5 måneders undersøgelse af baby hos lægen

Din læge vil sikkert høre dig, hvordan du synes at dit barn trives og om hverdagen fungerer. Og hvad sundhedsplejersken mener om barnets trivsel og udvikling?

  • Hvordan din baby sover – om din baby virker udhvilet i sine vågne perioder?
  • Hvornår skal barnet i institution, om der er en plan for det?
  • Har barnet haft sygdom siden sidste undersøgelse?

Din læge vil kunne fortælle dig, hvordan du skal forholde dig ved sygdomme hos barnet; som feber, opkastning, diarre. Du kan også få at vide, hvornår det er nødvendigt at søge lægehjælp, når dit barn er syg.

Kost ved 5 måneders alderen

Ved 5 måneders alderen vil modermælk og/eller modermælkserstatning være hovedernæringen, men mange babyer vil også så småt have begyndt på noget mere fast føde. I de første måneder, hvor barnet begynder med tilskudskost, forventer man at modermælk eller modermælkserstatning stadig er hovedernæringen.

Lægen vil skulle give råd om jern- og vitamintilskud efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Hvad vil din læge forvente ved 5 måneders undersøgelsen

Din læge vil forvente at din baby smiler, pludrer, er opmærksomt og viser interesse for, hvad der sker omkring sig (kan også le og hvine højlydt, men sikkert ikke under lægebesøget).

5 måneder og klar til 5 måneders undersøgelsen hos lægen

Motorisk vi din læge forvente, at din baby er begyndt at vende sig fra mave til ryg, støtter på strakte arme, når han eller hun ligger på maven, og at din baby har begyndende øje-hånd koordination. Det vil sige; griber ret sikkert ud efter ting, flytter genstande fra hånd til hånd, og putter ting i munden.

Din baby vil med øjnene kunne følge en genstand fra side til side, op og ned samt rundt, og er begyndt at kunne bevæge øjnene, uden at bevæge resten af hovedet. Lægen undersøger også for

Er barnet disponeret for allergi?

Din læge vil se om der er tegn på allergi, hvis barnet er allergidisponeret. Er barnet så blevet ammet i 4-6 måneder, og hvis ikke har det så fået hypoallergen modermælkserstatning?

Har det vist tegn på allergi, er der foretaget forebyggende tiltag i boligen, ernæring med mere?

Læge undersøgelse af din baby

Din baby vil fokusere på din babys motoriske og psykiske udvikling.

Din læge vil tjekke din babys vægt, længde og hovedomfang – og din babys kranieform og fontaneller. Mærkes din babys mave / indre organer bløde og fine.

Din læge vil se på din babys spændstighed, tonus, og spontane bevægelser. Hvordan kan din baby holde sit hoved, holder barnet hovedet i maveleje og kommer op på albuerne, hvordan er barnets evne til at gribe om ting med hænderne osv.

Hvordan er barnets ansigtsudtryk, blik, vitalitet og interesse for moderen og genstande, sammenholdt med barnets motoriske færdigheder og reaktioner under undersøgelsen.

Virker det som om at barnet kan høre? Vender din baby sig efter lyde (er ikke så aktuelt eftersom alle børn i dag har fået undersøgt deres hørelse, da de var helt små).

Vaccination

Undersøgelsen afsluttes med de vaccinationer, Sundhedsstyrelsen anbefaler til børn i 5 måneders alderen. Din læge kan også informere dig om mulige bivirkninger ved vaccinationen.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.