KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

9 favoritter, når babys søvn giver udfordringer

Måske du har et barn, der ikke sover særligt godt eller særligt meget, og du er på jagt efter noget, der kan hjælpe. Her synes vi selvfølgelig, at du skal se på vores Søvn i Babysteps, der klæder dig på til at kunne hjælpe din baby til god søvn og gode sovevaner – uanset hvordan det står til med søvnen hos jer lige nu.

Her deler 9 favoritkøb til søvnen, vi og de forældre vi har haft på vores soveforløb har været allermest glade for  – selvfølgelig ud over en sut (hvad jeg tænker dit barn allerede har, eller ikke vil have). De kommer i vilkårlig rækkefølge. Du kan læse, hvordan de hver især hjælper søvnen på vej, og se, hvordan de forskellige køb afhjælper og imødekommer forskellige udfordringer.

Sovehue fra Joha

Funktion – skærmer synssansen, når den “klappes ned”

Denne hue kan fungere som både hue og sovehue. Når den lille kant bukkes ned, dækker den din babys øjne, og på den måde skærmes den synsfeltet.

Det er en god løsning, da den fungerer som en baby-sovebrille – uden at være det. Sovebriller frarådes nemlig til babyer på grund af sikkerheden. Sovehuen er i bomuld og er derfor ikke for varm og kan fås i flere størrelser og farver.

Sengehimmel

Funktion – skærmer synssansen og gør soveområdet mere mørkt

En sengehimmel har samme funktion som sovehuen; nemlig at skærme barnet – især synsfeltet og reducere mængden at stimuli. Ved at begrænse mængden af stimuli barnet har adgang til, når han eller hun skal sove eller i opvågningerne under søvnen, er det nemmere for barnet at glide ind i søvnen igen eller for forældrene at hjælpe barnet ind i søvnen. Sengehimlen er til brug indenfor, (hvor en hue vil være for varm). Den giver masser af ilt til barnet, da den hænger højt og gør, at der er masser af luft over barnet.

Den mørke sengehimmel hindrer lyset i at komme ind (og altså gør stedet, hvor barnet sover, mørkere), der også kan fremme søvnen.

Strækvikle fra Mushie

Funktion – bevægelse, fysisk begrænsning, lodret stilling

En vikle kan bruges til urolige dage og kan være en lifesaver. I viklen sidder barnet lige op og ned samtidig med, at bevægelsen og kontakten med forældrene kan aflede opmærksomheden fra gener fra kroppen. Især refluks babyer og mindre børn med ondt i ørene har stor glæde af den lodrette position, barnet har i viklen.

Dit barn sidder også mave mod mave med dig, der gør, at dit barns mave bliver opvarmet af din kropstemperatur, hvilket kan lindre mavegener.

Slyngevugge evt. med motor

Funktion – bevægelse, let hævet hovedleje

Slyngevuggen er populær, da den kan skabe bevægelse under søvnen. Det kan den gøre på 3 måder. Når vuggen hænger stille, laver den en modbevægelse, når barnet bevæger sig nede i vuggen på samme måde, som barnet kender fra livmoderen. Dertil hænger slyngevuggen frit og kan vugges frem og tilbage af forældrene. Sidst men ikke mindst hænger vuggen i en fjeder, så den kan bounce op og ned. Den sidste bevægelse kan overtages af en motor, som man kan tilkøbe.

Slyngevuggen er god til aflastning sidst på dagen til urolige babyer og er en fantastisk aflastning for forældre med babyer, der har brug for meget eller konstant bevægelse under søvnen. Man skal dog vide at barnet kan vende sig til bevægelsen, der kan blive til en sovevane, og gøre, at man vil skulle arbejde aktivt med at komme af med bevægelsen igen.

Rokkefødder

Funktion – bevægelse (i en ellers stillestående seng)

Rokkefødderne kan skabe bevægelse i en almindelig barneseng. De er gode som en overgang fra, at barnet har brug for bevægelse til at komme i egen seng, der IKKE kan bevæges. Måske fordi barnet er vokset ud af sit bevægelige sovested eller nu har brug for at komme over i sengen.

Rokkefødderne har en begrænsning i, hvor meget de kan bevæge sengen, men nogen bevægelse kan de klare og kan være lige det, der gør, at barnet bliver glad for sin seng.

Svøb med velcro fra SwaddleMe

Funktion – fysisk begrænsning

Babyer, der ikke sover så meget, som man kunne ønske sig, er ofte meget på. Det gør det både svært at sove og at blive i søvnen, da hjernen let popper ud af søvnen. Ved at svøbe barnet holdes kroppen (især armene) i ro under søvnen. Svøbet kan gøre, at der ikke sendes signaler til hjernen, der så “ikke vækkes”, og svøbet kan gøre det nemmere for barnet at fastholde søvnen ligesom, ved at det markerer over for hjernen, “at du sover”.

Svøb kan fås som et stort stofstykke eller med velcrolukning, hvis det bare skal være nemt og give en bedre lukning (som barnet ikke kommer så let ud af) .

Tyngdedyne

Funktion – fysisk begrænsning

Tyngdedynen er for de børn, der har haft god gavn af at blive svøbt, men nu måske er vokset ud af svøbet. Det kan også være, at barnet ikke vil svøbes, men falder til ro af at blive holdt eller begrænset. Tyngedynen giver mere frihed til bevægelse end svøbet, da den ikke er så tung, at barnet ikke kan bevæge sine arme under den.

Tyngdedyner virker især godt på børn, der har meget motorisk uro. Det virker især godt for børn, der ligger og mosler rundt om natten og vækker sig selv ved det.

Lampe med rødt lys

Funktion – skærmer synssansen, fremmer melatonin-dannelsen

En natlampe med rødt lys er uundværlig, hvis man har en baby. Især hvis man har en baby, der har mange opvågninger om natten. Eller du har brug for at kunne orientere sig om natten for lige at kunne finde sutten eller for, at man gøre noget for sin baby.

Det røde lys forstyrrer ikke melatonindannelsen, og gør det nemmere at falde i søvn igen. Både for dit barn og for dig som forælder.

Kilepude fra Doomoo

Funktion – hæver barnets hoved, som er godt til refluks og øreproblemer

Kilepuden hæver barnets hoved, så det ligger lidt højere. Det gør, at tyngdekraften kan hjælpe til med at holde indholdet i mavesækken nede i maven, hvilket hjælper babyer, der spiser meget store portioner og babyer med refluks. Der skal eventuelt bruges to puder i sengen for, at hældningen bliver stor nok. Én pude er ofte nok i barnevognen. Puden kan ligge over eller under madrassen.

Hævet hoved hjælper også væsken til at kunne løbe fra øret igen – især om natten hvor barnet ligger ned i længere tid. Kilepuden er derfor også god til ørebørn. Barnet kan ligge direkte på puden, der er en madras, eller puden kan lægges under barnets madras i barnevognen eller sengen.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!