Få hjælp til søvnen med en (online) sovekonsultation

Jeg vil starte med at sige, at det ikke er din skyld, at dit barn sover dårligt. Tænk på hvor lidt søvn dit barn ville få, hvis du ikke gjorde alt det du gør for dit barns søvn. Det betyder omvendt ikke, at det behøver at være sådan, som det er lige nu med søvnen. Med min viden om søvn og babyer generelt og med din viden om dit barn og jeres situation, finder vi sammen en, for jer, farbar vej mod bedre søvn. 

Hvis dit barn er under et år vil jeg anbefale dig Babyinstituttets Søvn i Babysteps forløb – med eller uden sparring med mig. Er dit barn 1 år eller over, så plejer en sovevejledning at være bedst. Ligesom at det også kan være den bedste løsning til meget specifikke problemstillinger. Nogle har yderligere brug for 30 minutters opfølgning for at komme i mål. Sovevejledningen er meget lav-praktiske, så du efter vejledningen har en form for farbar vej for hvordan du kan hjælpe dit barn med søvnen. 

Hvis du vil tage fat om søvnen hjemme hos jer sammen med mig, så booker du din tid ved at følge linket. 

Hvad du måske står med?

Problemstillinger jeg kan hjælpe med at løse

Aftenputningerne er lange og udmattende

En hyppig problemstilling hos større børn er at putningerne om aftenen tager MEGET lang tid, så der går en forældre af til det en stor del eller hele aftenen eller kræver at man går i seng sammen med barnet. 

dit barn skal have bryst eller mælk for at falde i søvn

Alle mødre vil gerne give bryst, men man kan være kommet derhen, at brystet næsten bor i barnets mund under søvnen. Eller at barnet skal have bryst for at kunne sove – og hver gang eller næsten hver gang han eller hun vågner om natten.  

Dit barn vil ELLER kan ikke falde i søvn

Der kan være mange årsager til, at et barn ikke vil falde i søvn – eller  at et barn måske gerne vil falde i søvn, men ikke kan det. Hvis det er svært at falde i søvn, vil det ofte påvirke den søvn, der kommer efter, der bliver dårligere. 

Dit barns søvn er forbundet med gråd

Nogle børn har stor modstand mod søvnen, og rigtig mange af dem, der desværre har det med at være ved. Det er synd for de børn, både fordi at det ikke er rart for dem (eller deres forældre) og fordi man (som du alt for godt ved) skal sove hele tiden.

Dit barn har mange opvågninger UNDER SØVNEN

En hyppig problemstilling er opvågninger. Opvågninger er en af de hyppigste soveudfordringer hos børn. Opvågninger tærer især på  forældrene, der bliver vækket på alle mulige og umulige tidspunkter i deres søvn (modsat barnet der vågner i sin mere lette søvn). Opvågninger er noget man som forældre aktivt skal arbejde på at løse. 

Alle i familien er efterhånden helt udmattede.

Det er et faktum at fratagelse af søvn og vækninger kan bruges som tortur. Og som forældre, til et barn, der sover dårligt, ved man godt hvorfor. Det er simpelthen helt umenneskeligt hårdt, både fysisk, psykisk og mentalt at blive vækket og mangle søvn – også selvom man er ressourcestærk og “vil gøre alt for sit barn”.

dit barn har vågne perioder om natten

Når man ankommer til verden, kommer man uden en egentlig døgnrytme. Det er smart, når vi skal vågne op gennem hele døgnet, for at få nok mad. Det gør dog også, at der kan etableres en hensigtsmæssig døgnrytme – både for barnet selv eller for forældrene.

dit barn vågner usædvanligt tidligt om morgenen

Hvis dit barns døgnrytme har etableret sig til, at han eller hun vågner usædvanligt tidligt, så ligger der et stort arbejde foran dig. Det er nemlig en af de helt tunge drenge i søvnklassen at ændre på, ligesom at den har det med at være ved – og ikke løse sig selv. Det betyder også at det er en udfordring, du skal handle på – hurtigt.

Søvn er essentielt

Hvorfor det er vigtigt, at arbejde med søvnen

Søvn er essentiel for mennesker. Alle mennesker kan let mærke, hvor stor en forskel søvn gør – både på døgnbasis og over tid. Både når vi ikke får søvn, og hvor godt vi får det fysisk, følelsesmæssigt og mentalt, når vi får søvn. Og det samme gælder selvfølgelig for børn – bare endnu mere. Problemer med søvnen påvirker ofte søvnen negativt (så der kan skabes en negativ spiral), ligesom at det går ud over “pyt med det knappen” og overskuddet.

Tumler dit barn med noget fysisk? Eller måske dit barn er for tidlig født eller let bliver overstimuleret, så har dit barn ekstra brug for god søvn. Søvn gør, at man bedre kan klare tilstanden i kroppen og at man bedre kan håndtere dagen og alle de stimuli den byder på. Ligesom at det er helende for kroppen og nødvendigt for hjernen, for at kunne lære nyt, at sove.

Dit barn kan selvfølgelig sagtens være et at de børn, der sover dårligt, men stadig udvikler sig fint. Dem er der nemlig (heldigvis) rigtig mange af. Det betyder dog på ingen måder, at dit barn ikke har brug for at søvnen bliver bedre. Søvn er vigtig for alle og for alle processer i kroppen. Børn skal have lige dele mad, kærlighed, stimuli OG søvn for at være i den mest optimale trivsel. Dertil har det noget at sige for søvnen senere, tidligt at få etableret god søvn og gode sovevaner. Der selvfølgelig skal holdes ved lige (eller genetableres) ved hvert udviklingsspring eller fase barnet går gennem. 

Du er mere end god nok

Måske søvnen føles som et nederlag eller at skulle have hjælp

Det er på ingen måder et nederlag, at skulle have hjælp til søvnen. Det er noget du vælger, fordi I er trætte, fordi søvn er vigtigt for dit barn, for dig og for jeres familie. Og fordi det er klogt at gøre noget ved søvnen.
Det er heller ikke din skyld, at noget du måske tænkte var let er gået i hårdknude og er ved at tømme dig eller din partner (og måske også dit barn) for energi og overskud. 

Det skyldes, at søvn på INGEN måder er en let størrelse, hverken for børn eller voksne. Faktisk giver søvnen 1/3 del af alle voksne udfordringer. Hos børn ser man ofte, at udfordringer med søvnen tager til hen over det 1. år og ofte gør, at man bliver ført længere og længere ud af en skæv tangent.

Det, at du/I ikke er lykkes med at få søvnen god (endnu), betyder ikke at det ikke kan lade sig gøre for dit barn. Selvfølgelig kan dit barn det. Og du kan hjælpe dit barn derhen. Tænk på alt det du allerede har gjort og stået igennem for (og med) dit barn og tænke på alt det, dit barn allerede har lært. Det med søvnen er bare ikke let for dit barn, ligesom at man kan være ordblind eller talblind. Så er det rart at få hjælp og lære noget, der er så vigtigt på en anden måde.

Om Søvn i Babysteps / SIB-metoden

Søvn i Babysteps eller SIB-metoden er udviklet af Babyinstituttet og er den metode vi anvender ved al søvnhjælp. Søvn i Babysteps er for forældre, der søger en kærlig og omsorgsfuld vej til mere og bedre søvn og gode sovevaner. Søvn i Babysteps udmærker sig ved at fungere i praksis. Den er effektiv, men samtidig kærlig, omsorgsfuld og tilpasset den specifikke dag og dit barn.

Søvn i Babysteps vil sige;

Barnet flyttes fra, hvor barnet er med søvnen, til hvor du gerne vil hen i små steps – babysteps. Metoden følger en naturlig læringsproces, fordi den gradvist øger barnets kompetenceniveau i forhold til at kunne sove, der gør det næste trin overkommeligt – og det næste, og det næste.

Barnet er i en bevægelsesproces, hvor barnet skal lære nyt og der kommer forandringer, men i tilpasset skridt, så barnet er i det på en god måde. Det er dig, der kender dit barn bedst, der sikrer at dit barnet oplever at magte de situationer dit barn er i og at dit barnet er i en proces frem mod mere velfungerende søvn og sovevaner.

Barnet vil aldrig blive bedt om mere end han eller hun kan være i eller rumme. Barnet (og du selv) får oplevelsen af “at kunne” og “at kunne mere og mere”, for at man til sidst kommer i mål med en bedre søvn og sovevaner. Målet er bedre søvn, der med tiden etablerer sig til nye gode sovevaner. Man kan vende tilbage til teknikkerne, når søvnen igen naturligt udfordres af udviklingsspring, smerte og sygdom.

Du er kun få klik fra hjælp

Hvordan foregår det

Du klikker på linket og finder din næste tid i kalenderen. Her booker du din online sovekonsultation. Efter du har booket, får du tilsendt et link til det virtuelle møderum, hvor vi mødes den dag din tid er. Hvis de tider jeg har passer dig/jer dårligt så send en SMS, så finder vi en tid senere på dagen. Mit telefonnummer er 22773571.

På dagen og klokkeslættet for din tid logger du ind i det virtuelle rum. Din partner kan logge ind i samme virtuelle rum sammen med dig eller eksempelvis fra sit arbejde. Det er en god idé at have optaget en kort video inden, hvis dit barn gør noget, der er relevant for mig at se.

Jeg vil høre om hvad I har været igennem med søvnen frem til nu og hvor I er i dag med søvnen om dagen, aftenputningen og natten. Herunder hvilke udfordringer I står med. Løsningerne er altid meget lavpraktiske og vil laver sammen lave en “køreplan” for hvordan I kommer fra hvor I er nu med søvnen hen til noget, der fungere bedre for jeres barn eller jer, i babysteps (altså i overkommelige steps for din baby og dig)

Hvis du ønsker at spørge om noget i forhold til din kommende mulige online sovekonsultation, er du velkommen til at skrive en SMS eller ringe til mig på 22773571.

Er en samtale nok eller har jeg brug for et forløb?

Hvis dit barn er under 1 år er min anbefaling et Søvn i Babysteps forløb  – det kan være med sparring med mig (individuelt forløb) eller uden sparring  (soloforløb). Et forløb vil tage jer gennem dagslure, putning om dagen, fastholdelse af søvnen i dagtid, aftenritualer, aftenputningen, fastholdelse af søvnen om natten og forlængelse af søvnen om morgenen. 

Du vil have glæde af at arbejde med søvnen hen over 5 uger, frem for at vi bare ses en enkelt gang eller 2, da du både vil komme gennem udviklingsspring, tænder eller andet under forløbet.  På den måde bliver du klædt på til alt det næste der også kommer og hvordan du kommer gennem det næste med søvnen og det næste. 

Der kan dog være enkelte situationer, hvor en enkelt konsultation er nok. Særligt hvis man kun har udfordringer med en enkelt ting. Har du brug for at stille spørgsmål, så du kan vurdere hvad der er bedst for netop jeres situation, så giv mig et kald eller send en SMS på 22773571. 

Om mig, Ditte Bach

Jeg blev uddannet jordemoder tilbage i 2003. Jeg har arbejdet som jordemoder siden. I starten i det offentlige sundhedsvæsen på fødegangen og barselsafsnittet. Jeg har selv gjort mig nogle dyrt købte erfaringer med mine amninger, som det efterfølgende er blevet min livsmission at sikre andre mod. Det samme gælder det at få skabt god søvn og en god døgnrytme, da søvnen sammen med mad og kærlighed er de 3 grundpiller for god fysisk, følelsesmæssig og mental trivsel.

Jeg har siden vi åbnede Det Private Barselshotel (lukkede 2022) og Babyinstituttet arbejdet fuld tid med at hjælpe familier godt fra start med amning, flaskemadning med søvnen og udviklingen. Både til en god start og senere ved udfordringer herunder med søvnen. Her udviklede jeg Søvn i Babysteps (SIB-metoden), der er funderet i at søvn er noget barnet skal lære og at vi mennesker lære bedst i veltilrettelagte steps.

Jeg er forfatter til en række bøger om amning, flaske og baby samt et hav af artikler, du finder her på Babyinstituttet. Jeg har haft babyer i hænderne gennem de sidste 25 år og har undervist mødre, fædre og fagpersonale i blandt andet søvn. 

Det vil glæde mig også at hjælpe dig – og din baby

error: Content is protected !!