Synkerefleksen udløses, når der er mælk eller spyt nok i munden til, at væsken berører bestemte punkter bagerst i ganen. Synkerefleksens formål er at fjerne spyt fra mundhulen ned i maven og at kunne få mad og væske fra mundhulen og ned i mavesækken. Når din baby synker, vil du samtidig kunne høre en lille synkelyd (fordi din baby er lille).
Synkelyden er en vigtig hjælp til at vide, om din baby får mælk ved brystet og hvor meget mælk din baby får – altså hvor mange gange din baby synker. Især i starten, hvor mælken kun er der i en lille mængde, er det et vigtigt redskab at kunne høre synk. Det er nemlig utroligt vigtigt, at din baby får så meget råmælk som han eller hun kan, for ikke at tabe sig for meget.
Hvilke udfordringer kan der være med synkerefleksen
Hvis ens baby er forkvalmet efter fødslen, vil ens baby ligge og gylpe slim og fostervand op og synke igen på grund af synkerefleksen. Oftest skal den slim, der sidder og kører op og ned mellem mavesæk og mundhulen helt op (og altså ikke synkes igen) for at kvalmen går væk.
Stramt tungebånd kan også gøre det vanskeligt for en baby at synke (korrekt).
Hvad kan jeg selv gøre for min amning
Synk er vigtige og mængden af synk fortæller dig hvor meget din baby får af mælk ved brystet. Hvis din baby ikke synker ved brystet eller ikke synker særlig meget er der noget med amningen, der ikke fungerer optimalt. Ofte er det barnets teknik ved brystet eller mælkeproduktionen (eller begge dele) der skal optimeres. Det er vigtigt for din babys trivsel af du finder en løsning. Viden og opmærksomhed på i synkelyde bør være en vigtig del af ammevejledningen, fordi det giver dig en god fornemmelse af, hvor meget mælk barnet får ved brystet.
Søger du praksisviden, redskaber og håndgreb, er vores ESA metode for dig. Den kan lære dig, hvordan du lægger din baby til brystet på en måde, der ikke gør skade på brystvorten, og som giver din baby et godt udbytte ved brystet og samtidig stimulerer mælkeproduktionen optimalt.
- Du kan læse dig til metoden i vores ammebog ⇒
- Du kan lære metoden med vores Online Ammekursus ⇒
- Du kan booke online sparring og ammevejledning her =>
Andre artikler om amning
- Lange amninger, lægger din baby længe ved brystet for at blive mæt?
- Hvorfor amme i forskellige stillinger?
- Hvorfor amningen ikke bør være smertefuld
- Viden om for lille mælkeproduktion
- Hvordan en lav fødselsvægt hos en baby påvirker amningen