I Danmark har der ikke været tradition for at massere spædbørn, hvilket der er i mange andre lande. Undersøgelser viser også, at kvinder fra den vestlige del af verden rører mindre ved deres spædbørn end kvinder fra andre kulturer.
Berøring er vigtigt for centralnervesystemets udvikling samt for den motoriske udvikling. At blive rørt på kroppen er med til at give barnet større kropsbevidsthed og glæde, ved at kunne mærke sig selv, og er dermed en styrkelse af den motoriske udvikling og selvværdet. Det er desuden vist, at positiv berøring stimulerer barnets vækst.
Berøring behøver selvfølgelig ikke nødvendigvis at være babymassage, de fleste vil intuitivt nusse og ae deres spædbørn mange gange i løbet af en dag.
For mange er babymassage et godt ekstra redskab at have i samværet med det lille barn. Og den intense stund giver jer en unik mulighed for at lære hinanden bedre at kende. Ved at give din baby massage får du mulighed for at skabe en fysisk, intens og dejlig stund med dit barn. Baby nyder at blive “nusset” på kroppen og mærke den nærhed der er under massagen. Alt i alt en varm og dejlig kontakt.
Har du et uroligt barn eller et barn, der har svært ved at sove, kan din baby måske have glæde af at blive masseret. Det giver barnet en behagelig kropsoplevelse, frigiver lykkehormoner, og mange babyer er mere rolige.
Hvad er babymassage?
Barnet er afklædt under massagen. Kønsdelene er altid et område, der IKKE masseres. Det er vigtigt, at der er en god varme i rummet (cirka 24 grader varmt), så barnet har det dejligt og ikke køles ned.
Ens for alle former for babymassage er, at barnet af afklædt og selve massagen består af strukturerede, rolige strøg og blide glidende bevægelser på barnets hud.
Massagen kan foregå både med og uden olie på hænderne. Hvis der anvendes olie, er det vigtigt at anvende helt rene produkter, der er godkendt til babyer, da det der påføres barnets hud optages i blodbanen.
Babymassage skal være en dejlig hyggestund
For at babymassage er rart for jer. Viser din baby tegn til ikke at bryde sig om massagen afsluttes sessionen.
Det samme gælder, hvis din baby ikke bryder sig om massagen den første gang du forsøger med den. Du skal ikke opfatte det som, at din baby ikke kan lide, at du rører ved ham eller hende eller kan lide at få massage. Det kan blot handle om, at tidspunktet skal være et andet, eller at temperaturen i rummet var for lav, eller at du skal gå mere stille frem.
Prøv blot igen en anden dag om ikke for lang tid.
Ligeledes skal du selv være oplagt. Eller hvis du kan mærke, at du i virkeligheden ikke bryder dig om at give massage og bare gør det, fordi du tænker, at det forventes af dig eller fordi du har læst det er sundt for babyer. Det kræver, at du selv har lyst til at massere, ellers bliver massagen ikke “givet med hjertet”.
Hvis du ikke selv har lyst til at give massage, har din partner måske. Ellers juster det du gør, så det føles naturligt og dejligt.
Hvordan optimerer du chancerne for succes?
Vælg et sted, hvor du står eller sidder godt. Det kan være din seng, puslebordet eller en madras på gulvet. Sæt telefonen på lydløs, så den ikke forstyrrer dig. Fjern ringe og ur, da det kan genere din baby.
Du vil øge chancerne for at din baby synes det er rart hvis:
- du selv er oplagt og har lyst til at give din baby massage
- din baby er udhvilet – ikke er træt
- din baby er oplagt (mange babyer er mere oplagte om formiddagen end sidst på dagen)
- din baby er mæt, men ikke overfyldt med mad.
- Rummet er lunt, så din baby ikke kommer til at fryse.
- Spil evt. lidt stille musik.
Husk at din baby altid har vetoret! Så selvom der er skabt den perfekte ramme for massage, og glæder dig til at komme igang, så skal du respektere hvis din baby ikke synes det samme.
Start ud med ganske få minutter (max 5 minutter) og øg langsomt tiden. En babymassage varer aldrig længere end 20 minutter. Massage er intenst, og din baby kan let blive overstimuleret, hvis sessionen bliver for lang.
Læg mærke til din babys reaktioner, trækker han eller hun vejret roligt eller smiler, er det tegn på, at din baby nyder massagen.
Læg også mærke til din babys bevægelser, ansigtsudtryk, øjenkontakt, og om din baby måske ligefrem prøver at gribe dine hænder eller skubbe dine hænder væk. Måske opdager du, at der er steder i ansigtet eller på kroppen, dit barn ikke bryder sig om at blive masseret. Så er det naturligvis vigtigt at respektere dette, og undlade at give massage der. Og der hvor din baby synes det er dejligt, er du ekstra omhyggelig.