Søg
Close this search box.

Sutterefleksen, sutter baby rigtigt

Sutterefleksens formål er primært at “sutte” mælken ud af brystet og ind i munden på din baby. Den aktiveres dog uanset, hvad en baby tilbydes at sutte på – som eksempelvis sine egne fingre eller en sut. At sutte er også en måde, hvorpå en baby kan hjælpe sig selv til en tilstand af ro, smertelindring eller søvn.

Sutterefleksen - babys sutter på sine fingre

En baby kan sutte ved brystet på forskellige måder. Sugets kraft afhænger af, hvilke muskler ens baby sutter med. Det er altafgørende for succes med amningen, at ens baby lærer at bruge musklerne i den bagerste del af mundhulen og kæben, da de giver et godt kraftigt sug.

Sugets kraft afhænger også af, om ens baby svøber om brystvorten eller ikke. Ligesom hvor meget barnet vejer også ofte har noget at sige i forhold til hvor meget kraft, der kan suttes med.

Hvilke udfordringer kan der være med sutterefleksen

Det mest optimale er, at ens baby har et godt kraftigt sug, så han eller hun kan forsyne sig ved brystet. Et kraftigt sug i kombination med en dårlig teknik ved brystet er dog en sprængfarlig cocktail. Det kan gøre stor skade på brystvorten – bare ved en enkelt amning.

Babyer med et svagt sug vil have svært ved at suge mælk nok ud af brystet (men ofte ikke gøre skade eller særlig stor skade på brystvorten). Især den første mælk, råmælken, og den tykke nærende mælk kan give problemer ved et svagt sug. Her bliver den hjælp du giver og teknikken ved brystet altafgørende for, hvor meget eller hvor lidt mælk din baby får ved brystet.

Et svagt sug ved brystet kan også give en lille mælkeproduktion, fordi brystet ikke forstår din babys reelle behov.

Hvorfor nogle babyer har et svagt sug

Problemer med at sutte kan komme af:

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Sutterrefleksen er en spontan refleks, men den kan stadig godt forvirres. Det kan ske, hvis barnet ikke har oplevet at skulle sutte for at få mad (nogle babyer, der har fået sonde) eller hvis barnet har skulle gøre noget andet (og nogle babyer, der har fået kopmadning). Her skal barnet lære, at det gælder om at sutte for at få mad i maven – og gøre ingenting, “bare” at drikke eller sutte på en forskellig måde end ved brystet.

Hvis din baby har problemer med at svøbe eller taber svøbet skal den bagvedliggende årsag ofte findes for at finde en løsning.

Lille baby, der har lært en god teknik og nu er mæt.
Baby Instituttet. Lille baby, der har lært en god teknik og nu er mæt.

Der skal også findes en løsning, hvis barnets sug ikke er særligt kraftigt eller hvis det er så kraftigt, at det skader brystvorten. Her vil hjælp til teknikken og amningen være nødvendig.

På Babyinstituttet bruger vi ESA metoden, det kan lære dig håndgreb til hvordan du lægger din baby til brystet på en måde, der ikke gør skade på brystvorten og giver din baby et stort udbytte ved brystet og samtidig stimulerer mælkeproduktionen optimalt. Du (og din baby) kan lære ESA (effektiv, smertefri amning) metoden på flere måder;

Vores ammevejledning kan afhjælpe de udfordringer, det giver når en baby har et (for) kraftigt sug og de udfordringer det har for en baby at have for svagt et sug, samt problemer med tømning og med mælkeproduktionen.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!