Skal du have antibiotika, må du gerne det, også selvom du ammer. Antibiotika vil dog påvirke din babys tarmflora (sammen med din egen). Den vil gøre at mange af de gode tarmbakterier vil blive slået ned. Det er derfor bedst at undgå antibiotika, hvis det ikke er nødvendigt. Vurderes det af en læge, at der er brug for antibiotika, er det bedste selvfølgelig at tage antibiotikaen – også selvom du ammer. Det er også vigtigt at du tager antibiotikaen i så lang tid, som din læge har ordineret.
Hvordan antibiotika påvirker amningen
Det er vores erfaring, at antibiotika nedsætter mælkeproduktion – for nogle let og for andre væsentligt. Du skal derfor være ekstra opmærksom på, hvor meget mælk du har, når du tager antibiotika. Altså at din baby virker mæt og tilpas og tager på i vægt, som han eller hun skal. Gør din baby ikke helt det må det vurderes om din baby kan afvente til mælke rejser sig igen, eller om din baby skal have ekstra mælk for at stå distancen.
Antibiotika kan også give nogle babyer ondt i maven. Det vil ikke være helt fra starten, men som det kommer ind i dit system og i din babys system i en vis mængde. Ondt i maven vil ofte påvirke søvnen, og kan gøre at din baby ikke er i særligt godt humør i sin vågne tid og måske heller ikke særligt oplagt til at spise.
Antibiotika og hvad du selv kan gøre
Der kan være mange grunde til at tage antibiotika, når man ammer. Det kan være grunde, der ikke har noget med din amning at gøre, men det kan også være din amning, der er årsagen til at du nu skal tage antibiotika. Den hyppigste årsag til at tage antibiotika grundet amningen er brystbetændelse.
Har du brystbetændelse eller måske på vej til at få brystbetændelse, skal du handle på det. Det er vigtigt at brystet tømmes som et led i behandlingen. For mange vil tømning alene være nok til at kunne undgå antibiotika. Ligesom at antibiotika til behandling af brystbetændelse aldrig kan stå alene og skal altid kombineres med tømning. Ellers er det som sagt vigtigt at tage den antibiotika, der er vurderet nødvendig af lægen. Det vil gøre, at du hurtigt kan komme på højkant igen, og din krop kan blive frisk igen til at du kan være der for din baby og til at kunne producere mælk.
Det er, når du indtager antibiotika, vigtig at være opmærksom på at drikke rigeligt (3 liter om dagen). Og også holde øje med at din baby virker mæt, får nok mælk ved brystet, det vil sige, at holde øje med at dit indtag af antibiotikaen ikke påvirker mælkeproduktionen væsentligt. Gør den det er det selvfølgelig vigtigt, at din baby får mad nok – også i den periode, hvor du ikke er helt på højkant.
Det ses også, at nogle babyer får maveproblemer af den antibiotika, de får gennem modermælken. Det til trods er det stadig bedre at fortsætte amningen og vente på at antibiotika-kuren er ovre og din babys mave bliver god igen. Tumler din baby med maven og søvnen skal du sætte ind her – med opmærksomhed på at det også kan være fordi at mælkeproduktionen er mindre. Hvis din baby spiser uregelmæssigt ved brystet kan det være en ide at pumpe brysterne, så du holder en god tømning, og endnu mere hvis årsagen til at du får antibiotika er brystbetændelse.
Det kan være nødvendigt at søge ammehælp i den periode, du får antibiotika, så du sikre en god tømning og at din mælkeproduktion og din amning forbliver så god som mulig.
Andre artikler om amning
- Hvor ofte skal en baby ammes
- Mælken løber til, læs om det her
- Svøbe med tungen…
- Babys teknik ved brystet, hvor vigtig den der
- Synk ved brystet, det skal du vide om baby synk