Blog

Graviditet & ventetid

5 ting du som mand sikkert vil opleve, når din kone/kæreste bliver gravid?

  1. Der ligger et menneske og vokser i din partners mave – men det kan være svært af forestille sig

Er din kone/kæreste bliver gravid vokser der et lille menneske inde i maven på hende. Det kan være svært at forestille sig (bare i teorien) og som mand, hvor man ikke har den daglige fysiske kontakt med barnet i maven kan det være svært endnu mere uvirkeligt og sværere at forestille sig. Det man har adgang til som kommende far er nogle mavebevægelser, når barnet er så stort at det kan det. For mange  kommende fædre forekommer barnet i livmoderen derfor ofte mere uvirkeligt, selvom skanninger, hjertelyd og barnets bevægelser hjælper en lidt på vej. Den fysiske del af graviditeten er på godt (og ondt), noget kvinden har krav på. De fleste mænd kan bare med lige dele frygt, forundring og beundring se til, hvordan barnet i maven forandrer deres kone/kæreste fysisk. Mens man som mand fysisk forbliver den samme – hvis man ser bort fra (alle) de mænd der anlægger en god portion mavefedt lige der hvor graviditeten sidder på kvinden.

2. Ikke altid lige let at elske… 

Det kan være noget af en prøvelse for kvinden, når graviditetens hormoner ræser rundt i kroppen på en, men det kan det sandelig også være for manden! Det ene øjeblik er ens kvinde så godt som sig selv, for det næste øjeblik at blive rasende over noget du har sat, som (åbenbart) måske både var kynisk og ubetænktsomt, for at slutte aftenen af med at græde nærmest utrøsteligt over en fjernsynsudsendelse om nogle hundehvalpe, som er blevet mishandlet af en familie i Florida. Og at et at livets større spørgsmål også også lige kan vendes inden øjnene (hvis din kæreste altså ikke er gået i seng klokken 8 – og du igen har siddet alene foran skærmen hele aftenen). Din kvinde er den samme – men ikke rigtigt til at genkende. Der burde måske være en forening for mænd til gravide koner, hvor de kunne mødes og søge støtte hos hinanden, men de fleste mænd vil være for solidariske til at melde sig ind. Det er dog ikke det samme, som at en dag med en gravid ikke kan være noget af en mundfuld.

3. Ens kvinde (og du selv) begynder at forandre sig – også mentalt

Ud over de fysisk forandringer, så skaber det barn der er på vej også væsentlige mentale forandringer – både hos manden og kvinden, men kvinden tvinges tanker tvinges oftere i den retning, hvis kroppen er presser af graviditeten (kvalme, træthed, brysterne der vokser, ryggen der værker og barnet der vokser). De fysisk forandringer og graviditetsgenerne minder om at et nyt liv melder sin ankomst og flytter en mentalt fra ens før graviditetens identitet, til at give grobund for at du kan vokse som frem som nogens kommende mor og far. Mænd er i graviditeten igennem mange af de samme mentale processer som kvinden, men er ofte mere tavse omkring deres tanker. Måske fordi det kan være svært “at komme til” med sine bekymringer, eller fordi man måske ikke har adgang til nogen, man synes, man kan tale med. Man ser også hos nogle mænd at tanken om at skulle være far griber dem med panik og i stedet for at gå ind i det, gør det modsatte og i stedet går i panik (hvilket kan udspille sig på forskellige måder, inden i eller ture i byen)

4. To forskellige reaktioner på en og samme ting, begge dele lige vigtige! 

Kvindens mentale forberedelse har primært fokus på følelser, relationer og mennesker, hvor mandens mentale forberedelser ofte har fokus på rammerne om familien. Faktisk et det en god ting, selvom det ofte giver anledning til en del misforståelser og dermed også konflikter.

Når mænd gør klar til baby, køber de sikkerhedsudstyr, ny bil, forsikrer sig, skrifter arbejde, skaffer penge, bygger om, finder ny bolig og flytter. De gør klar til at blive en familie. Kvinder mærker, oplever, fornemmer, taler om det, de føler og tænker, har brug for nærvær og bekræftelse og gør vurderinger af hvordan deres  partner bliver som kommende far. I den sammenhæng vil tænker de primært på den tætte omsorg og hvilken kontakt partneren får med barnet (og ikke hvor godt han job er, hvor stor bilen er og hvor god hans livsforsikring er. Mandens måde” at bygge rede” på, forstår mange kvinder ofte ikke, eller de kan synes at  det er anstrengende med alt den uro omkring sig (store ting de skal forholde sig til eller beslutninger der skal/bliver taget). Kvinder, der kan se og forstå, at det deres mænd gør, er for dem og barnet, bliver ofte helt forelsket igen –  i dig, som kommende far til. Det forudsætter dog, at du deler dine tanker, følelser og bekymringer med hende, så hun kan fornemme at i er på samme bølgelængde.

5. Opmærksomheden omkring det at ´vente sig´ er rette mod kvinden.

Det er blevet mere sådan at man taler om at “vi” er gravide, men i praksis vil meget af den opmærksomhed graviditeten bidrager med ofte alene være rettet mod den kommende mor. Det gælder når familien spørger ind til hvordan I har det og ved besøg og kontroller i forbindelse med graviditeten. Der vil være en stol til dig, som kommende far, men der vil sikkert ikke være mange spørsmål rettet din vej. Samtidig med, at de fleste mænd heller ikke vil stille sig i forgrunden og gøre krav på opmærksomheden. Mange mænd har det fint med det, fordi det jo på mange måder giver meget god mening, men det kan gøre at man som kommende far går med spørgsmål som man ikke har fået formuleret (end for sig selv) eller som man nok her formuleret, men som man ikke rigtig får svar på.

Fordi mænd oplever lige så store mentale omvæltninger som kvinder –  uden at nogen, hverken familie, venner eller fagpersoner, spørger ind til dem kan derfor opstå en stærk naturlig trang til at blive forstået og lyttet til. Følelserne er et udtryk for at man allerede tidligt i graviditeten har kunnet forholde sig til barnet og gøre barnet til sin. Dette følelsesmæssige engagement er grundlaget for en meget stærk samhørighedsrelation mellem dig og dit barn. Vigtigst er det nok at anerkende følelserne og glædes over, at barnet heldigvis er længere tid uden for livmoderen end inde.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.