Søg
Close this search box.

Supplering med vand, sukkervand, kamillete og MME & amning

Som udgangspunkt er der ikke brug for at supplere amningen. Står du alligevel i en situation, hvor du synes det er nødvendigt eller ser dine omgivelser det som en løsning, kan du her læse om de forskellige former for supplering, der gives (eller har været blevet givet) til små børn.

Kogt vand og amning

Babyer får den væske, de har brug for gennem den mælk de får.

Kogt vand kan bruges til at fylde mavesækken op, hvilket kan give en sulten mave ro for en stund (mens I venter på mælken). Det anbefales dog som udgangspunkt ikke at give vand til nyfødte babyer, men i stedet modermælkserstatning eller udpumpet modermælk ved behov for supplering til amningen.

Det kogte vand kan og må ikke erstatte måltider af mælk, da der ingen næring er i vand.

Sukkervand og amning

Sukkervand fylder mavesækken op og giver hurtig energi, svarende til at drikke en sodavand. Det er derfor aldrig godt at supplere med sukkervand, da næringsværdien er lav og din baby ikke har brug for ”sodavand”.

Sukkervand gives til nyfødte i ganske små mængder på børneafdelingen som smertelindring – eksempelvis inden de skal have taget blodprøver. Sukkervand gives også til nyfødte/babyer, hvis de har et lavt blodsukker eller er i risiko for det. Eksempelvis kan nyfødte af mødre med sukkersyge til start på børneafdelingen få sukkervand i et drop.

Saftevand og amning

Saftevand er ikke noget man skal give til børn. Der er ingen rigtig næring i det, og sukkerindholdet er for højt og det skader de kommende tænder. Også før de er vokset ud.

Kamillethe og amning

Supplering med kamillete til helt små børn var meget brugt før i tiden, især til babyer der havde ondt. Det skyldes, at kamille menes at have både en smertelindrende og en bakteriehæmmende effekt.

Sundhedsstyrelsen fraråder kamillete til børn under 3 år (siden 16. feb. 2020), da kamillete kan indeholde naturlige plantegiftstoffer (Pyrrolizidin-alkaloider), der kommer fra ukrudtet i de marker, hvor kamillen høstes. Kilde: Fødevarestyrelsen: Baby- og børnemad med mindre kemi

Modermælkserstatning (MME) og amningen

Modermælkserstatning er lavet til at kunne leve af og har derfor de næringsstoffer, en baby har brug for. Supplement med MME giver næring på lige fod med modermælk og kan derfor erstatte et måltid eller flere ved brystet.

Supplering eller tillæg til amningen med MME

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Hvis din baby har brug for supplering tidligt i ammeforløbet, skal du være særlig opmærksom, for så er der med stor sandsynlighed noget din med mælkeproduktionen, som skal øges. Du skal som udgangspunkt ikke regne med, at det “bare” løser sig af sig selv, eller med tiden eller at din baby selv kan løse det. Det er noget du skal tage hånd om.

Hvis man har brug for at supplere med modermælkserstatning tidligt i forløbet, er der større risiko for ikke at kunne følge sin babys voksende behov senere. For at sikre sig mod det skal der gøres en ekstra indsats for at øge mælkeproduktionen. Ofte er det opstarten af mælkeproduktionen, barnets teknik ved brystet, der er problemet eller brug af ammebrikker.

Hvis du har brug for at supplere din mælkeproduktion, fordi din baby ikke bliver mæt ved brystet eller tager nok på i vægt, vil ESA metode kunne hjælpe dig.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!