), fordi jo højere promille af alkohol du har i dit blod, som gravid, jo højere promille af alkohol har din baby også i blodet.
Man har set, at moderens indtagelse af alkohol kan påvirke fostrets udvikling i alle stadier af graviditeten, fordi fosteret er lille i størrelse og stadig er uudviklet og umodent. Det gør også, at fosteret ikke kan udskille alkohol så hurtigt som moderen. Et foster vil være være i langt dårligere stand til kropsligt at kunne håndtere alkohol end en voksen krop (der endda kan have svært ved det, hvilket er årsagen til, at man bliver påvirket, kaster op ved stort indtagelse af alkohol og får tømmermænd (der er forgiftningssymptomer)). Alkohol kan hos et foster forårsage store skader, især i store mængder.
Har du svært ved ikke at drikke alkohol, skal du henvende dig til din læge (hurtigst muligt). Din læge vil vide, hvad du kan få af hjælp og rådgivning.
Risikoen ved alkohol når du er gravid
Risikoen ved alkohol har været kendt længe, som du kan se her:
“En engel sagde til Manoahs kone: “Du er gravid og skal føde en søn. Du skal ikke drikke vin eller stærk drik og ikke spise urene ting” (Biblen, Dommerne, 13,4)
Alkohol er et opløsningsmiddel og på ingen måder godt for kroppen. Specielt (foster)hjernen er særlig følsom overfor alkohol og kan tage skade. Alkohol bør derfor optimalt set ikke drikkes, fra du begynder at “arbejde” på at blive gravid.
Mandens alkoholforbrug har ikke noget at sige for fosterudviklingen, men det kan gøre det nemmere ikke at drikke, mens man er gravid, hvis man ikke er alene om det. Indtag af alkohol kan dog have betydning for sædkvaliteten, og dermed evnen til at kunne gøre sin partner gravid, hvis det er der i er.
Alkohols påvirkning på forskellige tidspunkter i graviditeten
Afhængig af hvor i graviditeten man er henne, vil alkohol påvirke fosterudviklingen på forskellig vis. Hjernen er dog specielt følsom overfor alkohol, og denne kan skades på alle tidspunkter i graviditeten men er allermest sårbar i 1. og 3. trimester.
Drikkes der alkohol omkring tidspunktet for undfangelsen og i de første uger herefter, kan det føre til spontan abort.
Alkoholindtagelse i det første trimester af graviditeten, hvor alle organer dannes, vil kunne føre til skade på cellerne, hvilket vil give misdannelser hos fosteret (inkl. skade på hjernen og neurologiske skader).
I den sidste del af graviditeten, hvor alle organer er grundlagt og barnet mest vokser og modner færdigt, vil alkohol gøre mest skade på hjernen og nervesystemet (give adfærdsforstyrrelser, indlæringsvanskeligheder og svag begavelse).
Et normalt forbrug af alkohol kan også give væksthæmning hos barnet, og er set ved bare 7 genstande om ugen. Et større forbrug kan give lav apgarscore, moderkageløsning og dødsfødsel. Slemme alkoholskader hos fostre under graviditeten betegnes føtalt alkoholsyndrom – hvilket er en samling af forskellige skader hos barnet forårsaget af alkohol opstået på grund af, at moderen har drukket alkohol i graviditeten.
Alkohol i store mængder, når man er gravid, kan gøre at barnet bliver væksthæmmet, give fysiske misdannelser og skader på hjerne og nervesystem. Altså varige skader, der vil præge barnet resten af livet. Et barn der er skadet med alkohol vil være uroligt (hyper), have indlæringsproblemer og også ofte være svagt begavet. Alkohol er altså virkelig slemt
Skader det at drikke sig fuld, når man er gravid?
Det er en dum ting for et foster i livmoderen, når en mor drikker sig fuld. Når man er fuld har man en høj promille af alkohol i blodet, og når den alkohol passerer moderkagen, vil barnet i livmoderen have den samme promille af alkohol i sit blod. Jo mere alkohol i blodet hos moderen, jo mere alkohol i blodet hos fosteret inde i livmoderen, hvilket ikke er godt, da alkohol er et opløsningsmiddel.
Det ser tilmed ud til, at selv kortvarige høje alkoholkoncentrationer af alkohol i fosterets blod kan føre til et bredt spektrum af neurologiske forstyrrelser (gøre skade på nervesystemet). Så mens du er gravid, kan man regne med dig, når bilen skal køres hjem.
Skader det at drikke lidt engang imellem?
Man ved ikke, hvor den nedre grænse går for, hvor lidt eller hvor meget man kan drikke af alkohol, uden at det skader fosteret. Det ser ud til, at over 5 genstande om ugen øger risikoen for spontan abort i første trimester, dødfødsler, ganespalte, for tidlig fødsel, væksthæmning, ADHD og allergiske sygdomme og kryptorkisme (at en eller begge testikler ikke falder ned i pungen), men som sagt ved man ikke hvilken mængde, der er “sikkert” at drikke.
Desuden ser alkohol påvirkningen ud til at være dosisafhængig, det vil sige, at et lavere alkoholforbrug vil give mindre skader som eksempelvis lettere adfærdsforstyrrelser og indlæringsvanskeligheder og andre mindre neurologiske påvirkninger, og et højere alkolholforbrug vil give sværere skader.
Lettere adfærdsforstyrrelse og indlæringsvanskeligheder vil ofte ikke kunne konstateres ved fødslen, men opdages først senere (ofte først i skolealderen) og vil på det tidspunkt ikke kobles sammen med moderens alkohol indtag i graviditeten (og der altså ikke er fyldestgørende tal på det).
Så hvis du vil være på den sikre side, skal du lade alkohol være. Man kan nemlig ikke pege på et forbrug af alkohol, der med sikkerhed IKKE indebærer nogen risiko overhovedet for barnet (på kort eller lang sigt).
Skal du drikke alkohol, så gælder det om at gøre det så sjældent som muligt og kun drikke meget små mængder ad gangen – holde niveauet af alkohol i kroppen nede (promillen nede).
En tegning som denne kan ses på øl og vin i mange lande:
Hvad nu hvis man har drukket, inden man opdagede, at man var gravid?
Hvis du har et normalt (moderat) alkohol forbrug og er normal sund og rask, så er der en meget lille risiko for, at det har skadet din baby i livmoderen, hvis du har været fuld én enkelt gang, inden du opdagede, at du var gravid. Er du nervøs vil misdannelsescanningen i uge 20 sikkert give dig mere ro.
Hvis du har drukket, inden du vidste, at du var gravid – og måske også en del – så er der stadig meget at vinde ved at stoppe med at drikke nu, som idag! Dit foster er stadig i rivende udvikling både vækstmæssigt, hjernen og nervesystemet, og den udvikling vil alkohol hæmme (og i værste fald kunne gøre skade), hvis ikke indtagelsen stoppes.
Andre artikler om graviditet
- Læs om fantastisk yoga i graviditeten
- Læs om udviklingen hos din baby i livmoderen
- Hvad er kontaktblødning (godt at vide)?
- Gravid og har kvalme – og kaster måske også op?
- Viden om jerntilskud i graviditeten