Søg
Close this search box.

Igangsættelse / få fødslen sat i gang

Er du gravid og begynder du at nærme dig terminen, er du sikkert stødt på begrebet igangsættelse. Igangsættelse af fødslen vil sige, at man ikke længere afventer, at fødslen går i gang af sig selv – at vandet går eller, at der kommer veer, og man går ind og gør noget aktivt for det.

Det er ofte afgørende for at lykkes med en igangsættelse, at forholdene er det, man kalder modne. Det vil sige at livmoderhalsen, som skal åbne sig under fødslen, er blød og eftergivende. Er den ikke det, vil man først forsøge at modne den op. Har man først fået hul på fosterhinderne – er der vandafgang, og kommer der ikke veer af sig selv, vil man aktivt gøre noget for at sætte gang i veerne.

Til trods for, at der kan være flere ulemper ved at sætte fødslen i gang (som du kan læse om længere nede på siden), bliver næsten hver fjerde fødsel i Danmark i dag sat i gang.

Hvorfor sætter man fødslen i gang?

Det store antal igangsættelser i Danmark skyldes, at man i her i landet sætter fødslen i gang, hvis man går over tid (over 42 uger)

tid til igangsættelse

Man tilstræber at alle babyer er født i uge 42+0, fordi der herefter er en øget tendens til, at moderkagen ikke længere er helt så velfungerende som tidligere i graviditeten. Da det kan tage tid at sætte en fødsel i gang, tilbydes alle gravide i Danmark derfor igangsættelse i uge 41+5, hvis man ikke har født inden.

Man kan også vælge at sætte fødslen i gang, hvis moderens tilstand er truet af graviditeten, hvilket oftest vil være pga. svær svangerskabsforgiftning. En anden årsag til at sætte fødslen i gang kan være, hvis barnets liv eller velbefindende i livmoderen er truet, og det derfor vurderes, at det er bedre, at han eller hun kommer ud.

Man vil som udgangspunkt helst ikke sætte fødsler i gang – og jo tidligere i graviditeten det er, jo mindre begejstret vil man være for det. Men den enkelte situation vil altid være afgørende for vurderingen af, om det er bedst at fortsætte graviditeten eller afslutte den.

Hvem beslutter at sætte fødslen i gang?

Det er en fødselslæge, der bestemmer, om fødslen skal sættes i gang.

Din jordemoder kan henvise dig til en fødselslæge, hvis hun er bekymret for dig eller for din baby i livmoderen. Fødselslægen på hospitalet vil have flere redskaber til at kunne vurdere din eller din babys tilstand, eksempelvis ultralydsscanning og blodprøver.

Igangsættelser i uge 41+5 er en “generel beslutning” og sker derfor uden forudgående lægesamtale. Hvis du er bekymret eller ikke føler dig tilstrækkelig informeret, kan du bede om en samtale med en fødselslæge inden igangsættelsen.

Inden igangsættelse tjekker man at barnet har det godt

Inden igangsættelsen påbegyndes, vil man altid sikre, at barnet i livmoderen har det godt og har ressourcer til at klare en igangsættelse og en fødsel. Dette gøres hyppigst ved, at der køres en hjertelydskurve på en halv time, hvor hjerterytmen hos barnet i livmoderen registreres. Ved behov kan der også tjekkes med ultralydsscanning inden igangsættelse.

Alt afhængig af årsagen til igangsættelsen vil du enten være indlagt under hele forløbet eller blot komme på hospitalet og få foretaget diverse undersøgelser, modtage medicin og derefter afvente veerne hjemme hos dig selv.

Måder man kan sætte fødslen i gang

Der findes forskellige måder at sætte fødslen i gang på, som du kan læse mere om ved at følge nedenstående link.

Ikke medicinsk igangsættelse:

Når man har prikket hul på fosterhinderne, regner man fødslen for at være i gang, og derefter vil man tilstræbe, at barnet er kommet ud inden der er gået 24 timer.

Medicinsk igangsættelse:

  • Misoprostol – til at synke eller vagninaltabletter (formål at modne livmoderhalsen / igangsætte veerne)
  • Minprostin (formål at modne livmoderhalsen)
  • Vestimulerende drop (formål at igangsætte veerne, gives i Danmark først efter, at der er prikket hul på fosterhinderne/vandafgang).

Det er ikke altid at kroppen, responderer på igangsættelsen

Umiddelbart kan det virke tillokkende at få afsluttet graviditeten, mens alt endnu er godt, eller hvis graviditeten efterhånden er temmelig belastende. Men desværre er det ikke helt så simpelt, og derfor er man også tilbageholdende med at sætte fødsler i gang. Man kan nemlig sagtens have et ønske om at sætte en fødsel i gang, men ikke lykkes med det – og hvad gør man så?

Det er nemlig først og fremmest kroppen selv, der bestemmer, hvad den vil være med til. Og man kan derfor aldrig vide på forhånd, om en krop vil respondere positivt på en igangsættelse eller slet ikke lade sig påvirke af hvilke metoder, man end tager i brug for at sætte fødslen i gang.

Hvis fødslen sættes i gang – og især hvis kroppen slet ikke er klar – ser man ofte lange, seje og smertefulde igangsættelser eller, at der slet intet sker (andet end man har stresset barnet med alt det postyr).

Igangsættelse af fødslen øger risikoen for andre indgreb

En anden grund til, at man ikke bare sætter fødsler i gang er, at det er veldokumenteret at man ved igangsættelse af fødslen øger risikoen for andre indgreb under fødslen f.eks ve-stimulerende drop, sugekop og akut kejsersnit.

  • Læs om alternativer, der måske kan gøre, at du kan undgå igangsættelse.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!