Under fødslen har bækkenbundens muskler udvidet sig til at barnet har kunne komme ud gennem skeden. Bækkenbunden trækker sig sammen igen umiddelbart efter at barnet er kommet ud, men vil ikke lige med det samme efter fødslen have den samme styrke, som den havde før graviditeten og fødslen. Nogle oplever ikke særlig godt at kunne holde på urin, luft og afføring, i hvert fald ikke hvis blæren er meget fyldt eller hvis man har meget luft i maven eller hvis man virkelig skal af med urin eller afføring. Hovedårsagen til, at det er vanskeligt at holde på urin, luft og afføring, er at bækkenbunden stadig er svag fra graviditeten og fødslen.
- Du kan læse om anal inkontinens her =>
- Du kan læse om urininkontinens her =>
Hvad skaber problemer for bækkenbunden
Hver gang bugtrykket stiger i løbet af en dag, det kan være hvis man hopper, hoster eller anstrenger sig, øges trykket ned mod bækkenbunden. Som modreaktion på at bugtrykket stiger og presset ned i bækkenet stiger, skal bækkenbundsmusklerne spændte op og holde det hele oppe. Det kræver at bækkenbundsmusklerne er stærke og udholdende. Lige efter fødslen, hvor bækkenbundsmusklerne er mere slappe kan bækkenbundsmusklerne ikke klare den opgave helt så godt. Det er også derfor du ikke skal træne de lige mavemuskler lige efter fødslen.
Bækkenbundsmusklerne vil også blive mere svage og slappe med alderen, hvis man har fået mange børn eller efter operationer i underlivet. Ligesom at det kan ses i forbindelse med svær forstoppelse, kraftig hoste gennem længere tid, tunge løft og hård motion.
Vær opmærksom på tyngdefornemmelse
Nogle oplever at bækkenbundsmusklerne gør deres arbejde så dårligt lige efter fødslen, at de har problemer med at holde på urin og/eller luft og/eller afføring. De fleste oplever at bækkenbunds muskler gør deres arbejde godt, indtil de bliver trætte. På samme måde som hvis du holder noget i udstrakt arm, der efter nogen tid bliver tungt og armen falder ned. Det vil give en pludselig oplevelse af tyngdefornemmelse.
Tyngdefornemmelse er de indre organer, der trykker ned på bækken bunden, når bækkenbundens muskler ikke længere holder dem særlig godt oppe. Det kan også resultere i at man ikke kan holde på urinen (hvis blæren er overfyldt), luft eller afføring (hvis det trykker meget på), måske sidst på dagen eller efter man har været oppegående for lang tid eller løftet på for meget især ved kraftig fyldning (af blære og tarm). Det vil igen blive bedre efter hvile.
- Du kan læse mere om bristninger under fødslen her =>
- Læs her om bristning af mellemkødet under fødslen =>
Aflastning af bækkenbunden efter fødslen
Det kan være en god idé at aflaste bækkenbunden, især i dagene efter fødslen. Det kan gøres ved;
- at ligge ned ind imellem.
- at sidde på en blød pude.
- at ligge ned, hvis du mærker tyngdefornemmelse eller smerte.
Det er almindeligt at føle tyngdefornemmelse ved gåture, mærker du det, er det på tide at stoppe turen. Det er derfor en god idé, i de første dage efter fødslen, at gå mere rundt end at gå for lang væk hjemmefra. Det gør det let at stoppe turen, hvis du begynder at mærke tynde eller smerte.
Hvornår er bækkenbunden sig selv igen
Du kan forvente at det tager måneder før bækkenbunden igen er stærk efter en graviditet og fødsel. Hvis du får tyngdefornemmelse eller har svært ved at holde på urin, luft og afføring (og det ellers har fungeret fint) er din bækkenbund for belastet og du må drosle ned i aktivitetsniveau, så din bækkenbund kan følge med.
Bækkenbundsmusklerne vil være mere langsomme og mere elastiske (kunne give sig mere) i hvert tilfælde op til et 1/2 år efter en vaginal fødsel. Derfor er det vigtigt både at mærke efter og ikke overbelaste bækkenbunden og tilmed yderligere træne bækkenbunden, så den så hurtigt som muligt får sin styrke og sine kræfter tilbage. Det er derfor godt at træne bækkenbunden med knibeøvelser efter fødslen, der også øger blodgennemstrømningen til bækkenbunden.
Andre artikler om barsel
- Sexlivet efter fødslen
- Deadlines i forhold til den arbejdsplads og barsel
- Få styr på din barselsorlov
- Ordbog til at forstå din fødejournal
- Læs om knibeøvelser her =>