Din babys fødselsvægt, er det din baby vejer ved ankomst til verden. Det er den vægt jordemoderen fastslår ved den første undersøgelse af din baby lige efter fødslen. Din babys fødselsvægt er et dejligt minde, men den bruges også til at holde øje med, at din baby ikke taber sig for meget i den første tid efter fødslen frem til at amningen er velfungerende
Hvor gammel en baby er i uger (graviditetens længde) har meget at sige i forhold til fødselsvægten. Man ser nemlig langt den største vægt-tilvækst sidst i graviditeten, hvor alt er dannet og organerne modne nok til at kunne klare livet udenfor livmoderen. Eksempelvis går en baby fra 1200 gram til 3600 gram i det sidste trimester, der går fra uge 28+0 til 40+0.
Hvordan vejes baby?
Før i tiden vejede man nyfødte i en stofble med en bismarvægt. Det har vist sig at være for upræcist og man er derfor stoppet med at bruge bismarvægten til fødsler. Det er vigtigt at fødselsvægten er temmelig præcis. Hvis fødselsvægten anslåes for lavt vil man ikke opdage et eventuelt for stort vægttab efter fødslen. Omvendt hvis fødselsvægten anslåes for høj, vil det se ud som at barnet har tabt sig mere end han eller hun har.
I dag bruges en digitalvægt som din baby ligger på. Den nulstilles med stofbleen på, så du har den præcise fødselsvægt. Hvis din baby har tisset eller haft afføring inden vejningen, tæller man det ikke med (selvom din baby jo vil have vejet mere, hvis din baby var blevet vejet inden).
Ved hjemmefødsler bruges ofte en digital udgave af bismarvægten, hvor barnet altså ligger i en stofble, der hænger på en krog. Vær opmærksom på om stofbleen er med i vægten eller ej, ofte trækkes den fra efter.
Den gennemsnitlige fødselsvægt
Gennemsnittet for fødselsvægten for nyfødte pige-babyer er med udgangspunkt i WHOs vægtkurver 3200 gram, med en variation fra 2400 gram (10 percentilen) til 4200 gram (90 percentilen). Hvor gennemsnittet for fødselsvægten for nyfødte drenge-babyer er 3350, med en variation fra 2500 gram (10 percentilen) til 4350 gram (90 percentilen). Der er altså en stor variation fra baby til baby i forhold til fødselsvægten (også for babyer med samme fosteralder i uger og dage).
Gennesnits fødselsvægten for dansk nyfødt født til tiden (37+0 og frem) er omkring 3.600 gram. Det er normalt at gennemsnitsvægten for en skandinavisk baby er højere end eksempelvis en spansk baby.
Hvad betyder fødselsvægten
Fødselsvægten vil have betydning for hvor meget et barn har “at stå imod med” og kan have betydning for hvor godt et sug barnet har, altså have betydning for amningen. Der er som sagt en stor variation i fødselsvægten, hvilket gør det helt normalt at veje noget mindre eller noget mere uden at det giver problemer for barnet eller for amningen. Det er dog alligevel godt at have sig for øje at amningen forløber som den skal, og hvad du skal være særligt opmærksom på i forhold til om ens fødselsvægt er høj eller lav.
Det gælder for alle babyer, at de ikke må tabe sig for meget i dagene efter fødslen, frem til at amningen er godt etableret.
- Du kan læse mere om fysiologisk vægttab efter fødslen her =>
- Du kan læse mere om for stort vægttab efter fødslen her =>
- Du kan læse mere om babys mavesæk, der skal aktivers her =>
Lav fødselsvægt, hvilken betydning?
En lav fødselsvægt defineres som en fødselsvægt under 2500 gram. En fødselsvægt under 1500 gram betegnes meget lav fødselsvægt og en fødselsvægt under 1000 gram betegnes som en ekstrem lav fødselsvægt.
Hvis et barn bliver født med en lav eller meget lav fostervægt, kan det have betydning for barnets sundhedstilstand, ikke bare på kort sigt, men også i et helt livsperspektiv. En lav fødselsvægt er blandt andet forbundet med en øget risiko for at udvikle diabetes og hjerte-kar-sygdomme i voksenalderen. Man holder derfor høje med at barnet vokser som det skal inde i livmoderen og er også en af flere årsager til at man fraråder rygning i graviditeten (giver lavere fødselsvægt).
Høj fødselsvægt, hvilken betydning?
En høj fødselsvægt defineres som en fødselsvægt over 4,5 kg.
Man vil gerne undgå at barnet har en for høj fødselsvægt, da det kan være er forbundet med en sværere fødsel. Man kan sætte fødslen i gang, hvis man vurderer at fødselsvægten bliver før høj, hvis graviditeten fortsættes. Hvis fostervægten vurderes høj, vil man holde særligt øje med, at det ikke skyldes graviditetsbetinget sukkersyge hos moderen, der kan give for stor tilvækst hos barnet. Det ses også at gravide med sukkersyge (diabetes 1) føder store børn.
Hvis et barn er født med en høj fødselsvægt (og babyer af mødre med sukkersyge), kan det gøre overgangen fra inde i livmoderen til udenfor livmoderen svær. Her vil man sikre overgangen ved at give early feeding, der er ekstra mad, frem til at mælken er der (løber til), så barnet kan holde sit blodsukker oppe. Og holde særligt øje med barnets blodsukker lige efter fødslen.
Andre artikler om nyfødte
- Babys bløde punkt, den firkantede fontanelle ⇒
- Om trøske?
- Akupunktur behandling til baby?
- Babys tarmsystem er umodent
- Tungen & tungebåndet…