Søg
Close this search box.

Hvor ofte skal sutten skiftes / ny sut hvornår ?

Godt du er landet her, fordi en fejl mange forældre gør, er at de lader deres baby have sutten alt for lang tid, inden de skifter den ud med en ny sut. Det sker selvfølgelig i uvidenhed, og det er heldigvis nemt at gøre noget ved. Og når du har læst artiklen her, sker det ikke for dig.

Din baby bør have en ny sut hver måned. Har din baby kun en enkelt sut ad gangen, vil det for nogle babyers vedkommende være nødvendigt at skifte den 2 gange om måneden.

Udover det skal sutten skiftes med det samme, hvis den begynder at vokse (den del din baby har i munden). Det vil sige at suttehovedet bliver større, end den størrelse det havde, da du købte den. Det er derfor godt altid at have en helt ny sut til at sammenligne med.

Hvorfor din baby skal have ny sut ofte

En sut er noget for sig selv – og kan hverken sammenlignes med en tandbørste eller legetøj. En tandbørste bruges kun 2 gange om dagen og legetøj fra tid til anden. De fleste babyer har deres sut i munden mange timer i døgnet. Og når den ikke er der, ligger den måske alle mulige (og umulige) steder.

Det er årsagen til at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at sutterne koges i 5 minutter en gang om dagen. Vær opmærksom på, at sutter af naturgummi (latex) ikke skal koges i 5 minutter, da det slider for hårdt på dem. De skal blot overhældes med kogende vand og så “trække” i vandet i 5 minutter, men altså ikke boble-koge i gryden.

Er din baby flittig med sutten, sker der et træk i gummiet. Det er det, der er så dejligt for en baby og rokker helt op i mellemøret (og virker beroligende). Men trækket giver også et naturligt slid. Træk i gummiet vil få elasticiteten i gummiet til at give efter og lave små (usynlige) sprækker i gummiet, der kan danne grobund for bakterier. For det vil silikonesutter ikke være så sårbare, da det ikke har den samme elasticitet.

Alt i alt gør det, at du med stor fordel bør skifte din babys sut ret ofte.

Et andet stort problem!

En anden meget stor ulempe ved ikke at skifte sutten særlig ofte er, at den med tiden ændrer form. Og sker det, kan det være virkelig svært (læs: nogle gange umuligt) overhovedet at skifte sutten. Fordi din baby slet ikke vil have en ny sut – der nu føles alt for lille i forhold til den “forsuttede” sut.

Sutte skifte? -Ny sut og en alt for brugt sut
En ny rund sut og en rund sut, der er brugt for længe.

Ud over at gummiet strækker sig på en ikke fordelagtig måde gør det at desperate mødre indimellem ringer for at høre, hvilken sut det var, de købte. Fordi deres baby ingen nye sutter vil godtage, fordi at barnet er blevet så glad for sin “opsvulmede sut” og nu kun vil have den. Vi har tilmed mødt mødre så desperate, at de ville købe andres brugte sutter, for ikke kun at have én enkelt sut barnet vil tage. Og de har ret, det går slet ikke kun at have én sut, så sutterne skal skiftes hyppigt enten når “tiden er gået” eller inden hvis de svulmer op.

Andre artikler om babygear

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!