Søg
Close this search box.

Udpumpning af brystmælk / udmalkning med brystpumpe

Det er selvfølgelig det nemmeste, hvis ens baby selv kan tage mælken fra brystet. Men der kan være forskellige situationer, der gør det nødvendigt også at malke ud.

Situationer der gør, at du kan have brug for at malke ud:

  • For at stimulere mælkeproduktionen i de første dage efter fødslen, hvis du har haft en hård fødsel, har blødt meget eller hvis du og din baby har været adskilt efter fødslen og derfor ikke er kommet i gang med amningen i løbet af de allerførste timer.
  • Hvis du har brug for at skåne dine revnede brystvorter.
  • Hvis du har for meget mælk.
  • Hvis du har brug for at øge din mælkeproduktion.
  • Hvis du har brug for at holde gang i mælkeproduktionen, eksempelvis hvis din baby er syg og ikke spiser regelmæssigt.
  • Hvis du har brug for at gemme mælk til f.eks. en friaften.
  • Hvis du i en periode skal i behandling med medicin, som din baby ikke kan tåle at få gennem mælken
  • Hvis din baby ikke vil tage brystet, men kun flaske.
  • Hvis du har brug for at tømme brysterne eller tømme brysterne helt i bund, og din baby ikke kan det.
  • Hvis du har problematiske mælkeknuder eller frygter en brystbetændelse.

Inden du pumper

Det er en god idé at “gøre brystet klar”, inden du går i gang med at pumpe. Sid gerne med en varmepude i 10 minutter, inden du går i gang eller holder brysterne varme med brystvarmere i uld, så du sikre det bedst mulige flow helt fra starten. Dernæst er det effektivt at aktivere nedløbsrefleksen med blid massage på brysterne i nogle minutter, prøv med små cirkel-strøg og strygende bevægelser indefra og ud mod brystvorten. Hvis din mælk er længe om at løbe, når du pumper, så kan du også lave dig et fodbad og sidde med fødderne i – det stimulerer nemlig også oxytocin. Ligesom det er godt, hvis du har din baby i nærheden, så du kan se og mærke ham eller hende.

Brysttragten skal passe til din brystvorte

Til de bedre brystpumper er det muligt at få plast udstyret i forskellige størrelser, der passer til forskellige typer af brystvorte. En for lille tragt, kan give problemer med ømme eller sårede brystvorter, brystbetændelse og for lidt mælk. Mange kvinder skal have en tragt, som er større end standarden. (Amning – en håndbog for sundhedspersonale).

Du skal altså på forhånd finde ud af om du kan købe forskellige størrelser brysttragte til den pumpe du ser på og hvilken størrelse eksempelvis du skal have – om standarden der følger med passer dig.

Udmalkning med dobbelt brystepumpe

Start med at skrue ned for suget

Det kan være afgørende at kunne regulere sugeevnen. Et for svagt sug vil måske ikke kunne få mælken ud eller kun få mælken ud i dele af brystet og slet ikke tømme (sikkert de) bagerste dele af brystet. Et for hårdt sug i brystvorten vil selvsagt kunne gøre skade på brystvorten.

De fleste brystpumper har en knap hvor man kan skrue op og ned for styrken. Start med at skrue ned. Når du mærker hvordan det mærkes og at alt sidder som det skal (eksempelvis tragtene), skruer du op på den styrke du har brug for.

Med håndpumpen skal man passe på ikke at stemple håndtaget for hårdt ned/ind, før du er sikker på, at alt er fint – men også at det er fint for brystvorten.

Tømning af brysterne vil øge mælkeproduktionen

Tømning af brysterne vil øge mælkeproduktionen. Den mængde mælk, der malkes ud af brystet, tolkes som efterspørgsel og vil blive genproduceret. Det betyder, at hvis du har en for stor mælkeproduktion og malker den overskydende mælk ud, vil brystet blive ved med at producere “for meget mælk”. Hvis du arbejder med at øge mælkeproduktionen er det ikke bare fint, men jo formålet med også at pumpe mælken ud. Omvendt så har du brug for en plan for, hvordan du kan regulere produktionen (uden at risikere brystbetændelse) ned hvis du har for meget mælk.

Pumpning, men der kommer ikke mere mælk

Det kan være meget tungt at pumpe, hvis man ser at det ikke kommer mere mælk. Som det første skal man give det tid, gerne en uge. Kan du se at der ikke kommer mere mælk selvom du pumper, bør du rådføre dig med din sundhedsplejerske.

Årsagen kan skyldes noget i kroppen, at kemien ikke fungerer på en sådan måde at brysterne respondere som de burde. Det kan være mængden er mælkekirtelvæv der er lille eller ikke ordentligt aktiveret  til produktion.

Risikoen, hvis der udelukkende pumpes

Vær også opmærksom på, at en kun overfladisk tømning af mælkekirtlerne ikke vil tolkes som “stor” efterspørgsel og derfor ikke altid genproduceres – hvilket kan få mælkeproduktionen til at mindskes over tid. Hvis brystet udelukkende tømmes overfladisk, hvad nogle brystpumper gør, kan det gøre at mælkeproduktionen mindskes over tid. Hvor det omvendt hos nogle at pumpningen holder mælkeproduktionen oppe (grundet en bedre tømning end barnet).

Mælkeproduktionen kan også reduceres over tid hos nogle kvinder, hvis der udelukkende pumpes. Det kan skyldes, at der er mange at de kemiske processer, der er gældende ved at amme barnet, der ikke gælder, når man “bare” pumper.

Du kan med fordel komprimere, når du pumper

Vi har god erfaring med at komprimere mælkekirtlerne under pumpningen. Tjek hvilken effekt det har på dine bryster i forhold til hvordan de tømmer sig og mængden af mælk, der kommer ud.

Hvad du kan gøre herfra..

Hvis du har problemer med din mælkeproduktion (for stor eller for lille), og du ønsker hjælp til din amning kan du;

Vi kan også hjælpe dig med din pumpning eller en plan for, hvordan du pumper mest effektivt og hensigtsmæssigt i lige netop din situation.

Andre artikler i kategorien “flaske”

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!