Søg
Close this search box.

Nattesøvn / søvn om natten

Hvor vigtig nattesøvnen er for en, opdager de fleste mennesker først, når de ikke får den. For mange sker det, når de får deres første barn. Babyer har nemlig ikke på samme måde præference for at sove om natten – eller de kan bakse med alle mulige ting, der gør søvnen svær. Dit barn vil ikke have den samme drift mod at sove om natten, som du har. Det skyldes at selvom de områder i hjernen, der fremkalder søvnen (gør at man kan sove), formes længe inden fødslen, så udvikles de områder i hjernen, der styrer døgnrytmen – den cirkadiske rytme – først efter fødslen. Det betyder, at udviklingen af en egentlig døgnrytme først vil ske gradvist efter fødslen.

I den ideelle verden vil det være sådan, at jo ældre barnet bliver, jo længere søvnstræk vil der automatisk komme om natten. Det er dog langt fra sådan i praksis, da det både forudsætter, at barnet har de fysiologiske betingelser for at kunne det (mad nok og fravær af ubehag og smerte), og har lært hvordan. God nattesøvn i familien vil derfor afhænge af, hvordan maden fungerer, barnets tilpashed i kroppen og hvordan du (og din baby) lykkes med søvnen.

Hvor meget skal en baby sove om natten?

Et barn skal have mellem 10-12 timers søvn om natten – der hos helt små børn er afbrudt af måltider. Det mest normale er 11-12 timers søvn. Det er forskelligt, om et barn følger uret, således at barnet sover sine 11-12 timer eksempelvis fra klokken 19-7 næste morgen, eller om barnet følger sit eget ur og sover sine 11-12 timer, fra han eller hun bliver lagt og frem. Det vil sige, at dit barn kommer i seng tidligere, så vågner han eller hun tidligere, og kommer han eller hun i seng senere, så vågner han eller hun det tilsvarende senere næste dag.

De børn, der følger klokken og står op på samme tidspunkt hver morgen, vil få for lidt søvn den nat, de kommer senere i seng, fordi de ikke vil flytte deres stå op tidspunktet tilsvarende frem. De børn vil være mere sårbare for at få for lidt nattesøvn, hvis gå-i seng tidspunktet ikke holdes. Det samme gør sig gældende, når man skifter fra sommertid til vintertid.

Sover barnet generelt for kort tid om natten, vil det ofte give for lidt søvn og gøre, at barnet på daglig basis kommer til at mangle søvn, medmindre dagslurerne er det tilsvarende længere. Er de det vil en kortere nattesøvn fint kunne fungerer for de fleste børn. Det vigtigste er at få søvn nok, ikke hvornår på dagen den ligger. Eksempelvis ser man sydpå, at børn går sent i seng, men sover en lang lur til middag og samlet set får den mængde søvn, de har behov for.

For de fleste børn virker det godt, at natten starter ved 19-20 tiden, og at den slutter igen ved 7-8 tiden om morgenen.

Hvor skal baby sove om natten?

Nogle babyer sover bedst i deres egen seng/vugge/lift og andre sover bedst i sengen ved siden af mor eller far (læs om samsovning her). Der er ikke nogen facitliste, så I skal gøre, hvad der fungerer bedst i jeres familie. Det anbefales dog, at baby sover i samme rum som jer i de første 6 måneder, og at I er opmærksomme på Sundhedsstyrelsen anbefalinger omkring forebyggelse af vuggedød. 

Hvad skal en baby kunne om natten?

Fysiologisk er det muligt for en baby fra 5-8 ugers alderen at kunne tage et længere søvnstræk om natten af 4-6 timers varighed (eller længere endnu, hvilket også er fint, hvis din baby tager fint på i vægt og trives). Nogle gør det også i en tidligere alder. Dette er også fint, hvis barnet tager nok på i vægt.

Det er selvfølgelig ikke alle babyer, der gør det, og hvor lange søvnstræk en baby tager, vil især afhænge af maden og hvor godt barnet “spiser op til natten”, samt om barnet har ubehag, uro eller smerter i kroppen. God søvn ser også ud til at være arveligt, således at børn, hvis forældre selv har søvnproblemer, har en tendens til mere urolig/afbrudt søvn (og der for dem skal mere til for at søvnen bliver god).

Babyer er som udgangspunkt ikke utrygge ved at skulle sove, da søvn faktisk er en normaltilstand for en nyfødt baby og dermed ikke noget nyt eller farligt. Det betyder, at din baby skal kunne sove, uanset om der er helt stille i huset (hvad der jo er om natten). Desuden skal baby kunne sove i mørke (hvad der også hører natten til) og også kan sove uden at skulle ligge på mor eller far. Kan din baby ikke det, må du overveje, hvorfor din baby ikke kan det. Ofte vil det være noget relativt simpelt; for lidt mad, fysisk ubehag eller smerte, der er årsagen og skal løses.

Hvis din baby er ældre og endnu ikke sover et længere stræk om natten, kan det enten skyldes, at dit barn ikke får mad nok i løbet af dag- og aftentiden til at kunne undvære nogle af måltiderne om natten. Eller der kan være andre faktorer, der kan påvirke søvnen. Et barn vil også kunne vende sig til det, så det er blevet en (sove)vane. Hvorfor man må arbejde med det for sig selv.

Det mest normale er, at man ikke har opdaget, at man uforvarende er kommet til at give sit barn dårlige sovevaner. Måske har man fulgt barnet og gjort det, som det har krævet at få ens barn til at sove. Det kan også være at man nok har opdaget, at det førte en ud af en tangent, men ikke har vidst, hvad man ellers skulle gøre, eller det simpelthen har været nødvendigt. Det er aldrig for sent at arbejde med at gøre søvnen bedre.

Det går let ud over søvnen…

Det er meget normalt, at en babys nattesøvn kan påvirkes. Det kan være af udviklingsspring, luftgener, forstoppelse, tandfrembrud m.m. Søvn er desværre ikke nogen stationær faktor. Der er dog en tendens til, at hvis ens barn sover dårligt, så bliver det sjældent bedre af sig selv. Tværtimod ser det ud til, at søvnproblemer har det med at blive værre, som barnet bliver ældre, således at de problemer, der var helt i starten, er forværres som barnet bliver ældre (måske du allerede kan fornemme det?) – medmindre du gør en aktiv indsats for at ændre på det.

Det er derfor bedre at tage sovevanskeligheder i opløbet og at ændre på dem så tidligt som muligt. Hver eneste time af dejlig velgørende søvn, din baby får tæller. Søvn holder dit barn fysisk, følelsesmæssig og mental sund. Søvn genopbygger kroppen og giver de bedste betingelser for indlæring, den kalibrerer følelserne og gør det muligt på bedste vis at navigere igennem resten af dagen eller en ny dag.

Hvad kan jeg selv gøre for en bedre nattesøvn?

Hvad angår maden, så betyder det, at så snart din baby er i stand til (og har mulighed for) at indtage en større mængde af sin mad i løbet af dagtiden og aftentimerne, vil dit barn have det  tilsvarende mindre brug for at indtage de kalorier om natten. Ved at give maden i løbet af dagen/aftenen, vil det med andre ord gøre det fysiologisk muligt for dit barn at tage et søvnstræk på mere end 3 timer (eller 4 timer for babyer på MME). Enten en eller flere gange i løbet af natten. Omvendt gælder det også, at jo mindre af sin mad (døgnmængde af kalorier) din baby får i løbet dagtiden og i løbet af  aftenen, jo mere (og jo oftere) vil din baby skulle spise om natten.

Søvn om natten kan dertil være udfordret af fysiske tilstande. Eksempelvis luft i maven, der giver ubehag eller smerter. Hvis du tænker, at din baby kan have ondt i ørene (væske på ørene), skal I til lægen eller en øre-næse-hals læge og have tjekket din babys ører. Ved dårlig nattesøvn bør du få en læge til at tjekke din babys ører, så du ved at det ikke er ørerne.

Hvordan søvnen foregår i løbet af dagen og i forbindelse med putningen op til natten har også rigtig meget at sige for nattesøvnen. Hvad får man vænnet sit barn til, og hvilke sovevaner man har fået skabt. Det er alt sammen noget vi arbejder med på vores Søvn i Babysteps.

Og du kan;

Andre artikler om babys-søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!