En ammeBH adskiller sig fra en almindelig BH ved, at der hvor skulderstroppen starter, er der på en ammeBH´er en lille låsemekanisme. Låsemekanismen kan åbnes, så det ene bryst kan blottes. På den måde kan du beholde BH´en på, når du skal have din baby til brystet, fordi du bare kan “nøjes” med at åbne op for det bryst, din baby skal have mælk fra.
De fleste låsemekanismer er nemme at have med at gøre, og kan åbnes med én hånd (når man lige har øvet sig lidt), hvilket faktisk er et must. På den måde kan du styre din baby med den anden hånd, mens brystet findes frem med den anden, og sikre dig at din baby triller fra dig.
Fordelen ved at det andet bryst er gemt, indtil det skal bruges
Imens du ammer, vil det andet bryst være gemt af vejen. Det er jo især rart, når du er steder hvor du ikke har lyst til at sidde med 2 helt blotlagte bryster.
Gemt af vejen vil også sige, at det andet bryst holdes varmt, indtil din baby skal have mælk fra det. Det har den fordel, at mælken løber bedre fra et varmt bryst end hvis huden er blevet for kold – og brystet kølet ned. Brysterne kan også (yderligere) holdes varme medbrystvarmere.
De fleste vil også have ammeindlæg på eller på det andet bryst, når de ammer, Hvis/når der løber mælk ud af det under amningen.
Kan man klare sig gennem en amning uden en ammeBH?
Ja, det kan man selvfølgelig sagtens. AmmeBHer er noget man køber i stedet for almindelige BH´er i den periode, hvor man ammer, fordi de letter ens hverdag.
Hvis man vælger at bruge sine almindelige BH´er, må det ikke være sportsBH´er, da de strammer for meget om brystet. Stramt tryk på brystet og på mælkekirtlerne vil reducere mælkeproduktionen, hvilket ikke må ske.
Det er også vigtig at BHen ikke sidder og klemmer uhensigtsmæssigt på den øverste del af brystet (den tættest på brystkassen) under amningen. Uhensigtsmæssigt vil sige, at de øverste mælkekirtler klemmes på, på en måde så de ikke kan tømme sig under amningen, da det vil øge risiko for brystbetændelse. Alle Bh´er med bøjle frarådes af den grund (da de afklemmer områder af mælkekirtler), så længe du ammer (har mælk i brysterne).
Det skal du være opmærksom på, når du køber dine ammeBH´er
Det kan være lidt af en opgave at finde en god BH – når man ser på funktionalitet – og ikke på blonder og pynt. Og det er der vi er, når der er tale om at købe en ammeBHer. En ammeBH skal lette hverdagen som ammende – og lette dine skuldre 😉
Her er hvad du skal være opmærksom på når du vælger dine ammeBH´er;
- Vær opmærksom på, at omkredsen af bh’en passer dig. På den måde får du den bedste støtte til din barm og undgår at tyngden bæres i stroppen alene. Det giver nemlig smerter i skuldrene. Er omkredsen for lille vil den stramme, og er den for stor støtter den ikke.
- Kig efter om lukningen bag på bh’en er stabil og kraftig i kvaliteten. Vælg eventuelt en model med 3 hægter (især hvis du har store bryster), det giver mest støtte.
- Vælg en model med nogle gode, lidt brede stropper – modeller med smalle stropper kan let “skære” ubehageligt ned i skulderen. Jo større bryster du har, jo mere vigtigt er det med en god bred strop.
- Tjek at lukkemekanismen ved brystet er i en god og kraftig kvalitet, så den ikke knækker efter få måneders brug. Modsat skal den være så let at åbne, at du kan gøre det med en hånd.
- Vælg en amme-bh uden bøjler af stål/metal. BH med bøjler frarådes kvinder der ammer, da de kan klemme uhensigtsmæssigt på brystet – læs klemme mælkegangene af og lave stase i brystet og dermed (i værste fald) også brystbetændelse.
- Vælg en bh i stof med god elasticitet – det støtter godt, men også er behageligt at have på.
Se de ammeBH´er vi har udvalgt
Vi har jo rigtig meget at gøre med amning. Det betyder selvfølgelig også, at vi har forholdt os til, hvilke ammeBH´er vi synes, der er særlig gode og har ovenstående kvaliteter.
Du kan nok se de ammebh´er vi har valgt at sælge i vores webshop. De er afprøvet, vægtet og vurderet, og dem kan vi (som jordemødre) stå inde for. Du kan sikkert finde andre ammebh´er (andre steder), der kan det samme.
Hvornår skal ammeBH´en købes?
Du kan sagtens købe dig nogle gode ammeBH, når dine bryster vokser ud af dine normale BH´er i løbet af graviditeten. Du kan ikke være fuldstændig sikker på, at kunne passe dem, når der (også) kommer mælk i brysterne, hvor du får brug for nogle med større skål. Du vil dog med ret stor sikkerhed kunne passe dem igen i slutningen af ammeforløbet, hvor mælken ikke lagrer sig på samme måde i brysterne.
Andre artikler om udstyr til baby
- Sut & amning, læs hvad du skal gå efter her
- Ammeindlæg, hvad du bruger dem til her
- Brystpumpe, får man brug for det – og hvilken?
- Få styr på puslepladsen til babys ankomst
- Pusleunderlag til når i er på farten