Søg
Close this search box.

Coronavirus / COVID-19 & amning

Hvis du ammer dit barn og er smittet med COVID-19, er du måske i tvivl om, hvorvidt det er sikkert at fortsætte amningen. Generelt er det meget sjældent, at man fraråder amning på grund af risiko for smitte fra mor til barn. Faktisk gør man det kun ved infektioner der overføres via blod og kropsvæsker og dermed også modermælk. Det gælder eksempelvis ved infektion med HIV eller AIDS. Coronavirus eller COVID-19 er luftbåren, altså en åndedrætsvirus.

Der er ikke fundet coronavirus i modermælk

Coronavirus eller COVID-19 er en åndedrætsvirus, der smitter ved dråbespredning med sekreter fra blandt andet hoste og nys på samme måde som forkølelse og influenza. Det er altså en infektion, der spredes via luftvejs-sekreter og ikke via brystmælken.

Modermælken indeholder tilmed antistoffer, der beskytter barnet mod sygdomme og øger modstandskraften. Det betyder, at du bare skal amme videre, også selvom du er eller måske er smittet med COVID-19.

Hvis du malker ud og giver din baby dit udmalkede mælk, så skal du endelig fortsætte med det.

Amning, hvis man er smittet med COVID-19

Hvis man bliver smittet med COVID-19, kan man, ligesom man kan smitte andre, godt smitte sit barn ved dråbesmitte (fra luftvejene, host, nys og lignende) og direkte kontakt. Du kan altså godt komme til at smitte din baby med COVID-19, fordi I jo er tæt sammen, men det er ikke amningen i sig selv, der smitter.

Det er derfor vigtigt at have en god hygiejne, både når man ammer og når man er tæt med sit barn. Det vil sige, at overholde de gældende anbefalinger omkring god håndhygiejne med håndvask og/eller hånddesinfektion samt at hoste eller nyse i et ærme frem for i håndfladen.

Vær også opmærksom på at holde en god håndhygiejne, når du håndterer dit udstyr til pumpning m.m.

Det er også vigtigt at desinficere eventuelle forurenede overflader for at mindske smitterisikoen. OBS du skal ikke desinficere sit bryst. Føler du af en særlig grund behov for at vaske dit bryst inden amningen, er det alene med vand og sæbe.

Hvad er risikoen ved COVID-19 & Amning

Ammende kvinder er ikke i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 og mange vil opleve forløb med milde eller ingen symptomer.

Sørg for at få rigeligt med væske og god hvile, hvis du er syg.

Vaccine mod COVID-19 & amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du lader dig vaccinere mod COVID-19, også når du er gravid eller ammer. Hvis du ønsker at blive vaccineret, kan du det uanset, hvornår du skal føde, eller hvor du er i dit ammeforløb.

Der er ikke noget, der tyder på, at vaccinen udskilles i modermælken, men de antistoffer du selv danner efter vaccinen, vil udskilles i modermælken, så din baby får dem i modermælken efterfølgende, hvilket kan være med til (også) at beskytte din baby mod COVID-19.

Der er på nuværende tidspunkt 2 godkendte vacciner til gravide og ammende. Du skal informere om at du ammer, så den vaccine du får er godkendt til ammende.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!