Et ballonkateter bruges til at modne den nederste del af livmoderen og livmoderhalsen, som led i en igangsættelse af fødslen. Ballonkateter er en relativ dyr måde at sætte fødslen i gang, og bruges derfor kun, hvis man vil undgå medicinsk igangsættelse af fødslen. Det kan være, hvis du tidligere har fået kejsersnit eller har haft andre operationer i livmoderen, der gør at medicinsk igangsættelse vil være en dårlig løsning.
Man kan også anlægge ballonkateter hvis man, uden held, har forsøgt med medicinsk igangsættelse.
Hvordan fungerer et ballonkateter?
Et ballonkateter er en gummislange på knap en cm – der ligner en aflang ballon, der lægges op i skeden og den inderste del ind i livmoderhalsen. Herefter puttes der vand i to balloner, en der ligger inde i livmoderen og en der ligger lige udenfor livmoderhalsen (i skeden).
Når ballonerne fyldes med vand (omkring 80 ml i hver ballon), tvinges livmoderhalsen til at åbne sig. Både ved at blive presset ud til siden og ved at der kommer tryk på livmoderhalsen oppefra, fra ballonen med vand.
Når kateteret er lagt, må du gerne gå rundt. Det kan også være, at du bliver sendt hjem med ballonkateteret, hvis der ikke er noget der gør, at du skal blive på hospitalet.
For det meste lægges kateteret op om eftermiddagen/aftenen, og fjernes igen næste morgen, hvor man satser på at kunne tage fostervandet – lave HSP. Det kan sætte fødslen rigtigt i gang ved at prikke på fosterhinderne i omkring 80 % af tilfældene efter anvendelse af ballonkateter.
Hvordan mærkes ballonkateter?
De fleste synes ikke, at det er ubehageligt at få lagt et kateter op, mere end de synes en almindelig undersøgelse forneden er.
Kateteret er ret tyndt, når der ikke er væske i ballonerne. Ballonkateteret vil stikke ud af skeden og det har du så i dine underbukser.
Nogle oplever menstruationsagtig murren eller at det strammer indvendigt, og kan have svært ved at sove den nat, de har ballonkateteret. Prøv virkelig at få søvn, da du vil have brug for kræfterne til fødslen. Andre mærker det næsten ikke. Det er kun sjældent at ballonkateteret sætter gang i noget der minder om veer, så det skal du ikke forvente (eller frygte) .
Ballonkateter, hvad du skal reagere på?
Du skal kontakte personalet eller hospitalet hvis kateteret falder ud. Gør det det, så er det faktisk en god ting, fordi det betyder, at der nu er så åbent, at det rent faktisk er muligt for ballonen med vand at passere.
Du skal henvende dig, fordi at det godt kan lukke sig igen, når der ikke længere er pres på fra ballonen.
Du skal også henvende dig hvis fostervandet går – hvis der er vandafgang.
Hvad hvis man ikke kan tage fostervandet efter ballonkateter?
I 20 % af de gange, hvor man har lagt ballonkateter op, er det den næste dag stadig ikke muligt at prikke hul på fosterhinderne. Er det dig, vil du tale med en læge og I vil sammen lægge en plan for, hvad der skal ske – om der skal lægges et nyt ballonkateter eller man må opgive at sætte fødslen i gang.