Søg
Close this search box.

Barnevogn – Tips og inspiration til at vælge barnevognen

De fleste børn elsker deres barnevogn – eller kommer til det, når de har lært den at kende. De kan lide at ligge i barnevognen, i starten måske især når den kører, fordi den vuggende bevægelse giver tryghed og minder om tiden inde i mors mave. Når barnet er så stort at han eller hun kan sidde op, kan barnet sidde i en god højde, med fint udsyn fra vognen og betragte verden.

Helt op mod 2-3 års alderen vil mange børn stadig nyde deres middagslur i barnevognen. Det er derfor en god ting at tænke langsigtet, når der planlægges indkøb af barnevogn.

Når du køber barnevogn er der først og fremmest en del sikkerhedskrav at tænke på. Derudover er der en række praktiske krav – og så er der selvfølgelig hvordan barnevognen ser ud, om den klæder dig, når du skal ud og spadsere ;-).

Hvad du skal vide om sikkerheden

Der har altid været sikkerhedskrav til barnevogne, og som med andet er der i dag endnu flere. I 2013 kom en fælleseuropæisk standard for barnevogne og klapvogne kaldet DS/EN 1888.

DS/EN 1888 godkendelse, dækker de nyeste sikkerhedskrav til barnevogne og klapvogne. Her er der blandet andet taget højde for, at barnet ikke kan få fingre og andet i klemme, at der ikke er skarpe kanter, barnet kan skære sig på, og at der ikke er småting barnet kan pille af og putte i munden og blive kvalt af. Foruden at barnevognen står stabilt og ikke kan klappe sammen, mens barnet er i vognen, at der er bremser på den med mere. Den nye standard instruerer også producenten i hvordan de tester, at de barnevogne de sender på markedet opfylder sikkerhedskravene.

Der er i Danmark ingen krav om, at en barnevogn skal leve op til de nye EU krav. Det er altså dig selv der skal tjekke om den barnevogn du overvejer at købe er DS/EN 1888 godkendt. Hvis en barnevogn er godkendt med betegnelsen DS/EN 1888, så ved du at den lever op til de europæiske sikkerhedskrav.

Vær også opmærksom på, at det er producenterne selv der vurderer om deres barnevogne lever op til de forskellige standarder, og man er måske ikke er så streng når man vurderer sine egne produkter. Se på den barnevogn du har udset dig med en sund skepsis – og med udgangspunkt i de punkter du kan finde under køb af brugt barnevogn.

Når du køber en brugt barnevogn & sikkerhed

En barnevogn kan snildt holde til flere børn, og derfor er det en af de ting, du sagtens kan købe brugt. Og din baby er ligeglad med om barnevognen har været brugt af en anden baby. Det er dog bedst, at barnevognen kun har været brugt af et barn, da der ofte vil være flere kilometer tilbage i den, så den måske også kan holde til din næste baby.

Hvis du køber brugt, skal du være opmærksom på, om barnevognen er fra før 2013 og altså før de nye sikkerhedskrav. Og hvis den er fra efter 2013 om den er DS/EN 1888 godkendt (hvis du ønsker det). De fleste ældre barnevogne vil stadig overholde mange af sikkerhedskravene, men sikkert ikke alle.

Når du køber barnevogn skal du være opmærksom på:

  • Er barnevognen konstrueret solidt?
  • Er barnevognen uden skader (der påvirker sikkerheden)?
  • Er der skarpe kanter, hvor en baby kan skære sig, stikke sig på eller hænge fast i?
  • Er der ting barnet kan pille af og putte i munden?
  • Har vognen en god bremse? og fungerer den?
  • At der er ringe i bunden til senere brug af barnevognssele.
  • Hvordan kører vognen, eventuelt bede om lov til at tage den med ud på fortovet for at prøve den (slingre den, siger den lyde mv.).
  • At styret/håndtaget (der hvor dine hænder er) kan justeres højere og lavere, så det tilpasses i højde til både dig og din mand

Hvilke behov skal din barnevogn opfylde

Det er meget forskelligt, hvad man rent faktisk skal bruge barnevognen til. Bor man inde i byen bruger man ofte barnevognen helt utroligt meget, og her har man blandt andet brug for, at den er let at komme omkring med, og at man kunne have dagligvarer med hjem. Uden for byen bruger de fleste mest barnevognen til at barnet kan sove i, og til at gå tur med, og her er det vigtigt, at den let kunne pakkes sammen og være i bilen. Det vil med andre ord være meget forskelligt, hvilke behov I har.

Barnevogn, kvinder der går tur med barnevognen langs stranden

Her kommer nogle inspirations ideer, til hvilke behov en barnevogn skal dække.

  • Har du brug for en barnevogn der er let at komme omkring med, med hjul der let kan dreje fra den ene side til den anden – eksempelvis hvis du bor inde i byen.
  • Skal du handle dagligvarer med barnevognen, skal der være god plads til ting og sager i kurven under vognen, og den skal kunne holde til en god ekstra vægt.
  • Skal du en masse ind og ud af toget? skal hjulene kunne det – altså være relativt store.
  • Skal du tit have vognen med i offentlige transportmidler eller bære den op ad trapper, bør du vælge en let vogn
  • Skal vognen meget ud i naturen, har du måske mere brug for en barnevogn med god affjedring og store, brede gummihjul med luft i.
  • Skal vognen være let at skille ad og pakke sammen, hvis den skal meget ind og ud af bilen, og kan den være i jeres bil?

Barnevognens længdemål – hvad har du brug for?

Når du køber barnevogn er der stor forskel på hvor stort et liggemål (også kaldet længdemål) barnevognskassen har. Er I lange i jeres familie, vil dit barn hurtigt vokse ud af barnevognen, hvis du vælger en barnevogn med et lille længdemål.

Det samme gælder hvis du har planer om at dit barn skal kunne sove ude i vognen i flere år. Hvis ja, så skal liggemålet i barnevognen være over 80 cm langt.

Er der brug for at håndtaget kan justeres op og ned?

Hvis I er cirka lige høje, skal I bare finde en vogn, der passer til jer i højden. Er der væsentlig forskel på jer i højden, vil et styr, der kan justeres i højden være lige noget for jer.

Ved at kunne flytte håndtaget op og ned, kan det både passe når både far eller mor er ude at spadsere. Det kan synes ikke så vigtigt, når man køber vognen, men i dagligdagen har det meget at sige. Især når man både har sin baby i barnevognen og varer under vognen – og med tiden måske også en storesøster eller storebror på et sæde eller trinbræt.

Madrassen, er kvaliteten god nok?

Når du køber en barnevogn, er det også en god ting at tjekke madrassen ud. Hvis dit barn tager en eller flere lange lure i barnevognen hver dag, er det mange timer, din baby kommer til at ligge på den madras.

Det er vigtigt, at madrassen er tyk nok til ikke at give dit barn en flad hovedform af at ligge for hårdt – så hovedet formes af bunden på barnevognen.

Det er også vigtigt at madrassen holder kulde væk nedefra, især om vinteren har dit barn brug for at kunne holde varmen. Forældre er ofte meget opmærksomme på, at barnet ikke fryser ovenfra, men mindre opmærksom på den kulde, der kommer nedefra, hvor der måske kun er barnets tøj og den relativt tynde madras til at holde varmen. Ellers kan det løses om vinteren ved at lægge et medicinsk garvet lammeskind i bunden af barnevognen – eventuelt under madrassen.

Er din baby en varm baby, kan det være vigtigt, at det er en madras med lufthuller, “der kan ånde”.

Andre artikler om udstyr til baby

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!