Hvis man har haft mange børn i hænderne, ved man, at der (for børn) er en åbning for at stå op ved 4-5 tiden om morgenen. Umiddelbart kan det virke som om barnet er udsovet her, men ofte ser man at barnet hurtigt bliver træt igen eller at barnet over tid kommer i søvnmangel, fordi nattesøvnen bliver for kort. Klokken 4-5 om morgenen, er derfor helt og aldeles alt for tidligt at skulle afslutte natten, både som voksen (selv som forældre) og som barn.
Hvorfor vågner nogle babyer så tidligt?
Hvorfor børn står op så tidligt op (og om sommeren måske endnu før) kan skyldes det et fald i melatoninen, der er omkring ved 4 tiden om natten og frem. Det vil i hvert fald gøre det sværere at falde i søvn igen, hvis barnet først er vågnet op.
Mere sandsynligt skyldes det, at søvnen indtil de tidlige morgentimer primært består af mere dyb søvn, hvor hjernebølgerne er helt anderledes rolige. De tidlige morgentimer er primært sat af til let NREM søvn og REM-søvn, også kaldet drømmesøvnen. Under drømmesøvnen er hjernen lige så aktiv, som når man er vågen, og hjernebølgerne er stort set lig dem vi har, når vi er vågne. De mere lette typer søvn gør det sværere for nogle (mange) babyer at forstå, at de skal forblive sovende, når hjernen opfører sig mere som om at den er “vågen”.
På et tidspunkt vil dit barn begynde at vågne tidligt, fordi dit barn er blevet vant til det. Det er blevet den måde søvnen er på for dit barn. Børn vågner også tidligt hvis de er blevet vant til at vågne tidligt.
Hvorfor din baby (og du) ikke bør stå alt for tidligt op
Natten er strikket sådan sammen, at den dybe søvn dominerer først på natten og den lette søvn og REM-søvnen dominerer sidst på natten, altså i de tidlige morgentimer. Det betyder at når man vågner tidligt, så får man både for kort en nattesøvn og mister så godt som HELE den lette søvn og REM søvnen.
Både den lette NREM-søvn og REM-søvnen er vigtig for hjerneudviklingen, for indlæringen og for at kunne fungere socialt (kilde: Hvorfor sover vi af Matthew Walker). For voksne ligger vores REM søvn, når vi har sovet mere end 6 timer.
Hvad du selv kan gøre hvis dit barn vågner meget tidligt?
Man ser oftest at det at stå tidligt op varer ved, fordi det bliver en vane – et etableret mønster. Det betyder ikke, at man ikke kan bryde den vane, det kan man godt. Det er selvfølgelig lettere at hjælpe ens barn til længere morgensøvn, jo yngre den vane er, da vaner er nemmere at bryde, jo “yngre” den er. Det er derfor en god idé at gøre noget ved det allerede nu, hvis dit barn står tidligt op.
Hvad gør man så hvis ens barn vågner meget tidligt? Svaret er nemmere sagt end ført ud i livet – man skal nemlig have barn til at sove længere om morgenen. Klokken 6.30 – 7.00 er et langt mere passende tidspunkt at stå op på. Det gælder især børn, der har brug for MEGET søvn – også meget mere end voksne.
For at undgå at stå op med sin baby før en vis herre får sko på, så skal man hjælpe sit barn hen over den naturlige tendens der er til opvågning ved 4-5 tiden. Hvis din baby allerede er begyndt at stå op deromkring, skal din baby “omkodes”, da natten ellers bliver alt for kort, og dit barn (og du) frarøves den dyrebare søvn i de tidlige morgentimer. Dit barn skal derfor lære, at selvom det opleves anderledes i kroppen eller hjernen sidst på natten (efter 4-5 stykker), betyder det ikke, at natten er slut. Faktisk betyder det, at man skal sove videre og have sin dyrebare NREM-søvn og drømmesøvn, der er så super vigtig.
Du kan også;
- Følge os på insta @sund_soevn og få tips og inspiration om søvn ⇒
- Besøge vores webshop med udvalgte produkter til bedre søvn her ⇒