KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

9 favoritter til en god start med amningen

Du er med stor sandsynlighed havnet her, fordi du er gravid eller lige har født. Som et “must have” synes jeg selvfølgelig, at du skal investere i Babyinstituttets Ammebog: Effektiv, smertefri Amning eller Babyinstituttes Ammekursus hvor du får alle mine tips og tricks til at komme god fra start med amningen. Herunder viden og håndgreb til at kunne lægge din baby til brystet med en god teknik og håndgreb til at sikre en god tømning og en god mælkeproduktion.

Her du fødte og sidder du med problemer finder du her vores 7 favoritter til at løse forskellige ammeudfordringer.

En god ammepude

En god ammepude kan gøre en væsentlig forskel for amningen. Især i starten hvor barnet er helt lille og det er vigtigt at din baby bliver oppe ved brystet for ikke at lave unødigt træk i brystvorten. Desværre oplever jeg, at mange ammepuder ikke kan det, der er brug for. Der er brug for, at ammepuden kan ligge helt tæt ind til kroppen og især, at fyldet ikke falder sammen eller flytter sig væk under din baby. Din ammepude skal fungere, ellers er den bare nyttesløs og spild af penge.

Creme eller lanolin til brystvorterne

Lanolin eller den healingscreme, vi bruger på Babyinstituttet, er en god ting at købe til din amning. Det er vigtigt, at teknikken også er god, da den er absolut afgørende for at undgå sår på brystvorterne og smertefulde amninger. Men brystvorterne kan alligevel godt lide at få lidt creme mellem amningerne i starten, hvor alt et nyt.

Masser af stofbleer

Du får brug for masser af stofbleer. Både til din amning, til puslepladsen, til at have i bilen, i pusletasken, i barnevognen m.m.

I forhold til amningen vil du bruge en stofble til at lægge din baby på på ammepuden, hvis det løber med mælk fra brystet eller ud af din babys mund. Du skal også bruge en stofble til, når din baby skal bøvse, eller hvis din baby gylper. Hertil har mange også en stofble, hvor deres baby lægges til at sove, der tager overløb eller gylp i forbindelse med søvnen. Det er smart at have stofbleer med farve til hovedet og måske hvide stofbleer, der kan kogevaskes, til numsen.

Brystmassager og varmepude til tømning af brysterne

Når mælken løber til (og gerne før det), har du brug for at arbejde med tømningen af brystet. Gerne mens din baby er ved brystet, så din baby hjælper dig og får mælken i maven samtidig. Haakaas brystmassager musling er genial til tømning af bryster. Den tømmer områder, du kan mærke og også dem, du måske ikke selv fanger. En god tømning er afgørende og vigtig for en god mælkeproduktion og for din amning.

En anden ting, der også er god til at hjælpe tømningen på vej, er varme. Det kan være varme fra et bad, men det er ofte ikke så let at time, hvorfor en varmepude er en stor hjælp. Varme på brysterne inden amningen vil få mælken til at løbe bedre ud af brystet og kan bruges til tømning med stor effekt. Brystmassageren og varme kan med stor fordel bruges sammen, især i starten når mælkeproduktionen skal startes op og ved tømningsproblemer.

  • Varmepude til brysterne =>

Brystvarmere til bedre tømning og beskyttelse mod træk

En mere permanent varme er brystvarmere. De holder hele brystet varmt – også de mælkekirtler, der ligger længst væk fra brystvorten, der er svære for barnet at tømme.

Ved at holde brysterne varme vil de bedre kunne tømme sig. Brystvarmere holder også brystet varmt for kulde og kold vind, der i værste fald kan give anledning til en brystbetændelse.

Ammeindlæg for ikke at gå med våde pletter på tøjet

Under brystvarmerne vil de fleste have ammeindlæg. Ammeindlæg er til at gribe den mælk, der løber fra brystet, der ellers vil gøre dit tøj vådt. Nogle bryster lækker meget med mælk og andre ikke. Du kan derfor have brug for alt fra 2 par ammeindlæg til 4-6 par ammeindlæg om dagen til 1 par i døgnet. Kvinder, der lækker meget med mælk, har brug for engangsammeindlæg for at kunne skifte dem hyppigt nok til ikke at være våd.

Ammebh og en ammetop til dine bryster

Fordelen ved en ammebh er, at det ene bryst kan fritlægges, så din baby kan komme til brystet, mens du holder det andet bryst for dig selv og inde i varmen. Én god ammebh er selvfølgelig ikke nok, da du med stor sikkerhed vil have den på i døgndrift. Til at holde dine mælketunge bryster, dine ammeindlæg og dine brystvarmere har du brug for en god ammebh. En god ammebh vil også bære noget af tyngden.

Der findes også ammetoppe til at have under en skjorte eller en cardigan, så du hurtigt er klar til din baby, når sulten melder sig.

Runde sutter – hvis dit barn skal have sut

Hvis dit barn skal have sut, og du gerne vil amme, er der som udgangspunkt kun én type sut, der dur. Nemlig den runde sut.

Du kan give din baby den i størrelse 1 helt i starten, men en størrelse 2 er bedre helt fra start (i forhold til amningen), ellers så snart dit barn kan tage størrelse 2. På den runde sut vil din baby skulle rulle tungen på samme måde som ved brystet, hvorfor der er risiko for sutteforvirring.

Vakuumpumpe, der også kan bruges til mælkeopsamling

Den sidste ting, du med fordel kan erhverve dig, er en vakuumpumpe fra Haakaa. Den kan sættes på brystet og bruges til at få mælken ud. Måske for at tage trykket. Senere kan du tømme mælk ud (eventuelt over nogle dage), så du altid har mælk i fryseren til din baby. Det giver en dejlig sikkerhed, hvis du pludselig selv skal til lægen eller noget andet, du ikke kan kontrollere.

Vakuumpumpen kan også bruges med en manuel  pumpeeffekt og tømmer brystet bedre på den måde. Den dur på ingen måder til en grundig tømning af brystet eller til oparbejdning af en for lille mælkeproduktion. Hertil har du brug for en elektrisk brystpumpe med sug – og måske også en dobbeltpumpe. Du har brug for en rigtig pumpe til problemer eller hvis du ved at dit barn skal have meget brystmælk på flaske.

Også vil jeg blot ønske dig alt det bedste med din baby – og din amning.

Artikler om udstyr

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!