fbpx

Blog

Amning & flaske

5 sandheder om amning, de fleste opdager alt for sent

Amning, baby ligger ved nøgen ved brystet og ammer

Det sker, at kvinder får lagt deres baby på maven og at amningen nærmest opstår af sig selv;

 • at barnet får korrekt fat ved begge brysterne på fødestuen
 • at barnet sutter som en drøm
 • at amningen etablerer sig med mælk i overflod.
 • at ens baby er mæt og tilfreds efter at have været ved brystet ca. 8 gange i døgnet.
 • at amningen er en hyggelig nydelsesstund for mor og barn.
 • at ens baby tager godt på i vægt
 • at brysterne følger ens babys voksende behov for mad (appetitspring)

Amning, baby ligger ved nøgen ved brystet og ammer

Men for de fleste mødre og babyer giver amningen udfordringer. For mange er amning forbundet med:

 • En baby, der taber sig for meget i den første tid udenfor livmoderen.
 • Smerte evt. næsten ulidelig smerte i brystvorterne.
 • En følelse af  utilstrækkelighed, afmagt og frygt for næste gang ens baby vil vågne og bede om brystet.
 • En følelse af ikke at fungerer, ikke at kunne levere, ikke at kunne holde sit barn i live med de redskaber naturen har givet en.
 • Svært ved at matche ens babys øget behov for kalorier i form af mælk.
 • En sur og utilfreds baby og problemer med søvnen.
 • Pendulfart frem og tilbage mellem hjem og hospital, mellem hjem og læge evt også indlæggelse af ens baby på hospitalet med mistrivsel/vægttab.

Sådan er amningen for rigtig, rigtig mange. En verden så langt fra den kvinderne og deres partnere i graviditeten havde forestillet sig – og ønskede for deres baby. Og det er ærgerligt fordi, det faktisk kan gøres bedre, meget bedre.

Du vil her få givet 5 sandheder om amning, der er baggrunden for at amningen ikke bare opstår spontant, men som de fleste opdager alt for sent. Sandheder vi har erhvervet via arbejdet på Det Private Barselshotel og som ikke er alment kendte – og dog så indlysende.

Sandhed 1: Amning er naturligt, men skal læres

Amning er naturligt, forstået således, at vi har bryster og naturen har gjort det hele klar til at kunne lykkes. Men for de fleste opstår amningen ikke naturligt. Hvordan man gør – uden smerte, med en god teknik ved brystet – er noget vi skal lære i praksis. Amning er et håndværk og amning skal læres, når vi sidder med vores baby i armene – og helst inden vi sidder alene derhjemme og vores babys overlevelse og trivsel afhænger af, at vi mestrer dette håndværk.

Vi mener, at man helt lavpraktisk skal lære at håndtere sit bryst og sin baby ved brystet. Man skal vide, hvordan man skal gøre, så ens bryst og baby kommer til at passe og fungere optimalt sammen –  så ens baby får et stort udbytte af brystmælk for sit arbejde, så brystvorten ikke belastes og ødelægges, og så brystet etablerer en god produktion af mælk.

Sandhed 2: Bryster er forskellige

Bryster er skabt til amning – det siger logikken.

I praksis opdager man dog hurtigt, at bryster ikke bare er bryster og at de skal mestres og håndteres for at kunne bruges som mælkeproducerende madpakker og brystvorten som barnets adgang til brystmælken.

Bryster opfører sig også forskelligt. Nogle bryster producerer let og gerne – og måske tilmed alt for gerne – hvor andre bryster skal hjælpes til at forstå deres “nye” funktion.

Sandhed 3: Babyer er forskellige

En baby er ikke bare en baby.

Nogle babyer har stor kraft i kinderne og andre har lille kraft, nogle har gå-på-mod og kaster sig over brystet og andre er måske mere forsigtige.

Din babys fødselsvægt, hvor tæt din baby er på sin terminsdato og fødslen har også en stor del at sige i forhold til, hvordan din baby kommer fra start med amningen. Senere har mængden af gråd, mængden af bilirubin i din babys krop, mængden af mælk din baby får ved brystet, mængden af søvn mv. stor indflydelse på, hvordan din baby vil agere ved brystet og dermed på amningen.

Sandhed 4: Din babys instinkter kan svigte og fejlkodes

Din baby fødes med instinkter, der hjælper din baby og dermed giver din baby bedre forudsætninger for at kunne overleve udenfor livmoderen.

Nyfødte skubbes lettere – end vi andre – ud af kurs, da alt er nyt og skal prøves for første gang. Det ses,  at instinkter svigter eller sættes midlertidig ud af kræft. Forældre oplever, at barnet ikke gør det der skal til, ikke “hjælper” til, ikke beder om mad, ikke sutter særlig længe, sover ved brystet, ikke vil tage brystet, græder ved brystet mv.

Babyer kan også have fået erfaringer, der forvirrer deres instinkter. Det kan ske hvis ens baby har skulle vente længe for at komme til brystet, startet livet med at sutte på fars finger, er startet amningen med suttebrikker mv.

Sandhed 5: Babyer har ikke forstand på amning

Babyer er født med instinkter, der gør amningen mulig. Men babyer er ikke født med viden om, HVORDAN de får amningen til at fungere, HVORDAN de skal sutte for at få mest muligt mælk pr. mundfuld eller HVORDAN de får den fede mælk ud af brystet eller HVORDAN de starter brysterne op til en god mælkeproduktion. Det overblik har de selvsagt slet ikke, fordi de lige er kommet til verden.

Babyen skal lære at bruge den rigtige sutteteknik ved brystet, og det er afgørende for udbyttet ved brystet (både i mængde og antal kalorier, men også for hvor hårdt arbejdet ved brystet er for din baby og hvor lang tid det tager for din baby at blive mæt). En let adgang til mad øger livskvaliteten og overskuddet.

Din babys sutteteknik ved brystet er afgørende for om amningen er smertefri og om brystvorten belastes og sprækker. Desuden sikrer en god teknik en effektiv tømning af brystet, så brystbetændelse forebygges og så brystet forstår, at der er en baby, der har brug for mad, og hvor meget mælk, der skal produceres (det er normalt i starten at brystet overproducerer, indtil brystet har fundet sig til rette).

5 sandheder om amning, de fleste opdager for sent

Det er de 5 sandheder, som de fleste opdager alt for sent, nemlig når de sidder derhjemme og skal have amningen til at lykkes eller er havnet i ammeproblmer – og altid på et tidspunkt i livet, hvor man er allermest sårbar, og hvor man mere end nogensinde har brug for omsorg, støtte og kompetent hands-on ammevejledning.

Måske de 5 indsigter også har ramt dig? Hvis du leder efter kompetent hands-on praksis-ammevejledning af erfarne fagpersoner, der har reddet mange amninger før din, så læs om vores ammevejledning her⇒ 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.