Alle gravide har delte mavemuskler, da mavemusklerne deler sig for at skabe plads til livmoderen og barnet. Graden af hvor meget mavemusklerne deler sig, varierer dog en del. Efter fødslen samler mavemusklene sig langsom igen under kroppens heelingsproces.

Delte mavemuskler defineres ved at du har 2 fingres mellemrum, eller mere, mellem dine mavemuskler.

1. Du har født og ligner en der er gravid eller har ”tobleronemave”

Hvis du, hvad nogle gør, oplever at mavemusklerne stadig er delte 8 uger efter fødslen, kan du have brug for ”hjælp” til at få dem styrket og samlet igen.

Dine mavemuskler er delte og for svage til at holde din kernemuskulatur stabil, hvilket ender ud i at du ligner en der stadig er lidt små gravid. Andre oplever at maven danner en trekant, når de laver “en mavebøjning”, som kaldes tobleronemave.

Her er hvad du skal være opmærksom på!

2. Du forventer at dine mavemuskler samles helt igen

Hvis du forventer at dine mavemuskler samles HELT igen, vil du højest sandsynligt blive slemt skuffet. Hos de fleste, der har båret et barn, vil der stadig være et lille mellemrum, da bindevævet ikke trækker mavemusklerne helt så tæt sammen, som før graviditeten.

3. Du tror det kun drejer sig om “hvordan det ser ud”

– og du er ikke den eneste! Mange kvinder ved ikke, hvilke konsekvenser delte mavemuskler kan have, og tænker derfor på det udelukkende som noget ”der ikke er pænt”. Delte mavemuskler er i sig selv ikke farligt, men der kan på sigt give problemer med lænd, ryg og iskias, fordi styrken af kernemuskulaturen er svækket.

4. Du laver mavebøjninger for samle mavemusklerne igen

Du laver mavebøjninger for at styrke dine mavemuskler og reducerer mellemrummet. Desværre laver du den forkerte træning, og ender med at modarbejde dig selv. Du skal undgå (lige) mavebøjninger og “planken”

Du skal i stedet fokuserer på at træne kernemusklaturen og de skrå mavemuskler.

5. Du er ikke opmærksom på dine hverdags bevægelser

Træning alene kan ikke samle mavemusklerne igen. Hvis du konstant laver bevægelser, hvor mavemusklerne presses uhensigtsmæssigt, ville disse forhindre mavemusklerne i at finde på plads igen. Derfor skal du være opmærksom på ikke at belaste mavemusklerne, når du løfter dine børn eller sætter dig op i sengen/sofaen.

Her skal du rulle om på siden, og bruge armene til at skubbe fra med, når du skal op at sidde. Du bør også være opmærksom på ikke at bukke dig fremover for at løfte din baby op, men i stedet sætte dig ned i hug, løfte din baby, og bruge benene til at komme op med igen.

Det kan du selv gøre for dine mavemuskler

Det bedste du kan gøre her, er arbejde med de inderste mavemuskler og generelt kernemuskulaturen, for at skabe en stærk og stabil forside spænding.

For en stærk og stabil core skal musklerne i din lænd og mave arbejde sammen. De skal så at sige, deles om arbejdet. Men når mavemusklerne er delte, har kernemuskulaturen ikke den samme styrke som før og ikke kunne bidrage med den samme grad af styrke og stabilitet, som før. Din lænd skal derfor klare størstedelen af arbejdet, samtidig med at du begynder at svaje ryggen. Sammenlagt kan dette give smerter og mere alvorlige følge problematikker.

Derfor anbefaler vi, at du er opmærksom på dine hverdagsbevægelser, og sørger for at få styrket din kerne muskulatur efter din graviditet og fødsel. 

Er du i tvivl om du har delte mavemuskler?

Vi har lavet en guide, så du kan tjekke dig selv hjemme i stuen.